Skaniai pavalgyti ir pabūti mažame Armėnijos kampelyje - restorane „Granatus“

Skaniai pavalgyti ir pabūti mažame Armėnijos kampelyje - restorane „Granatus“

Restorano šeimininkas Armen Manukyan prieš penkiolika metų atvyko į Lietuvą trumpam – pailsėti, tačiau kelionė užsitęsė... Pamilęs šią šalį ir įleidęs šaknis, sėkmingai vysto restoraninį verslą. Jo autobiografijoje tai ne pirmas sėkmingai veikiančių iki dabar armenų restoranas.
Vos įėjus - nežinai kur akis sukti, nes kiekviena interjero detalė primena Armėnijos kraštą:   aksesuarai ant sienų, baldų apmušalų raštai...

Gausiame valgiaraštyja plati įvairovė 
Čia savo patiekalą ras net ir pats išrankiausias virtuvės gurmanas.

Be jokios abejonės visi bus sužavėti armėniškai virš žarijų keptomis daržovėmis (baklažanais, paprikomis, pomidorais), kurių išskirtinį skonį ir kvapą sukuria puikiai prie jų parinktos Armėnijos kalnų kvapiosios žolelės ir riešutai.

Armėnijoje lavašas – visų svarbiausias. Pasaulį nukariavęs ir įvairių tautų pripažintas armėnų stebuklas – naminis lavašas yra tikra brangenybė! Jis plonas, kaip popieriaus lapas, bet tuo pačiu sluoksniuotas, ir kiekvienas jo sluoksnis plonesnis už Jūsų mylimojo plauką. Jis švelnus, kaip kūdikėlio odelė. Jis neišpasakytai skanus ir sotus. Jis pasakiškas su armėnišku sūriu ir aromatinėmis kalnų žolelėmis. Jis fantastiškas prie kiekvieno patiekalo.

Armėnijoje lavašas užima vyraujančią vietą mityboje. Norint pagaminti tikrą naminį lavašą, reikia turėti specialaus malimo padidinto glitumo kvietinių miltų. Ir nors lavašo kepimo technologija per šešis tūkstančius metų nieko nepasikeitė, autentišką naminį, ploną sluoksniuotą, vos jaučiamai sūroką, burnoje tirpstantį lavašą gali iškepti tik aukščiausio lygio kepėjai specialistai.

Jei norite paragauti autentiško tikro lavašo į Armėniją vykti nereikia, jų galėsite gauti Klaipėdoje, tai yra restoranas  „Granatus“ „IKI-Vingio“ prekybos komplekse Vingio g.14. arba kavinė „Aladino kebabai“ „IKI-Vyturio“ prekybos komplekse Laukininkų 19, kurios savininkas Armenas pats kepa ir lavašus, ir pidas.

Šiandien daugelis pasaulio tautų neįsivaizduoja, kaip galima sėsti prie stalo, jei ant jo nėra lavašo...

Akys raibsta nuo „Granatus“ patiekalų gausybės ir įvairovės, tačiau negalima išeiti neparagavus tikrųjų armėniškų chorovacų (kažkodėl net ir šiandien rusų vadinamais šašlykais, nors visi žino, kad armėnai kepa chorovacus, gruzinai – mcvadžius, o turkai, kaip ir visi musulmonai - kebabus), kurie valgomi tik su virš žarijų keptomis arba šviežiomis daržovėmis, prieskoninėmis žolelėmis bei autentiškais, ką tik pagamintais armėnų padažais. Chorovacus būtina užgerti garsiuoju armėnišku raudonuoju vynu, nes tik tada įmanoma suprasti traškios, sultingos ir minkštos natūralios mėsos skonį ir aromatą.

Būtų gėda iš armėnų restorano išeiti neparagavus garsiųjų  dolma vynuogių  lapuose įdaryto mėsos, daržovių ir ryžių faršo (armėniškų balandėlių).

Restoranas siūlo nepaprasto skonio kebabus su lavašu arba pida: kiaulieną ir jautieną su Armėnijos kalnų žolelėmis marinuoja pats Armenas.

Kebabus galima rinkti lavaše arba pidoje – traškūs mėsos gabaliukai patiekiami su įvairiomis daržovėmis ir savo gamybos padažais. Lankytojai, kuriems rūpi laibas stotas ir išlaki figūra labiausiai vertina lavaše keptas daržoves. Mažas kebabas kainuoja (greičiau panašus į didelį) – 6,00 Lt. Didelis (galima drąsiai vadinti gigantu) – 9,00 Lt.

Vietoje kepami gardūs saldumynai: nemažo populiarumo sulaukė tortas „Napoleonas“. Užsukusiems taip pat būtina pažinti ir armėnų skanėstą - graikinių riešutų ir medaus „Pachlavą“.

O kokie gali būti skanūs pietūs ar vakarienė be puikaus vyno? Armėnai laikomi ir vyno gamybos pradininkais, nes jie vieninteliai pasaulyje išlaikė nuo Urartų valstybės laikų reliktines vynuogių  rūšis - baltąsias vynuoges Chardži, Mschali, Ararati ir raudonąsias Areni  vynuoges, todėl lankytojai neatsispirs armėniško raudonojo ar baltojo vyno žavesiui.
 Karštą vasaros dieną padės atsigaivinti rūgpienio gaivus gėrimas Tan.

Darbo dienomis nuo 9 ki 22 val. restoranas kviečia ragauti dienos patiekalų – kiekvieną dieną siūlomi vis kiti. Norint paragauti pentadieniais gaminamų cepelinų reikėtų vieta pasirūpinti iš anksto. Anot lankytojų, kaip bebūtų keista, valgyti armėnų restorane lietuviškus nacionalinius patiekalus, tai vieni skaniausi cepelinų gaminamų Lietuvoje.

Šventėms ir puotoms
Restoranas „Granatus“ turi atskirą banketinę salę, kurioje galima rengti privačias ir oficialias šventes, banketus, pobūvius, furšetus iki 40 svečių. Restoranas „Granatus“ gali surengti tiek paprastą, tiek išskirtinę šventę - valgiaraštyje rasite rytietiškos virtuvės patiekalus. Šventinis valgiaraštis derinamas individualiai, jei pobūviu meniu nerasite norimų patiekalų, jie bus pagaminti pagal Jūsų pageidavimą.

Užsukite gerai praleisti laiką, skaniai pavalgyti ir pabūti mažame Armėnijos kampelyje prie Baltijos jūros. 

Restorano „Granatus“ informacija


Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną