Serbiškas gardėsis gibanica

Serbiškas gardėsis gibanica

Serbų virtuvė gana įvairi. Pasaulio virtuvių žinovai teigia, jog tai – Viduržemio jūros regiono, Turkijos ir buvusios Austrijos-Vengrijos imperijos kulinarinis mišinys. Vienas iš šios virtuvės patiekalų yra gibanica. Tai iš phyllo tešlos pagamintas kepinys, kurio įdarui serbai naudoja baltą sūrį, tačiau taip pat gali būti naudojamos bulvės, mėsa, špinatai. Nors gibanica yra tradicinis Serbijos kepinys, jis populiarus ir kitose Balkanų šalyse, labiausiai mėgiamas makedoniečių, bulgarų, slovėnų, juo mėgaujasi kroatai, dažnai į stalą tiekiamas Bosnijoje ir Hercegovinoje, nepamainomas Graikijos virtuvėje.

Kaip pasigaminti gibanica?
Tai nesunkiai pagaminamas patiekalas. Pirmiausia jums reikia įsigyti phyllo tešlos. Jos tikrai rasite didžiuosiuose Lietuvos prekybos centruose.

Reikės:
Pusės kg phyllo tešlos;
1 kg balto sūrio arba stambios varškės (varškė-košelė netinka);
4 kiaušinių (trynius ir baltymus atskirkite iš karto);
10 arbatinių šaukštelių sviesto;
druskos.

Rankomis sutrupinkite sūrį, sumaišykite jį su kiaušinių tryniais ir 1 šaukšteliu ištirpinto sviesto. Suberkite druską. Kitame inde išplakite kiaušinio baltymus ir supilkite juos į sūrį. Viską gerai išmaišykite. Į skardą (maždaug 9x13 cm) sudėkite tešlos lapus (sluoksnis tešlos lapų, sluoksnis sūrio įdaro). Taip sluoksniuodami, užbaikite tešlos lapu, o ne sūriu. Likusį sviestą (9 šaukštelius) ištirpinkite ir gražiai virtuvine šluotele paskleiskite ant paruošto kepti gaminio viršaus. Įkaitinkite orkaitę iki 175-180 laipsnių. Kepkite apie vieną valandą. Iškeptą patiekalą šiek tiek atvėsinkite, supjaustykite kvadratėliais ir patiekite.

Siūlyčiau išbandyti ir bulvių įdarą. Išvirkite bulves, dar karštas sutrinkite. Tik nepadarykite košės, sutrinkite stambiau (kaip ir sūrį). Tuomet jas pasūdykite ir būtinai pagardinkite raudonaisiais „čili“ pipirais, jie trintoms bulvėms suteikia tikrai puikų skonį. Taip pat minėtas bulves galite sumaišyti su sūriu. Slovėnai kepą saldų gibanica. Skanaus!

Pagal interneto spaudą parengė Jolanta Bagurskienė
Nuotrauka: serbiatouristguide.com
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną