Unikaliausi pasaulio restoranai stebina išskirtine aplinka

Unikaliausi pasaulio restoranai stebina išskirtine aplinka

Šiuolaikiniame pasaulyje maistas nebėra tik būtinybė, skirta fiziologinių poreikių tenkinimui. Valgymas yra tapęs tam tikru bendravimo ir laisvalaikio praleidimo būdu: žmonės susitinka po darbų atsipalaiduoti, paplepėti su draugais ar šeima, o galbūt atostogaudami nori išskirtinėje aplinkoje paskanauti vietinių patiekalų.

Todėl nenuostabu, kad restoranai, kavinės ir kitos maitinimo įstaigos stengiasi kaip įmanoma labiau nustebinti savo lankytojus, suteikti jiems nepakartojamus įspūdžius ne tik skaniu maistu, bet ir ypatinga atmosfera. Kai kurie stengiasi išnaudoti savo šalies gamtos teikiamas galimybes, o kiti – tiesiog išsiskirti unikaliu interjeru.

Štai keletas unikaliausių pasaulio restoranų: kuo jie ypatingi ir ko vertėtų paragauti juose apsilankius?

Ithaa Undersea restoranas. Rangali sala, Maldyvai.

Maldyvai gali pasigirti nuostabiu povandeniniu pasauliu, tad visai nekeista, jog vietos verslininkai tai išnaudoja. Rangali saloje yra įsikūręs „Ithaa Undersea“ – unikalus povandeninis restoranas. Maždaug penkių metrų gylyje esančio restorano sienos ir lubos yra pagamintos iš stiklo, tad svečiai nuolat gali grožėtis povandeninio pasaulio vaizdais.

Išskirtinis restoranas buvo atidarytas 2005 m. ir vienu metu gali priimti iki 14 lankytojų. Nesunku atspėti, kad „Ithaa Undersea“ siūlo įvairiai ruoštas šviežias jūros gėrybes – žuvį, omarus, krevetes, taip pat europietiškos virtuvės patiekalus ir kokteilius. Vakarienė šiame restorane kainuoja 320 USD žmogui ir susideda iš šešių patiekalų.

Snow Castle restoranas. Kemi, Suomija.

Ne tik Maldyvuose verslininkai stengiasi kaip įmanydami išnaudoti savo natūralią aplinką. Štai Suomijoje jau nuo 1996 m. veikia „Snow Castle“ restoranas, kuris visas pastatytas iš sniego ir ledo (čia pat veikia ir „ledinis“ viešbutis). Tiesa, kiekvienais metais jis yra pastatomas iš naujo, mat atėjus pavasariui viskas paprasčiausiai ištirpsta.

„Snow Castle“ restorane vyrauja -5 °C temperatūra, tad lankytis čia reikėtų tinkamai apsirengus. Svečiai yra sodinami ant kailiu dengtų medinių kelmų, tačiau tiek stalas, tiek ir gėrimų stiklinės yra pagamintos iš gryno ledo. Lankytojams siūlomi tradiciniai regiono patiekalai: daržovių sriuba, kepta lašiša ar elnienos filė su gervuogių padažu.

Six Senses‘ Soneva Kiri restoranas. Koh Kood, Tailandas.

Tailande neabejotinai galima rasti tiek kvapą gniaužiančių vaizdų, tiek puikių vietų pavalgyti. O štai mažoje Koh Kood saloje įsikūręs „Six Senses‘ Soneva Kiri“ restoranas suderina abu – čia ir maistas puikus, ir vaizdai atsiveria nuostabūs. Restorano svečiai turi galimybę vakarieniauti medžių viršūnėse (maždaug penki metrai nuo žemės) pakabintuose didžiuliuose krepšiuose. Nuo čia matosi ir vandenynas, ir apačioje plytinčios džiunglės.

Restorano svečiai į krepšius įlipa apačioje ir būna pakeliami iki viršaus. Bet štai čia dirbantiems padavėjams tenka gana ektremalūs išbandymai: jie maistą pristato iki klientų nusileisdami specialiais lynais. Restoranas siūlo įvairius tailandietiškus patiekalus, įskaitant banano lapuose keptą žuvį, patiekiamą su šviežiomis daržovėmis, laimu ir imbieru.

Cat Café Nekorobi. Tokijas, Japonija.

Jeigu esate kačių gerbėjas, jums vertėtų apsilankyti Tokijuje įsikūrusiose kačių kavinėse. Seniausia ir žymiausia iš jų vadinasi „Nekorobi“, veikianti nuo 2008 m. Čia jus pasitiks vienuolika įvairiausių veislių katinų, su kuriais galėsite žaisti ar tiesiog atsipalaiduoti, o kartu ir išgerti kavos ar arbatos puodelį.

Kačių kavinėje apmokestinamas praleistas laikas. Trumpiausias vizitas gali trukti šešias minutes, bet dažniausiai lankytojai renkasi čia praleisti bent valandą laiko, kuri kainuoja maždaug 8 Eur. Kavinės viduje stovi gėrimų automatas, iš kurio svečiai gali neribotai piltis įvairius karštus ir šaltus gėrimus, ar pasidaryti iš karto paruošiamos miso sriubos – tai tradicinė japoniška sriuba, gaminama iš sultinio ir fermentuotos sojų pupelių pastos, vadinamo miso.

Modern Toilet restoranas. Taipėjus, Taivanas.

„Modern Toilet” – tai vienas keisčiausių restoranų tinklų, atsiradęs Taivane, bet šiandien turintis restoranus daugelyje Azijos šalių. Šiuose restoranuose tiek interjeras, tiek indai atspindi vonios kambario temą. Pavyzdžiui, maistas patiekiamas ant stalų, pagamintų iš stiklu uždengtų vonios kriauklių, ant restorano sienų kabo dušo galvutės, o lankytojai valgo sėdėdami tiesiog ant klozetų.

„Modern Toilet“ siūlo labai įvairų maistą, pradedant makaronais, vištiena su keptomis bulvytėmis, ir baigiant ledais bei kokteiliais. Turbūt net nereikia sakyti, kad visi valgiai patiekiami vonios formos induose. Vieni populiariausių patiekalų yra tailandietiški kariai – aštrūs daržovių ir mėsos troškiniai, bei hot pot – tradicinė kiniška sriuba, gaminama iš sultinio ir įvairių ingredientų – mėsos, jūros gėrybių, daržovių, tofu ar koldūnų.

Dinner in the Sky. Briuselis, Belgija.

„Dinner in the Sky“ arba „vakarienė danguje“ yra žinoma ir lietuviams. Atsiradęs 2006 m. Belgijoje, o šiandien paplitęs apie 60 skirtingų šalių, „Dinner in the Sky“ – tai konceptas, kuomet vakarieniaujama maždaug 50 metrų aukštyje. Specialiu kranu būna pakeliamas visas mini restoranėlis: stalas, atskirose kėdėse saugiai diržais prisisegę svečiai, aptarnaujantis personalas, na ir žinoma – maistas.

Vakarienė danguje išsiskiria ne tik nuostabiais vaizdais, bet ir puikiu maistu, mat patiekalus čia gamina garsiausi šefai, kurie kiekvieną kartą sukuria išskirtinius valgiaraščius. Patiekalai skiriasi ir kiekvienoje šalyje. Pavyzdžiui, Belgijoje siūlomi spagečiai su kalmarais ir įvairios jūros gėrybės, o vakarienė žmogui kainuoja 285 Eur.

***

Daugelis sutinka, kad valgymas nėra skirtas vien tik alkio malšinimui – tai ir tam tikra socialinė bei kultūrinė patirtis. Todėl ir restoranai visame pasaulyje stengiasi išsiskirti ne tik skaniu maistu, bet ir ypatinga atmosfera, puikiais vaizdais ir įdomiu interjeru.Keliaujant po įvairias pasaulio šalis, verta apsilankyti išskirtiniuose restoranuose, kur galima ne tik paragauti vietinio maisto, bet ir geriau pažinti šalies kultūrą ir jos išskirtinumus. Ar išdrįsite valgyti aukštai medyje, ar iš ledo pastatyme restorane – šių pojūčių tikrai nepamiršite dar ilgai.

Akvile Ben Haim @Meniu.lt

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną