Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną

Atsakingas restoranų verslas

  • Skaitiniai visų skoniams
Labdaringi pusryčiai: juos ruoš 8 šefai, vyks lietuvių meno aukcionas ir gyvi koncertai

Gruodžio 2-ą dieną vilniečiai ir miesto svečiai kviečiami susiburti į labdaringus pusryčius, kurių metu surinktos lėšos bus skirtos onkologinėmis ligomis sergančių vaikų patalpų remontui.

  • Skaitiniai visų skoniams
Duris atvėręs mokymo centras mokys barmenų ir padavėjų darbo subtilybių

Kavinėse ir restoranuose zujantys padavėjai ir barmenai – neatsiejama kokybiško aptarnavimo dalis. Vis dėlto populiarėjant bei besiplečiant kavinių tinklams, neatsiejamai auga ir specializuotų darbuotojų paklausa.

  • Skaitiniai visų skoniams
Paskelbtas pilnas 30 geriausių šalies restoranų Lietuvoje reitingas

Šių metų rezultatai rodo, kad šefo vaidmuo, jo įtaka, kuriant išskirtinę restorano patirtį ir emociją yra esmė. Taip pat labai smagu ir Lietuvoje matyti pasaulinę tendenciją, kad, norint būti sėkmingam nebeužtenka padaryti tik įspūdingo patiekalo –labai svarbu laikytis tvarumo ir kitų atsakingo vartojimo principų, naudoti kuo daugiau vietinių produktų [...]

  • Skaitiniai visų skoniams
Šparagų iš Lietuvos ūkio sezonas „Brasserie de Verres en Vers“

„Brasserie de Verres en Vers“ kviečia sveikos ir sezoninės virtuvės gerbėjus ragauti šparagų meniu. Gegužės 9 - Birželio 12d., skubėkite atsivalgyti, kol šparagai dar švieži, nes tokie jie patys skaniausi.

  • Skaitiniai visų skoniams
Restoranų ir kavinių pasirengimas alergiškų žmonių poreikiams

Turbūt jau žinote, kad maisto produktai ir jų sudedamosios dalys alergiškiems žmonėms gali sukelti rimtas pasekmes? O gal ir patys esate ar jūsų šeimos nariai yra alergiški kokiai nors maisto sudėtinei daliai ir žinote ką reiškia užsisakyti jums tinkantį maistą restorane?

  • Skaitiniai visų skoniams
Kaip išsirinkti žuvį jei esate (ar norite būti) atsakingu vartotoju?

Kelerius pastaruosius metus Lietuvoje ir visame pasaulyje ypatingai aktualūs tapo žuvų pasirinkimo ir vartojimo klausimai. Nemaža dalis itin mėgstamų žuvų rūšių atsidūrusios ties išnykimo riba, o žuvininkystės ūkiuose užaugintos žuvies kokybė ne visada tenkina sveikos mitybos šalininkų lūkesčius. Tačiau yra ir gerų žinių! Kai kurių žuvų rūšių ištekliai per pastaruosius metus pasiekė buvusį lygį, Lietuvoje atsiranda vis įvairesnių auginamų žuvų rūšių, yra puikių specialistų, padedančių atsakingai pasirinkti žuvį ir prisidėti prie išteklių tausojimo. Į ką svarbiausia atkreipti dėmesį renkantis žuvį, pataria leidinio „Žuvų gidas: vadovas atsakingam žuvies ir jūros gėrybių vartotojui“ sudarytojas Robertas Staponkus.

  • Skaitiniai visų skoniams
Jau veikia restoranas, kuriame nesusidaro atliekos

Mažiau nei per dvi valandas Didžiojoje Britanijoje susidaro tiek atliekų, jog jomis galima būtų užpildyti Siemens areną. "Pradėk nuo savęs" - taip skelbia visos sąmoningo vartojimo ir aplinkosaugos kampanijos. Tą ir nusprendė padaryti 50-ies vietų restorano įkūrėjas Douglas McMaster, kurio restoranas dirba "zero waste" arba "nulis atliekų" principu.

  • Skaitiniai visų skoniams
Vartotojai kviečiami viešinti įtartinas etiketes

Vartotojai, manantys, kad etiketėse esanti informacija klaidina arba kaip nors kitaip pažeidžia jų teises, kviečiami patys įkelti etikečių fotografijas su savo klausimais ir komentarais. Į kiekvieną klausimą atsakys kompetentingi ekspertai, valstybės institucijų arba nevyriausybinių organizacijų atstovai.

  • Skaitiniai visų skoniams
LARTA nare tapo ir neseniai prekės ženklą bei valgiaraštį pakeitęs restoranų tinklas „Katpėdėlė“

LARTA tyrimo duomenimis, beveik 80 proc. lietuvių norėtų daugiau žinoti apie patiekalų, kuriuos jie valgo maitinimo įstaigose, sudėtį, apie 50 proc. apklaustųjų sutiktų mokėti brangiau, jei tiksliai žinotų, ką valgo. „Katpėdėlė“ užsakymu daryta „Spinter tyrimų“ apklausa atskleidė, kad lietuviams renkantis kavines ir restoranus svarbiausia skanus maistas, 48 proc. apklaustųjų teigė, kad jiems ypač svarbu, jog maistas būtų ruošiamas restorano virtuvėje, o ne atvežamas užšaldytas iš gamybinio cecho.

  • Skaitiniai visų skoniams
Aplinkosauginė Žaliojo rakto programa

1994 m. Danijoje buvo pradėta įgyvendinti aplinkosauginė Žaliojo rakto programa, kuria siekiama skatinti atsakingo verslo principus ir aplinkosaugines iniciatyvas apgyvendinimo paslaugų sektoriaus įmonėse. Šiuo metu daugiau nei 2000 dalyvių 40-yje šalių apdovanoti Žaliojo rakto programos sertifikatais. Lietuvoje Žaliojo rakto programa pradėta įgyvendinti 2003 metais.

  • Sveika mityba ir vegetarizmas
Į kokią žuvį keisti…žuvį?

Turbūt jau ne kartą girdėjote, jog daugiau nei pusė pasaulio žuvies išteklių yra visiškai išeikvoti ir dar trečdalis – pereikvoti arba ženkliai sumažėję, o po mažiau nei keturiasdešimties metų komercinės žvejybos ir visai nebeliks. Iliustracijų šiems statistiniams duomenims ir prognozėms ieškoti „už jūrų marių“ nereikia. Lietuvos žvejai parduoda savo laivus, nes per 3 metus sugaunamų žuvų kiekiai sumažėjo tris kartus. Ar turėtumėme nebevalgyti žuvies? Ne! Paprasčiau išmokti, kaip ją pasirinkti, kad ir po trisdešimties metų būtų galima ja mėgautis.

  • Skaitiniai visų skoniams
Vietiniams produktams restorane trūksta tik iniciatyvos

Geriausi didžiausių Prancūzijos, Italijos, Skandinavijos restoranų virėjai (nuo Michelin žvaigždutėmis pažymėtų iki nedidelių, bet tarptautinėje arenoje įvertintų restoranų) daugelį produktų perkasi patys. Ne, ne užsakinėja patys, o renkasi kiekvieną rytą turguje, kur žino, kada ir kas pardavinėja šviežiausius ir geriausius produktus. O Lietuvoje...?

  • Skaitiniai visų skoniams
Atsakingas pasirinkimas restoranų versle ir namuose

Jeigu šiandien restoranas orientuojasi į pigiausias žaliavas ir filosofiją „pelnas – šiandien, o rytoj – bus matyti“, atėjus tam rytojui gali tekti ant durų kabinti iškabą „Parduodu“, nes visame pasaulyje restoranų verslas keičiasi iš esmės. Per paskutiniuosius dvejus metus viešojo maitinimo sektorius sparčiai persiorientuoja į vietinę produkciją, sezoninę virtuvę, tvarius interjero sprendimus, dėmesį antrinių žaliavų perdirbimui ir tinkamam utilizavimui, mažesnes, bet daugiau maistinių medžiagų turinčias porcijas (ką rinksitės – ar vieną laisvėje užaugintos ir maitintos natūraliais pašarais vištos kiaušinį, kainuojantį 1 Lt, ar tris kiaušinius vištų, gyvenančių narvuose ir šeriamų GMO pašarais, tačiau kainuojančius po keliasdešimt centų?).

  • Skaitiniai visų skoniams
Pasaulinės Aplinkosaugos dienos tema - Suprask. Valgyk. Tausok.

Šių metų (2013 metų birželio 5d.) Pasaulinės Aplinkosaugos Dienos tema - Suprask.Valgyk.Tausok. Tai iniciatyva, kurios tikslas yra sumažinti ekologinį maisto pėdsaką. Pasak Jungtinių Tautų Maisto ir Žemdirbystės Organizacijos (angliškai UN Food and Agriculture Organization, FAO), kiekvienais metais 1,3 milijardų tonų maisto yra išmetama. Tai yra lygiai tiek, kiek pagamina dauguma Afrikos šalių (angliškai sub-Saharan Africa).

  • Skaitiniai visų skoniams
Išrinktas atsakingiausias Lietuvos restoranas

Kuomet visame pasaulyje buvo renkami geriausi restoranai, Lietuvoje trečiadienį, išrinktas Atsakingiausias Lietuvos restoranas. Juo tapo restoranų grupė Fortas su restoranu „Terrazza“. Atsakingiausias Lietuvos restoranas 2013 išrinktas už didžiausią pažangą, skaidrumą bei sąžiningą požiūrį į klientą.

  • Skaitiniai visų skoniams
Kulinariniai atradimai – restoranų šefai siūlo idėjas atsakingiems pietums

Jau trečius metus iš eilės visame pasaulyje auga vietinės, sezoninės, ūkininkų produkcijos populiarumas. Tiek geriausių pasaulio restoranų meniu, tiek ir namų virtuvėje. Lietuvos šefai taip pat neatsilieka nuo pasaulinių tendencijų ir pateikia idėjų, kaip iš sezoninių, lietuviškų produktų sukurti prabangius, savo kokybės ir kūrybingo sprendimo prasme, pietus.

  • Skaitiniai visų skoniams
Daugiau nei pusšimtis restoranų Lietuvoje siekia tapti atsakingais

Per pastaruosius metus pasaulinis viešojo maitinimo sektorius sparčiai persiorientuoja į vietinę produkciją, sezoninę virtuvę bei į daugiau maistinių medžiagų turinčias porcijas. Beveik 100 įvairių Lietuvos restoranų, kavinių atstovų, iš daugiau nei 50 maitinimo įstaigų, balandžio 30 d. Vilniuje pirmą kartą susirinks tam, kad išmoktų prisitaikyti prie kylančių vartotojų poreikių - sveikesnio maisto ir skaidresnio bei atsakingesnio požiūrio į viešojo maitinimo verslą.

  • Skaitiniai visų skoniams
Registracija į atsakingų restoranų konferenciją prasidėjo

Balandžio 30 d. Vilniuje restoranų vadovai ir virtuvės šefai kviečiami sužinoti aktualiausias restoranų verslo tendencijas, restoranų lankytojų lūkesčius, atrasti bendradarbiavimo galimybes su Lietuvos ūkininkais, gauti aktualios informacijos apie restoranuose naudojamas žaliavas, chemines valymo priemones ir kt.

  • Skaitiniai visų skoniams
Pasiūlymas restoranams prisijungti prie socialinės akcijos

Meniu.lt kartu su gyvūnų prieglauda „Lesė“ inicijuoja paramos beglobiams gyvūnams projektą „Viena vakarienė restorane = 30 vakarienių šuniukui prieglaudoje“, prie kurio kviečiame prisijungti draugiškus augintiniams restoranus ir kavines bei LARTA (Lietuvos atsakingų restoranų ir tiekėjų tinklas) narius bei ketinančius jais tapti.

  • Skaitiniai visų skoniams
Draudimų džiunglėse: genetiškai modifikuotas pasaulis

Įvairiose pasaulio šalyse skiriasi politika dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) prieinamumo rinkoje – nuo paties liberaliausio iki griežčiausio modelio. Amerikoje be vargo plinta didžiausios jų plantacijos, o Europa kol kas į šią plėtrą žiūri atsargiau. Lietuva nevengia draudimų, tačiau jos pozicija neaiški. Apie tai – diskusija su žaliųjų judėjimo atstovu Andrejumi Gaidamavičiumi ir susivienijimo Žali.lt koordinatore Virginija Vingriene.

  • Skaitiniai visų skoniams
Merkio šamo degustacija

Kviečiame Jus į Merkio šamo degustacijos vakarą restorane Burė No1 rytoj (kovo 21 d.)

  • Skaitiniai visų skoniams
Kovoje dėl žuvų išteklių išsaugojimo – dar viena pergalė

Planuojant Europos žuvininkystės sektoriaus ateitį pirmą kartą atsižvelgta į gamtosaugininkų siekį išsaugoti žuvų išteklius – pritarimą balsavimu šią savaitę išreiškė didžioji dauguma Europos Parlamento narių. Tai leidžia tikėtis, kad ir kitos Europos Sąjungos institucijos atsižvelgs į būtinybę nutraukti žuvų išteklių pereikvojimą ir jau šiais metais bus patvirtinta iš esmės reformuota, žuvų išteklių apsaugą ir racionalų naudojimą užtikrinanti Bendroji žuvininkystės politika (BŽP).

  • Skaitiniai visų skoniams
Istorija apie tai, kaip mūsų šakutė niokoja Žemę ir mus pačius

Šis straipsnis apie tai, kad mes susėdę prie šventinio (ar tiesiog gausiai nukrauto) stalo su savo artimaisiais ir dalindamiesi šiluma, tuo pačiu metu netiesiogiai prisidedame prie savo planetos niokojimo ir prie to, kad kitų šventinis (ar net kasdienis) stalas būtų tuščias. Tai istorija, kurios jus neišgirsite kiekvieną dieną rėkiant jums iš plačiųjų televizorių ekranų ar nepamatysite internetinių svetainių antraštėse. Tai istorija, kuri visada lieka paraštėse, mokslininkų stalčiuose ar bereikšmių darnios plėtros darbo grupių kabinetuose. Ta istorija yra susijusi su mūsų maistu, kurio didelę dalį sudaro gyvulinės kilmės produktai.

  • Skaitiniai visų skoniams
Patikslintas maisto produktų su GMO sąrašas

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba kasmet sulaukia vis daugiau gyventojų klausimų apie tai, kokiais genetiškai modifikuotais maisto produktais prekiaujama Lietuvoje, kaip vykdoma jų kontrolė, kokie teisės aktai juos reglamentuoja, ar parduotuvėse genetiškai modifikuoti maisto produktai turi būti išdėlioti atskirose lentynose, kaip jie ženklinami ir kt.

Daugiau naujienų 95