Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija, vadovaudamasi Lietuvos higienos normos HN 15:2003 „Maisto higiena” (Žin., 2003 Nr. 70-3205) 15 punktu, šių metų gegužės 21 d. patvirtino „Duonos ir pyrago kepimo įmonių geros higienos praktikos taisykles“. Šios taisyklės suderintos taip pat su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba.
Lietuvos Respublikos maisto įstatymas (Žin., 2000, Nr. 32-893; 2002, Nr. 64-2574; 2003, Nr. 92-4139) įpareigoja maisto įmones maistui tvarkyti ir jo saugai užtikrinti taikyti rizikos veiksnių analizės ir svarbiųjų valdymo taškų sistemą (RVASVT, angl. HACCP). Higienos norma HN 15:2003 „Maisto higiena“ nustato esminius maisto saugos užtikrinimo bei RVASVT sistemos reikalavimus.
Geros higienos praktikos taisyklės skirtos padėti praktiškai įgyvendinti paminėtų Lietuvos Respublikos bei Europos Sąjungos teisės aktų (Tarybos direktyvos 93/43/EEB dėl maisto produktų higienos, Europos Parlamento ir Tarybos reglamentų (EB) 852/2004 bei (EB) 178/2002) reikalavimus duonos ir pyrago kepimo įmonėse ar cechuose.
Taisyklės gali būti taikomos įmonėse vietoj individualaus rizikos veiksnių analizės bei svarbiųjų valdymo taškų sistemos plano ir programų. Jas parengė Dr. Petro Rimanto Venskutonio įmonė (Topolių g. 2-17, Kaunas, tel. 37~792636), bendradarbiaudama su Duonos kepėjų asociacija, Respublikiniu mitybos centru bei Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba, konsultuojant Nyderlandų firmai Precon, vykdančiai MATRA ─ Maisto saugos ir jos priežiūros gerinimo Lietuvoje programą (MAT02/LT/9/1).
Taisyklės skirtos įmonėms, atliekančioms tarpusavyje panašią veiklą ir neketinančioms dirbti pagal individualų RVASVT planą. Geros higienos praktikos taisyklės, kartu su svarbiųjų valdymo taškų (SVT) stebėjimo ir valdymo bei geros higienos praktikos taikymo registravimo užrašais, su maisto saugos valdymu susijusiais įmonės vadovo įsakymais, pavedimais, kitais dokumentais, patvirtinančiais procesų, žaliavų ir komponentų atsekamumą bei atliekamų veiksmų teisėtumą, sudaro RVASVT sistemos dokumentinę dalį. Ši dalis, kartu su joje aprašytų veiksmų praktiniu taikymu ir yra įmonės RVASVT sistema.
RVASVT sistemos tikslas – pasiekti, kad įmonėje būtų vykdoma vidinė kontrolė, išaiškinami svarbūs maisto saugai veiklos etapai ir užtikrinama, kad remiantis RVASVT sistemos principais būtų nustatytos, vykdomos, tobulinamos, palaikomos ir peržiūrimos šios maisto saugos procedūros: atliekama rizikos analizė, nustatomi maisto tvarkymo etapai, kur maistas gali tapti nesaugus, įsteigiami juose svarbieji valdymo taškai, kuriuose turi būti atliekama nuolatinė ar periodiška saugos stebėsena bei valdymas. Visos šios procedūros turi būti periodiškai peržiūrimos, analizuojamos ir, jei reikia, koreguojamos.
Jei įmonė, be to, kas parašyta šiose taisyklėse, naudoja ir kitas maisto tvarkymo ar saugos užtikrinimo procedūras, šios turi būti parašytos atskirai, patvirtintos įmonės vadovo parašu ir vykdomos kaip sudėtinė RVASVT sistemos dalis.
Rengiant šias geros higienos praktikos taisykles siekta nekartoti to, kas pakankamai aiškiai išdėstyta teisės aktuose, o tik pateikti papildomą informaciją, būtiną konkrečiam teisės aktuose išdėstytų nuostatų taikymui. Šių taisyklių žinojimas nepakeičia teisės aktų reikalavimų žinojimo, todėl kiekviena įmonė privalo gerai išmanyti maistą ir jo tvarkymą reglamentuojančių teisės aktų nuostatas bei jų laikytis.
Pateiktos tvirtinti „Geros higienos praktikos taisyklės maisto prekybos įmonėms“. Antroje metų pusėje turėtų būti pasirodyti konditerijos, nealkoholinių gėrimų bei mineralinio vandens gamybos įmonių geros higienos praktikos taisyklės. Rengiamos taisyklės konditerijos įmonėms, kioskams, turgavietėms, prekybos automatams, daržovių ir vaisių konservų įmonėms, maisto transportavimui.
Dr. Almantas Kranauskas
Respublikinio mitybos centro direktoriaus pavaduotojas
Tel. (5) 230 00 22