Pasitikime pavasario šilumą su Austrija

Pasitikime pavasario šilumą su Austrija

Apie Austriją prisimenama, kai iškrenta pirmasis sniegas ir pradedamos „tepti“ kalnų slidės bei „lopomi“ spalvoti slidinėjimo kostiumai. Kiti šią šalį prisimena, kai išgirsta Mocarto valsus ar pamato Alpėse bešokančią Julia Andrews su pulku vaikų iš nuotaikingo miuziklo „Muzikos garsai“. Man Austriją primena pavasaris ir vis ryškiau bei šilčiau šviečianti saulė. Malonu sėdėti Dunojaus pakrantėse po rausvais žiedlapiais byrančiais abrikosais ir gurkšnoti gaivų, prinokusiais baltais vaisiais kvepiantį baltąjį vyną, skanaujant šviežių daržovių salotas su vištienos kepsniuku.

Austrijos vynuogynų vaizdai - įspūdingai įvairūs. Atrodo, galėtum savaitgalį sėsti ant dviračio ir važiuoti aplankant Wachau regioną su laiptuotomis terasomis ir besiskleidžiančiais ʻGruner Veltlinerʼ ir ʻRieslingʼ lapeliais. Kitą savaitgalį apvažiuotum banguotas Kremtstal ir Kamptal kalvas su į saulę atsisukusiais ʻRieslingʼ, ʻZweigeltʻ ar net ʻPinot Noirʼ vynuogynais. Jei nesinori dviračiais, galima nuskristi ilgam savaitgaliui į Vieną, kur aplink supančiose vietovėse galima paragauti ne tik retai randamų, bet ir sunkiai ištariamų ʻSpätrot Rotgipflerʼ, ʻTraminerʼ aromatingųjų vynų ar užsukti į įspūdingą Klosterneuburgo vienuolyną ir pajusti šimtmečius vienuolių daryto vyno skonį. Užsimanius saldaus vyno, patraukite link rūko apgaubto Neusiedlersee ežero ir paragaukite geriausių pasaulyje austriškų desertinių kilniojo puvinio paliestų vynų iš ʻWelshrieslingʼ, ʻChardonnayʼ, ʻScheurebeʼ ar ʻMuscatʼ vynuogių – nuo salstelėjusio iki saldžiausios esencijos. Visą vasarą taip galima keliauti, užsukant į vietinių ir svečių pamėgtas heurigen - tavernas, kur kiekvienąkart skanauji tai, ką šeimininkas turi duotuoju sezono metu ir kuo sugalvojo būtent tą dieną jus pavaišinti. Rudenėjant siūlyčiau nusigauti iki piečiausio Austrijos vynų regiono – Štajemarko. Ten peizažas yra neįtikėtinai įspūdingas su itin stačiais slėniais, rudens spalvų nudažytais miškais ir iš jų kylančiu rūku – tokio grožio nepamirši visą gyvenimą. Pakeliui nepraleiskite progos paragauti fantastiškų  Burgenlando raudonųjų vynuogių ʻZweigeltʼ, ʻSt. Laurentʼ, ʻBlaufrankishʼ vynų. Štajemarko pietuose rūgščiai gaivų „Schilher“ putojantį vyną galėsite paskaninti prinokusia figa, vietinis kvapnusis „Sauvignon Blanc“ puikiai dera prie austriškos sriubos su vietiniu moliūgų sėklų aliejumi, uogiškai sodrūs raudonieji vynai puikiai tinka su įvairiausiu skonių ranko darbo austriškais šokoladais.

Ne veltui  skaniais aprašymais bandžiau sukelti Jums norą keliauti Austrijos vynų regionais. Šalies vyndariai skelbia, kad 2009 ir 2010 metais vynuogių derlius buvo mažesnis atitinkamai 15 ir net 30 proc. nei vidutinis normalus vyno suvartojimas šalies viduje. 2010 metų oro sąlygos kėlė nerimą ne tik vyndariams, bet ir užsienio rinkom, jau spėjusioms pamėgti austriškų vynų minerališkumą ir universalumą derinant prie įvairių šalių virtuvių. Dėl nedidelio 2009 m. derliaus jau ir taip ištuštėję vyno rūsiai labai nepasipildė ir 2010 metais. Nors mes galime pasigirti, kad Lietuvoje specializuotose vyno parduotuvėse galime rasti net pačių geriausių Austrijos vyndarių vynų, tikėtina, kad ir taip nedidelius kiekius vyno daranti šalis šįmet  bus priversta sumažinti savo eksporto skaičius. Kaina taip pat gali kisti, nes, pasak Austrijos vyndarių asociacijos, vynuogės pabrango dvigubai ar net trigubai. Dalis naštos gali gultis ir ant kliento pečių. Svarbu paminėti, kad siekdami išsaugoti nors ir mažą derlių, vyndariai atliko milžinišką darbą, ko pasėkoje mes vėl mėgausimės vaisiškais tyrų aromatų vynais. Dėl permainingų oro sąlygų, drėgmės, vėsos ir kitų gamtos išdaigų kai kur teko kiek anksčiau nuimti derlių, todėl vynai yra lengvesni, su mažiau alkoholio, gaivūs ir vaisiški.

Taigi, jei dar nespėjote susiplanuoti atostogų, užsukite į Austriją, o ir namuose pasitikdami vėluojantį pavasarį, nepamirškite, kad juo kvepia ir austriškas vynas, kurio mes - laimingieji, vis dar galime rasti mūsų šalyje.

Rasa Starkus
Vyno klubo informacija
2011 03 22

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną