„Zairo“ virtuvės patiekalai

„Zairo“ virtuvės patiekalai

Zairas šiandien vadinamas Kongo Demokratine Respublika. Šiame žemės kampelyje tik apie 3 % žemės tinka žemdirbystei, tad dalis žmonių ją išnaudoja žemės ūkio produktams auginti. Auginami manijokai, batatai, kukurūzai, ryžiai, riešutai, plantanai, ankštiniai augalai, taip pat  kava, arbata, cukranendrės. Dažniausi valgiai – sriubos ar troškiniai. Populiarūs Labai patiekalų ingredientai – džiovinta žuvis, „čili“ pipirai, įvairios prieskoninės daržovės, palmių aliejus.

Benachin – populiarus patiekalas ne tik „Zaire“
Troškinys gaminamas iš česnakų, svogūnų, žuvies filė bei džiovintos žuvies, moliūgų, „čili“ pipirų, pomidorų, pomidorų pastos, morkų, kopūstų, ryžių, prieskonių. Tradiciškai visi ingredientai troškinami kartu viename puode, tik vėliau yra suberiami ryžiai ir viskas verdama, kol ryžiai suminkštėja. Tačiau kartais, gamindami šį patiekalą, žmonės improvizuoja. Pirmiausia į puodą sudeda žuvį ir daržovės, o ant viršaus – kiaurasamtį, kuriame garina ryžius. Baigus gaminti, ryžiai sudedami į jau ištroškintas daržoves bei žuvį, o kartais ryžiai patiekiami atskirai. Nors pagal tradicijas benachin troškinys ruošiamas tik su žuvimi, kai kurios šeimininkės pakeičia ją kita mėsa – vištiena ar jautiena.

Banga – palmių riešutų sriuba
Tai sriuba, kilusi iš Kamerūno, tačiau ji mėgiama ir „Zaire“. Šiam patiekalui pagaminti naudojami švieži palmių riešutai, tiksliau – jų minkštimas, šviežia žuvis, svogūnai, česnakai, jautienos sultinys, „čili“ pipirai, šiek tiek džiovintos žuvies, džiovintų krevečių saujelė arba specialiai paruošti milteliai iš jų, prieskoniai. Kelias minutes puode paverdama šviežia žuvis, svogūnai, česnakai, prieskoniai, tuomet sudedamas palmių riešutų minkštimas, vėliau džiovinta žuvis, krevetės, viskas paverdama. Patiekiama su virtais ryžiais, plantanais (bananų rūšis), yams (šakniagumbiai) ar riebia avižine koše.

Superkanja – okros sriuba
Gambijoje ši sriuba taip pat mėgiama, o jai pagaminti reikia gausybės ingredientų: okros, jautienos, svogūnų, „čili“ ir saldžiosios paprikos, rūkytos arba džiovintos žuvies, taip pat šviežios žuvies, sultinio, prieskonių ir pusės kilogramo daržovių rinkinio (špinatų, okros lapų, saldžiųjų bulvių lapų, kopūstų, ropių). Palmių aliejuje pakepinama mėsa, tuomet sudedami svogūnai, pipirai, vėliau visi likę ingredientai. Viskas troškinama apie 1-2 valandas. Patiekalas valgomas vienas arba prie jo patiekiami ryžiai.

Pagal interneto spaudą parengė Jolanta Bagurskienė
Nuotraukos: benachin (accessgambia.com), gaminama banga sriuba (i.pbase.com), okros sriuba (laurensveganjournal.org)
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną