Vyno kultūra Lietuvoje kyla (Vilnius)

Vyno kultūra Lietuvoje kyla (Vilnius)

Apie tai kalbamės su „Esse“ restorano savininke, Veronika Nevoina.

„Vyno kultūra Lietuvoje kyla – anksčiau per dienos pietūs beveik niekas negėrė vyno, dabar – apie pusė pietaujančių užsisako vyno, dažniausiai naminio, nes jis lengvesnis. Malonu stebėti tokius pokyčius. Alų pamažu išstumia vynas, matyt keičiasi kultūra, jaunesnė karta renkasi kitokį produktą. Manau, kad vyno bus vartojama vis daugiau,“ - pastebėjo p. Veronika.

Paklausus apie rožinių vynų vasaros „madą“ Europoje, kuri vyrauja jau daug metų, restorano šeimininkė komentavo: „Vasarą daugiau geriama baltų, taip pat rožinių vynų, kurie tampa vis populiaresni. Jau praeitais metais pastebėjome, jog žmonės vis dažniau renkasi būtent rožinius vynus.“

Už gražiai lentynose sustatytų vynų slypi daug darbo


Vynai į restoraną „Esse“ tiekiami tiesiai iš vyno ūkių. Juos atrenka vyno ekspertas, gyvenantis užsienyje ir puikiai išmanantis rinką. Atrinktų vynų pavyzdžius jis siunčia į Lietuvą, tada mėginiai ragaujami, dėl rinkos tendencijų, o dėl kainų tariamasi su Laimonu Gryva, Vyno instituto specialistu. Taigi, kaip matome procesas užtrunka – ir visa tai, pasak ponios Veronikos, norint vartotojui pasiūlyti gerą vyną už prieinamą kainą.

Specializuotos krautuvėlės idėja pasiteisino

„Iš pradžių, kai restorane įrengėme krautuvėlę, žmonės žiūrėjo atsargiai, vėliau priprato – dabar artėjant savaitgaliui vis daugiau žmonių perka vyną, užkandžius. Užsuka ir smalsių užsieniečių, jiems tai įprasta – jie iš karto puola žiūrėti sūrius, kuriuos gerai pažįsta ir užkandžius, prie jų užsisako vyno taurę.“ - dalinasi p. Veronika.

Nauji vynai iš Italijos

Restorano savininkė džiaugiasi, jog netrukus iš Veneto ir Friuli regionų atkeliaus keli nauji itališki vynai. Italija dar vadinama gurmanų Meka - čia, ragauti sūrių, mėgautis vynais, mėsos gaminiais ar triufeliaisiš atvažiuoja žmonės iš skirtingų pasaulio kampelių. Restorane galima bus įsigyti vynų iš mažesnių vyno ūkių. Vynus rasite specializuotoje krautuvėlėje, „Esse“ restorane, prie jų visada bus pasiūlyti tinkami užkandžiai.

Savo žiniomis sutiko pasidalinti ir „Esse“ vyno ekspertas Dmitry Chesnovitskiy. Jis šiuo metu gyvena Austrijoje, tačiau nuolat aktyviai keliauja po Europos šalis ir dažnai darbo reikalais lankosi Lietuvoje.

Kuris iš neseniai iš Italijos atvežtų vynų yra įdomiausias ar labiausiai išsiskiria?


Pagrindinis mūsų vynų atrankos principas – siekis surasti vynus, būdingus konkrečiam vyno regionui, kurie būtų įdomūs ir mūsų vartotojams. Dėl šios priežasties visi mūsų vynai įdomūs ir ypatingi. Jei vynas neatitinka šių principų – į mūsų lentynas jis nepatenka.

Žinoma, kiekvienas klientas turi savo unikalias skonio preferencijas. Šia prasme Italija yra unikali šalis, nes joje yra didelė gausa vyno regionų, subregionų su tokia pačia vynų charakteristikų gausa. Taigi, mano patarimas vyno mėgėjams būtų pabandyti įvairių vynų iš skirtingų regionų ir rasti savo, išskirtinį.

Kokios šią vasarą yra pagrindinės vyno vartojimo tendencijos Europoje?


Kalbėjausi su daugeliu vynų gamintojų bei prekybininkų iš įvairių šalių ir vyno regionų. Jie visi sutinka, kad ankstesnė raudonojo vyno mada per pastaruosius 1-2 metus palaipsniui pakito ir išreikšta didesniu baltųjų vynų vartojimu. Vasarą akivaizdu, ši tendencija dar labiau pastebima. Taigi, šią vasarą neabejotinai karaliaus balti vynai.

Kokios vyno vartojimo tendencijos Italijoje?

Konkrečių skaičių ar statistikos aš jums nepateiksiu. Esu įsitikinęs, kad tai nebūtina. Italijoje kiekvienas vyno regionas  turi savo istorines vyno ir maisto tradicijas. Taigi, esu garantuotas, jog paklausus ko nors Toskanoje, koks mėgstamiausias vynas, atsakymas būtų „Chianti Classico“ - Chianti Classico regione, „Vino Nobile di Montepulciano“ - Montepučiano regione, „Brunello di Montalcino“ - Montalčino regione. Vargu ar galima įsivaizduoti, kad žmogus iš Pjemonto gali atsakyti teigiamai į klausimą : „Ar žinote kokį nors prancūzišką vyną, geresnį nei Barolo?”

Taigi kiekviename Italijos regione gaminami skirtingi vynai – raudonas ar baltas ar rožinis, sausas ar saldus, putojantis ar paprastas – mėgstamiausias vynas visada bus vienas iš vietinių. Tikras italas niekada nesivadovauja pasaulinėmis tendencijomis. Jis visada gerbia savo tradicijas ir išlaiko tas pačias vyno preferencijas. Priešingu atveju, visi italų vynai prarastų savo unikalumą. Taigi, noriu pabrėžti dar kartą, kadangi Italija yra vyną gaminanti šalis su giliomis istorinėmis tradicijomis, tai nėra šalis, su pastebimomis vyno gėrimo tendencijomis.

Kokios naujienos vynų rinkoje (inovacijos, įdomūs nauji vynai, atgimę seni vyno ūkiai...)?

Kaip jau minėjau anksčiau, Italija, kaip vyno gamintoja yra didžiulė. Todėl apie viską papasakoti neįmanoma, tačiau yra du dalykai, kuriuos norėčiau paminėti.

Istoriškai vynai iš šiaurinės Italijos pusės buvo žinomi pasaulyje. Tuo pačiu metu vynai iš mažiau ekonomiškai ir socialiai išsivysčiusių Pietų Italijos regionų, tokių kaip Kampanija, Apulija, Bazilikata, Kalabrija išlaikė ne prastesnį kokybės lygį ir buvo suvartojami dažniausiai vietinių gyventojų. Šiandien minėtų regionų vynų populiarumas pastoviai auga ir kartais pasiekia aukščiausią lygį. Todėl ir pastaraisiais metais vis daugiau vyndarių iš šių regionų tampa žinomais už Italijos ribų. Artimiausiu metu, tikimės, ir „Esse“ restoranas galės nustebinti savo klientus vynais iš šių regiono.

Dar viena tema, kuria norėčiau pasidalinti yra Prosecco. Prosecco - vynas, gaminamas Veneto regione, vietovėje tarp Koneglijano ir Valdobbiadene. Populiariausias - putojantis. Šiuo metu vietinės kontrolės institucijos Koneglijano ir Valdobbiadene sunkiai dirba, siekiant geriau apsaugoti Prosecco vardą, kuriuo šiuo metu plačiai piktnaudžiaujama. Yra keletas gamintojų, kurie pavadina savo produktą „Prosecco“ net be esančių Venete! Kai kurie įsigudrina „pagaminti“ „Prosecco“ net už Italijos ribų. Taigi, artimiausiu metu galime tikėtis labai didelių apribojimų „Prosecco“ kilmei. Ji bus saugoma ne tik italų, bet ir Europos teisių. Šiemet Prosecco di Conegliano Valdobbiadene statusas padidės nuo DOC iki DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita).

Apie tai teko bendrauti su Prosecco gamintojais. Jie visi atrodo labai džiaugiasi dėl sustiprintos apsaugos ir dėl galimybės daugeliui užsakovų kitose šalyse padėti atrasti tikrą Prosecco skonį. Iš savo pusės, galiu tik pasidžiaugti, kad „Esse“ esame visada pasiruošę pamaloninti savo klientus tikruoju Prosecco.

Ką manote apie ekologiškus vynus?

Dabar tikrai madinga gerti sveikus vynus ar valgyti sveiką maistą. Tokie sveikos gyvensenos įpročiai yra visiškai suprantami ir aš šią poziciją palaikau. Šiuo metu galima pastebėti, kad nauji ekologiško vyno prekės ženklai rinkoje pasirodo kasdien, tačiau visi suprantame, kad „ekologiškus“ vynus gaminti brangiau nei „technologinius“. Tai lemia ekologiškų vynų kainas. Taigi asmuo, perkantis ekologišką vyną turi užduoti sau du klausimus:

* Ar galiu sau leisti mokėti brangiau?
* Jei kainų skirtumas tarp ekologiško ir normalaus vyno nėra pastebimas arba lygus nuliui, ar šis vynas tikrai „ekologiškas“?

Kokie vynai tinka prie lietuviškos virtuvės patiekalų?

Lietuvių virtuvė yra labai įdomi su daugybe įvairių patiekalų, kurie ruošiami žuvies, mėsos arba daržovių pagrindu. Dėl šios priežasties galima sudaryti daug vyno ir maisto derinių. Čia galioja bendros taisyklės – baltas vynas prie žuvies ar paukštienos, raudonas – prie kepsnių. Prie sunkesnių patiekalų, tokių kaip cepelinai, kurie Lietuvoje vis dar labai populiarūs, rekomenduočiau vynus su didesniu rūgštingumu. Kiekvienos šventės metu siūlyčiau taurę tinkamai atšaldyto Prosecco.

Elena Germanovič

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną