Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

„Cukrinis avinėlis”: apie tradicijose užkoduotą skonį ir pavasariškus derinius

2021-09-04
Опубликовать вашу статью

Šiandien su „Meniu.lt” skaitytojais savo istorija, pomėgiais ir idėjomis dalijasi maisto tinklaraščio „Cukrinis avinėlis” autorė Berta Garuckė. Pusryčiai visada jaukūs, magiški ir primenantys laiką su šeima, o kad dar smagiau būtų laukti saulėtų pavasario rytų, Berta dalijasi vienu mėgstamiausiu savo pusryčių receptų.

Papasakokite, kaip gimė troškimas gaminti?

Meilę gaminimui įskiepijo šeima – nuo pat mažens mačiau virtuvėje besisukiojančius mamą bei tėtį – iki šiol pamenu tuos vėlyvus savaitgalio rytus, kai tėtis kepdavo mūsų su sese taip mylimus lietinius blynus su varškės padažu, jo ruoštus pietus, vakarienes, kurių metu mama vis improvizuodavo gamindama skirtingus patiekalus. Būdama vaikas labai mėgau sukiotis virtuvėje kartu, tačiau paaugus ta meilė gaminimui buvo šiek tiek pabėgusi ir tik tapusi studente ją vėl susigrąžinau. Nepastebėjau, kaip pradėjau gaminti dažniau ir vis įvairiau, dažnai receptų klausdavo užsukę draugai, tad vieną dieną tiesiog nusprendžiau, kad metas juos sudėti į vieną vietą – tarsi į virtualią receptų užrašų knygutę. Pamažu pradėjęs augti sekėjų skaičius tą virtualią užrašų knygelę pavertė į mano labai mylimą tinklaraštį.

Kokie patiekalus gaminti maloniausia ir iš kur semiatės idėjų receptų kūrimui?

Man labai patinka nesaldūs patiekalai – dievinu įvarius bulvinius patiekalus, patiekalus, kuriuose karaliauja daug daržovių, pieno produktai, taip pat įvairių šalių patiekalus, kuriuos smagu improvizuojant pasigaminti ir savo namų virtuvėje. Ir nors tinklaraščio pavadinimas skamba gana saldžiai, tačiau saldūs patiekalai nėra mano stiprioji pusė – dabar jau jų gaminu gerokai daugiau nei seniau, bet tam prireikė tikrai nemažai laiko. Mes su sese dažnai juokaujame, kad mūsų tėvams labai pasisekė – kai grįžtame namo, aš visada gaminu kokią rimtą vakarienę, o sesė iškepa tortą, nes dievina konditeriją.

Labai dažnai įkvėpimo semiuosi iš kitų tinklaraštininkų, taip pat kulinarinių knygų bei žurnalų. Pastarųjų mūsų namuose gausybė – dievinu jas vartyti, man tai tarsi savotiška meditacija. Taip pat labai daug įkvėpimo gaunu iš mamos bei močiutės – man patinka patiekalai, kurie keliauja iš kartos į kartą, tad labai daug jų atgimsta naujai ir mano virtuvėje.

Autorės nuotraukas
Cukrinio avinėlio nuotrauka

Pasidalinkite, ar įtraukiate ir savo šeimą į gaminimo procesą? Papasakokite, kaip tai vyksta?

Taip! Man labai patinka gaminti kartu su dukryte – nuo pat mažų dienų mes abi sukamės virtuvėje. Labai smagu matyti, kaip ji įsitraukia į gaminimo procesą padėdama man ir visai nesvarbu, kad ta pagalba dažnai baigiasi miltų debesimis virtuvėje ar didesne krūva neplautų indų. Tikiu, kad tai ne tik kokybiškas mudviejų laikas, bet ir ugdomas vaiko savarankiškumas, meilė maistui ir jo gaminimui. Ir tai tikrai labai smagus procesas, kupinas skanių atradimų, pirmų kartų ir improvizacijos!

Kokie pusryčių deriniai būtų skanūs ir tinkami pasitinkant pavasario sezoną?

Žiemos metu norisi sotesnių, maistingesnių pusryčių, o pavasarį atvirkščiai – norisi daugiau žalumos ir gaivumo, tad pusryčių metu įtraukiu daugiau daržovių bei žalumynų, dažniau karaliauja pieno produktai. Šiuo metu mano mėgstamiausi pusryčių deriniai atrodo taip:

Benedikto kiaušinis + šparagai + ridikėliai + lašiša

Avižinė košė + šilauogės | avietės | bananai + riešutų sviestas

Jogurtas + chia sėklos + mango | banano | uogų tyrė

Jogurtas + chia sėklos + granola + uogos | vaisiai

Duonos skrebutis + grūdėta varškė + avokadas | pomidorai + daigai  | svogūnų laiškai

Duonos skrebutis + trintas avokadas + grūdėta varškė |  moliūgų sėklos | virtas kiaušinis + daigai

Grūdėta varškė + avokadas +  agurkas  + špinatai | gražgarstės | daigai

Avižiniai dribsniai + grūdėta varškė + uogos

Tinklaraštyje galime aptikti įrašus ir iš kelionių. Pasidalinkite labiausiai įsiminusiais kulinariniais atradimai svečiose šalyse?

Lankantis skirtingose šalyse man labai patinka paragauti kuo daugiau autentiškų tos šalies patiekalų – dievinu turgus, kur galima atrasti tikrai įdomių ir neragautų skonių, patinka nedideli jaukūs restoranėliai / kavinukės, kuriose lankose vietiniai ir kurių meniu dažnai nėra toks platus – tai vietos, kur tikrai gali atrasti įdomius kulinarinius atradimus. Kiekvienoje šalyje jų tikrai netrūksta – iš kiekvienos jų parsiveža skirtingus skonius, kurie vėliau improvizuojant nutupia ir mano namų virtuvėje. Iki šiol daugiausiai kulinarinių prisiminimų turiu iš Tailando, Italijos ir Graikijos – itališkai bei graikiškai virtuvei simpatiją turiu jau daugelį metų, o tailandietišką virtuvę atradau kelionės metu – tikrai daug skirtingų patiekalų ragavome vietiniuose Tailando maisto turguose, gatvėse, nedideliuose restoranėliuose, tad tai buvo viena geriausių kelionių kulinarine prasme, nes skonių buvo tiek daug ir tokių įvairių, kad prisiminimai išliko iki dabar. 

Nors pati turite puikius kulinarinius sugebėjimus, ar mėgstate apsilankyti restoranuose? Kokius patiekalus renkatės išbandyti?

Labai mėgstu! Man patinka naujos vietos ir nauji skoniai, tad tikrai mielai lankomės restoranuose, kurių jau labai spėjome pasiilgti.  Ir nors turime kelias jau seniai pamiltas vietas, tačiau su vyru mėgstame išbandyti ir naujus restoranus bei kavinukes, ypatingai patinka nedidelės, jaukios vietos su nedideliu ir aiškiu meniu, taip pat vienos virtuvės restoranėliai – itališki, indiški, azejitiški.  Mano pasirinkimai labai priklauso nuo vietos ir nuotaikos, bet dažniausiai renkuosi tai, ko dar nesu ragavusi arba esu ragavusi kitame restorane – įdomu palyginti skonius.

Pasidalinkite, keliomis rekomendacijomis su mūsų skaitytojais. Ar šiuo metu renkatės maistą išsinešimui?

 Savaitgaliais mūsų namuose dažnai karaliauja maistas, kurį užsisakome į namus – dabar per karantiną tai tarsi nedidelė šventė, kai nereikia gaminti ir galime susikurti restorano nuotaiką savo namų svetainėje. Kelios šiuo metu mėgstamos vietos:

 „Vaflių namai“ – namuose yra penkiametė vaflių mėgėja, tad vėlyviems savaitgalio rytams tikrai ypatingos magijos suteikia šio restorano tiek saldūs, tiek nesaldūs vafliai.

Taip pat „Bonocosi“, „Jurgis ir Drakonas“, „Viva Pizza & Sushi & Wok“, „Pizza Verde“ – kai pasiilgstame picų – mūsų maža penktadienio tradicija dažnai atrodo taip – pica ir filmai, penkiametei labai patinka!

Paikis“ – aš dievinu Fish & Chips, tad šiame restoranėlyje tikrai karaliauja skaniausia traški žuvis ir bulvytės. 

 „Pizza & Nachos“ – kai norisi traškių nachos ir picų.

 „Kavos era“ – vėlyviems savaitgalio pusryčiams.

 „Lapė kepė šimtalapį“, „Biržų duona“ – kai pasiilgstame saldžių akimirkų.

 „Blue Lotus Indian & Thai Restaurant“ – kai norisi indiško maisto.

Berta dalijasi pavasariškai kvepiančio pusryčių patiekalo receptu:

Aš niekaip neatsivalgau jogurtinio chia pudingo su avižiniais dribsniais ir uogomis – jį ypatingai lengva pagaminti, skanu valgyti ir smagu improvizuoti renkantis vis skirtingas uogas ar vaisius.  Kadangi šiuo metu parduotuvės galima rasti šilauogių, tai manasis jogurtinis chia pudingas būtent su jomis. Šis receptas puikiai tinka visai šeimai – jį mielai valgo net vaikai, tad tai tikrai vienas mėgstamiausių pusryčių variantų sulaukus saulėto pavasario.

   INGREDIENTAI:

•300 g natūralaus jogurto;

•Keli arb. š. klevų sirupo;

•Keli valg. š. avižinių dribsnių;

•Keli arb. š. chia sėklų;

•Pora saujų šilauogių.

KAIP GAMINTI:

1.Į stiklainėlius ar stiklines sluoksniuokite natūralų jogurtą, chia sėklas, avižinius dribsnius bei šilauoges.

2.Paruoštą desertą pagardinkite klevų sirupu.

3.Galite valgyti iškart arba palaikyti kelias valandas (ar pernakt) šaldytuve. Palaikius ilgiau viskas skaniau išbrinksta.

@Vaiva Didžiulytė