Žvejo užeigos „Žuvelė“ šeimos verslo paslaptys (Neringa)

2008-06-30
Žvejo užeigos „Žuvelė“ šeimos verslo paslaptys (Neringa)

Papasakokite apie šeimos tradicijas ir kaip kilo noras atidaryti savo įstaigą?
„Žuvelė“ buvo atidaryta iš karto po to, kai Lietuva atgavo nepriklausomybę. Tuomet Juodkrantė dar buvo apaugusi nendrėmis ir nepanaši į kurortą. Praėjus daugiau nei dešimtmečiui, šeima su mama Elvyra priešakyje nusprendė įgyvendinti seną svajonę – atgaivinti žvejo užeigą „Žuvelė“. Kad būtų lengviau tvarkyti organizacinius ir administracinius reikalus, kavinė buvo prijungta prie savininkės Jovitos įmonės. Taigi dirbame jau ketvirti metai.

Koks šeimos verslo privalumas? Ar susiduriate su sunkumais?
Privalumų yra daug, tačiau pagrindiniai trys – bendras tikslo siekimas, pasitikėjimas ir darnus skirtingų talentų sujungimas. Pagrindinis trūkumas – namų židinio virtimas darbo vieta.

Kaip dalinatės darbais?
Mama Elvyra diriguoja virtuvei, tėtis Ričardas pasirūpina žuvies tiekimu ir apdorojimu. Įmonės savininkė Jovita užsiima administraciniais ir vadybiniais reikalais, jos vyras Tadas – tiekimu ir smulkmenomis. Jovitos brolis Eivydas ir jo draugė Vaida padeda organizuojant sklandų baro darbą. Močiutė Aldona rūko nuostabaus skonio žuvį, o senelis Alfonsas, ilgametis Neringos žvejys, padeda visur, kur tik pasiekia jo auksinės rankos.

Ar tik žuvimi vaišinate?
Vadovaujamės principu – ką pagaunam, tą ir patiekiam svečiams. Užeigoje dominuoja patiekalai iš šviežios jūrų ir marių žuvies. Taip pat žuvį rūkome. Vaikams galime pasiūlyti išradingai ruošiamų pieniškų dešrelių.

Įsimintiniausia patiekalo atsiradimo istorija
Įdomiausia galbūt žuvienės-ungurienės recepto atsiradimo istorija. Recepto autorius – senelis Alfonsas. Jis anksčiau savo botu (nedideliu laivu) „Ovingis“ plukdydavo svečius Juodkrantės pakrantėmis ir vienoje įlankoje, tarp nendrių, virdavo neapsakomo skonio žuvienę-ungurienę iš ką tik iš tinklų ištrauktos žuvies. Senelis šią įlanką praminė „Restoranu Nendrelė“. Būtent tokio skonio žuvienės ir galima paskanauti „Žuvelėje“. Ji verdama iš 5 rūšių žuvies: ungurio, starkio, karšio, ešerio ir karoso, o jos paruošimo procesas užtrunka apie dvi valandas.

Firminiai patiekalai

Visų pirma – garsioji žuvienė-ungurienė, verdama iš penkių rūšių žuvies, o taip pat kiti firminiai patiekalai: gurmaniškas ungurio šašlykas, straganina, ruošiama pagal senųjų kopininkų receptą, šviežias marinuotas žiobris arba perpelė, patiekiama su karštomis bulvėmis. Turime ir tradicinę straganiną – karpačio, ruošiamą iš šaldytos prieskoningos žuvies. Siūlome prieš dieną užsisakyti šeimyninį patiekalą – aštroko skonio įdarytą karšį.

Ką lankytojai jau spėjo įvertinti?
Be abejo, karaliauja žuvienė-ungurienė. Klientai vertina šviežiai keptą natūralaus skonio plekšnę, uotą, starkį. Tie, kurie nenori rankioti ašakėlių, renkasi įvairius patiekalus iš starkio filė...

Kokia skanaus maisto gaminimo paslaptis?

Jei kalbame apie marių ir jūros dovanas, ta paslaptis ypač paprasta – tai šviežumas ir paprastumas. Šviežios žuvies skonis yra toks nuostabus, kad jai nereikia nei padažų, nei įmantrių prieskonių bei garnyrų. Viskas, ko reikia, tai meilė gaminant ir noras pasidalinti gamtos dovanomis su svečiais.

Kuo išsiskiriate?

Tikriausiai esame vieni iš nedaugelio, siūlantys paragauti tik šviežios vietinės žuvies tikro žvejo užeigoje. Kiekvienais metais stengiamės pasiūlyti kažką naujo, keičiame interjerą, aplinką. Tobulėti norime kasdien.

Ar turite lojalių klientų?
Taip, jų tikrai daug. Yra ir tokių, kurie jau ketvirti metai atvažiuoja, tikrai tuo džiaugiamės. Džiaugiamės pasitikdami kas savaitgalį pas mus atminančius dviratininkus, kurių pagrindinis tikslas – numinti iš Klaipėdos iki Juodkrantės, pavalgyti pas mus žuvies ir parminti atgal. Dažnai klientai atplaukia su laiveliais iki mūsų paskanauti žuvies patiekalų – šalia mūsų kavinės yra prieplauka. Keliskart į savaitę maitiname turistų grupes, į išvyką išsiruošusius įmonių kolektyvus.

Ką veikiate ne sezono metu?
Kiekvieno sezono pabaigoje sudarome ilgą darbų sąrašą ateinančiam sezonui. Atsinaujiname, pasiremontuojame, užsiimame darbuotojų paieška, meniu atnaujinimu ir taip toliau. Ne sezono laikotarpiu šeimos nariai atskirai užsiima papildoma veikla.

Ar semiatės patirties iš užsienio? Ko pasigendate Lietuvoje?
Taip, tikrai atkreipiame dėmesį į tai, kaip dirba užsienio restoranai ir barai, nemažai dalykų pritaikome. Tačiau labiausiai trūksta žuvies, kadangi po uosto gilinimo darbų, didžioji dalis žuvies pasitraukė link Kaliningrado, ten daugiau gėlo vandens, o kur dar išsiplėtusios kormoranų kolonijos padaroma žala.

Parengė Elena Germanovič
UAB „Jovila“ archyvo nuotraukos


Pasiūlyk restoraną