„Švyturio“ ambasados“ vienys gero maisto ir alaus žinovus

„Švyturio“ ambasados“ vienys gero maisto ir alaus žinovus

„Švyturio“ aludariai Lietuvoje kuria alaus ir kulinarijos kultūrą puoselėjančių „Švyturio“ alaus ambasadų“ tinklą. Pagrindinis tinklo uždavinys – garantuoti lankytojams, kad jam priklausančiuose baruose ar restoranuose – plati alaus rūšių pasiūla, ypatingas jo pateikimas, aukšta kulinarijos kultūra ir geras aptarnavimas.

Ambasada – kokybės garantas
„Siekiame, kad „Švyturio alaus ambasados“ vardas taptų aukščiausiu restorano ar baro kokybės garantu“, – sako UAB „Švyturys – Utenos alus“ vadovas Rolandas Viršilas.

Tokiose ambasadose ne tik siūloma visų pilstomų „Švyturio“ alaus rūšių, bet ir rengiamos išskirtinės degustacijos, kurių metu aludariai moko vertinti skonines alaus savybes, taip pat maisto ir alaus derinimo pamokos.

„Norime priminti žmonėms senąsias alaus vartojimo tradicijas – mūsų kultūros paveldą, įskiepyti gražią alaus vartojimo kultūrą. Juk Lietuva – aludarių kraštas, besididžiuojantis ilgametėmis alaus gamybos tradicijomis. Lietuvoje alus visuomet buvo šiltų santykių ir draugystės simbolis, be alaus neįsivaizduojamos gražiausios šventės, jokia šventinė kulinarija. Tai solidus gėrimas, kuris gali būti derinamas prie įvairiausių patiekalų“, – pasakoja „Švyturio“ alaus daryklos gamybos vadovė Džuljeta Armonienė, tituluojama geriausia Lietuvos aludare.

Mėgėjams siūlomas gyvas alus
Anot aludarės, tikriesiems alaus mėgėjams ypač svarbu, kad kiekvienoje „Švyturio“ alaus ambasadoje jie visuomet gaus „gyvo“, nepasterizuoto, „Švyturio Ekstra“ alaus.

„Gyvo, apyniais kvepiančio, alaus degustavimas – intriguojantis procesas, tam tikras ritualas, jis ypač tinka ilgiems pokalbiams, maloniems pasisėdėjimams. Alaus žinovus ypač vilioja vos juntamas apynių kartumas, tikro alaus kvapas, švelnus, ilgai išliekantis skonis. Alus liko bene paskutinis visiškai natūralus produktas, kuriame nenaudojami jokie konservantai ar maisto priedai“, – sako Dž. Armonienė.

„Aula“ – alaus virtuvės restoranas
Rugsėjo pradžioje į „Švyturio“ ambasadų tinklą įsijungė Vilniaus universiteto teritorijoje, tarp skliautų, įsikūręs alaus virtuvės restoranas „Aula“. Viduramžius menančiame restorane lankytojų laukia alaus valgiaraštis – patiekalai, kurių gamyboje naudojamas alus ir kurie puikiai dera prie skirtingų alaus rūšių.

Čia prisimenamos bei šiuolaikiniam skoniui pritaikomos ir kitos kulinarijos tradicijos, o aludarių rengiamų degustacijų metu galima išgirsti alaus ragavimo paslapčių, išmokti derinti alų prie žuvies, krevečių, moliuskų, mėsos patiekalų, salotų ar net saldžiųjų kepinių – jie įgauna ypatingą, turtingesnį skonį, reikia tik parinkti tinkamą alaus rūšį.

„Auloje“ siūloma naujovė – keturi savaiminio pilstymo taškai, kur klientai patys gali įsipilti alaus. Čia galima paragauti ir išskirtinio skonio alaus kokteilių: „Baltas“ – su greipfrutų, apelsinų, bananų sultimis, žaliosios citrinos skiltelėmis; tamsus aromatingas „Baltijos“ – su vyšnių likeriu, vanilės, karamelės sirupu ir kt. Alaus ambasadoje įrengtas ir suvenyrų stendas, o nuolatinių klientų laukia vardinių bokalų saugykla.

Anot „Aulos“ direktoriaus Algimanto Miknevičiaus, tapti „Švyturio“ alaus ambasada“ restoranui – ne tik garbinga ir naudinga, bet ir įpareigoja. „Siekdami pateisinti ambasados vardą, stengiamės užtikrinti nepriekaištingą kokybę. Žmonės į restoraną ateina žinodami, ko tikėtis – geriausio alaus, plataus patiekalų asortimento, jaukios aplinkos, ypatingo pateikimo ir malonaus aptarnavimo“, – sako restorano šeimininkas.

Pasak jo, „Švyturys“ restoranui ne tik suteikė ambasados statusą, bet ir prisidėjo prie restorane esančio baro koncepcijos kūrimo. „Kartu ieškojome geriausių sprendimų, siekėme sukurti patrauklų barą“, – prisimena A. Miknevičius.

Lėktuvus pasitinka ir išlydi švyturys
„Švyturio“ alaus ambasada Vilniaus oro uoste – kiek kitokia. Ne Šengeno šalims skirtame terminale įsikūręs baras „Lighthouse“ (angl. Švyturys) – tolimiausias oro uosto taškas, esantis arčiausiai lėktuvų pakilimo ir nusileidimo tako. Iki paskutinio reiso dirbantis baras – šviesus, dekoruotas rankų darbo piešiniais jūros tematika – tarsi tikras simbolinis švyturys uoste palydi ir sutinka keleivius.

„Keleiviai labai mėgsta sėdėdami bare per didžiulį stiklą stebėti kylančių ir besileidžiančių lėktuvų išdarinėjamus manevrus. Ir, žinoma, prieš skrydį išlenkti paskutinį geriausio lietuviško alaus bokalą“, – sako UAB „Ameritek“, valdančios barą „Lighthouse“, bendraturtė ir direktorė Inga Bagdonaitė.

I. Bagdonaitė prisimena, kaip kartu su „Švyturio“ atstovais dėvėdami šalmus vaikščiojo po dar tik statomą terminalą, kartu kūrė baro koncepciją. „Šiandien galime didžiuotis tapę pirmąja alaus kultūros ambasada“, – sako ji.

Svarbiausia – išskirtinumas
Alaus restoranų tinklai populiarūs ir kitose gilias aludarystės tradicijas turinčiose šalyse, pavyzdžiui, Čekijoje, Didžiojoje Britanijoje. Anot R. Viršilo, alaus kultūros ambasadomis gali tapti tiek modernūs didmiesčių barai, tiek alaus, sporto barai, tradicinės virtuvės restoranai.

„Svarbiausia – išskirtinumas, maloni aplinka ir aukštos kokybės standartus atitinkančios paslaugos. Būtent tai vartotojas ras kiekvienoje „Švyturio ambasadoje“, – sako „Švyturio – Utenos alaus“ vadovas. 

BVRG Corporate

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną