Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Japoniškas gėrimas shochu (2)

2007-09-14
Paskelbk savo straipsnį

Shochu populiarumą lemia ne tik nedidelė kaina ir tai, kad jo galima įsigyti praktiškai visur. Japonai įsitikinę, kad šis gėrimas padeda virškinimui, o tyrimai, atlikti Kurasiki universitete, parodė, kad šis gėrimas labai tinka cukraligės ir kai kurių kitų ligų profilaktikai.

Tuo tarpu Miyazaki medicinos koledže atlikti tyrimai parodė, kad shochu iš visų alkoholinių gėrimų turi daugiausia enzimų (fermentų), naikinančių kraujo krešulius. Enzimų shochu yra dvigubai daugiau nei vyne ir 80 % daugiau nei sake, kuri liko antra.

Kaip patiekti shochu? Tradicinis ir iki šiol labai populiarus būdas yra šį gėrimą patiekti mažuose keramikiniuose indeliuose (tokiuose, kokius japonai naudoja arbatos plikimo ceremonijos metu) su trupučiu karšto vandens. Kai į shochu įpilama vandens, tuomet jis „pabrėžia“, paaštrina jo skonį, o kai į vandenį įpilama shochu, vanduo švelnina gėrimo skonį, padidina saldumo pojūtį.

Kai kurie mėgsta šį alkoholinį gėrimą gerti be priedų, kiti įpila truputį šalto vandens arba įdeda ledo. Labai populiarūs yra kokteiliai, kurių gamybai dažniausiai naudojami Kou-rui.

Daugelis barų Japonijoje teikia gana originalią paslaugą – saugo shochu. Kadangi šis gėrimas dažniausiai išpilstomas į 1,8 litro butelius, tokio didelio alkoholio kiekio suvartojimas vieno vakaro metu beveik neįmanomas, taigi pastovūs klientai palieka neišgertą gėrimą pasaugoti. Taigi jis stovi bare nepaliestas iki kito kliento apsilankymo.

Indai shochu gėrimui yra labai skirtingi. Nuo tradicinių mažų keramikinių indelių ir Kurojaka (czajnik arbatinukai, skirti gėrimui pašildyti), iki Karakara (indas, panašus į butelį su ilgu siauru kaklu) ar europietiškų stikliukų.

Tradiciniai indai iš Kagoshima regiono (Pietų Japonija – vienintelis regionas, gaminantis vien shochu, pagrinde iš bulvių) Sorakyu naudojami priėmimų metu. Šių indų negalima pastatyti ant stalo, prieš tai neištuštinus jų turinio. Jie panašūs į mažus indelius, skirtus arbatos gėrimui, tačiau jų apačia apvali arba kūgio formos. Pavadinamą lėmė tostas: sora reiškia „čia“, o kyu – „dugnas iki galo“.

Vertėtų paminėti ir tai, su kokiu maistu reiktų derinti šį gėrimą. Shochu dažniausiai geriamas valgant juodą kiaulieną, keptą ant grotelių – tai firminis Kyushu regiono patiekalas (Kyushu yra trečia pagal dydį Japonijos sala, kuri plyti šalies pietinėje dalyje). Tačiau nebūtina keliauti į Japoniją, norint paragauti šio patiekalo – shochu puikiai tinka ir prie viščiuko, kepto ant grotelių, arba prie keptų daržovių ir jūrų gėrybių, prieš kepimą mirkytų tešloje.

Parengė Elena Germanovič
Šaltinis: kurdesz.pl
Nuotrauka: www.images.jupiterimages.com