Slow Food Vilnius Skonio mokykla (valgome širdimi) kviečia į pokalbį apie ankštines kultūras

Data: kovo 31 d., ketvirtadienį, 18.30 val.
Vieta: restoranas JALTA, Vykinto g. 17 a, Žvėrynas
Organizuoja: Vitalija Pilipauskaitė ir Julija Smiškal

Žiema baigėsi, pavasaris prasidėjo, bet žalumynų vis dar nematyti, o ir morkų, bulvių bei burokų rūsiuose vis mažiau ir tie patys mažiau skanūs bei maistingi... Ta proga prisimename Skonio mokykloje dar neaptartus maisto produktus – ankštines kultūras: žirnius, lešius, pupas ir pupeles, egzotiškus avinžirnius ir sojas.

Šio susitikimo metu klausime: kuo vertingos ankštinės kultūros? Kaip jas gaminti, kad būtų ir skanu, ir sveika? Kodėl parduotuvėse nerandame lietuviškų pupelių? Kokios būna pupelių ir žirnių veislės? Kodėl seniau lietuviai valgė daug lešių, o dabartinėje Lietuvoje jie jau nebeauginami ar auginami labai mažai (ieškodami informacijos apie ankštines kultūras, atradome, kad Lietuvoje yra vienas( !) ūkininkas, auginantis lešius). Ką daryti su sojų pupelėmis ir avinžirniais ir iš kur jie atkeliauja ant mūsų stalų?

Po ilgų paieškų mūsų pokalbio svečiu sutiko būti tikrai įdomus ir dėmesio vertas pašnekovas, ne vien tik ankštinių, bet ir apskritai augalų specialistas, smalsus ir aktyvus mokslininkas, Gamtos tyrimų centro Botanikos instituto Floros ir geobotanikos laboratorijos vedėjas dr. Valerijus Rašomavičius.

Apie ankštines kultūras ir apie jas auginančius vietos ūkininkus diskutuosime ketvirtadienį, kovo 31 d., 18.30 val., „Jaltos“ restorane. Neformalioje, jaukioje aplinkoje, be streso, prie puodelio naminės arbatos bendrausime ir ragausime.

Skaniajai pokalbio daliai – degustacijai – numatėme patiekalus iš ankštinių kultūrų:

žirnių duonelė,
lešių ir žaliųjų alyvuogių sriuba,
avinžirnių apkepas su meduje troškintomis morkomis,
tiesiog virtos skirtingų veislių pupelės.

Renginio kaina – 20 Lt.

Jei planuojate dalyvauti, praneškite tel. 865012114.

Laukiame!
Julija ir Vitalija

„Slow Food Vilnius“ Skonio mokykla – tai „Slow Food Vilnius“ konviviumo projektas, kuriuo siekiama: išmokti skonėtis maistu bei gyvenimu ir atrasti naujus skonius, aiškintis, kas lemia skonį, daugiau sužinoti apie vietinių maisto produktų prigimtį bei jų gamintojus, perprasti pagrindines visavertės mitybos taisykles, susipažinti su sveiko maisto ruošimo technologijomis.

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną