Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

„Grand cru“: brangiai kainuojanti prancūziško vyno magija

2005-09-15
Paskelbk savo straipsnį

Vyno žinovui sąvoka „grand cru“ reiškia, jog jis susidūrė su prancūzišku aukščiausios kategorijos vynu. 1855 m. priimta kokybę nusakanti Bordo (Bordeux) vynų klasifikacija galioja iki šiol ir, tikina specialistai, Bordo regiono vynams užtikrina komercinę sėkmę.

Prancūzijos vynų klasifikacija yra viena iš seniausių ir dėl savo griežtumo bene dažniausiai keiksnojamų pasaulyje. Tačiau, kad ir kaip būtų, prancūzų vyndariai jos akylai laikosi. Proga prisiminti šią klasifikaciją – 150 metų jos priėmimo sukaktis, ir ta proga birželį, didžiausios Prancūzijos vyno parodos „Vinexpo“ pradžioje, surengtos iškilmės, vykusios saldžiaisiais vynais garsėjančioje d'Yquem pilyje (Chateau d'Yquem), esančioje Bordo, Sauternes subregione.

Iškilmėse dalyvavę vilniškio Vyno klubo savininkai Rasa Sužiedelienė ir Arūnas Starkus, vieninteliai iš Lietuvos, sako, jog renginį verta paminėti vien dėl to, jog iki šiol grand cru yra sėkmingiausia brangių vynų klasifikacija, o ja apibrėžto vyno kokybė iki šių dienų išliko tokia pati aukšta, kokia buvo prieš 150 metų.

Griežta ir sėkminga
„Ši klasifikacija vynų pasaulyje sulaukė didžiausios komercinės sėkmės, ir iki šiol jos griežtai paisoma. Apie 25% viso Bordo regione, Medoko, Gravo, Soterno ir Barsako subregionuose, gaminamo vyno sudaro būtent šios klasifikacijos vynai“, – sako p. Starkus. Anot jo, Medoke yra 60 grand cru klasifikacijos ūkių, Grave – 1, kur gaminami raudonieji sausi šios klasifikacijos vynai. Tokią klasifikaciją dar turi 26 Soterno ir Barsako ūkiai, gaminantys baltuosius saldžius vynus.

Kiekvienas iš šių ūkių, skaičiuoja p. Starkus, per metus pagamina nuo 150 000 iki 250 000 butelių. Šiemet į butelius dar neišpilstytas 2004 m. derliaus vynas kainavo apie 80 EUR. Pradėti pardavinėti buteliai kainuos 100 EUR už vieną, ir kaina ilgainiui vis didės.

„Tai didžiuliai pinigai“, – komentuoja p. Starkus. Anot jo, tokių pat brangių vynų kitose šalyse ir kituose regionuose spaudžiama daug mažiau: Antinori Italijoje ar Torresas Ispanijoje savo brangaus vyno pagamina apie 70 000 butelių. O čia – 150 000 vienas ūkis.

„Bordo regionas yra tikras grand cru vyno fabrikas. Iš pirmo žvilgsnio šis kiekis gal ir nepastebimas, tačiau pasaulio brangių vynų rinkoje dominuoja būtent šio regiono vynai“, – sako p. Starkus. „Grand cru klasifikaciją keiksnoja dažniausiai tie, kurie jos negauna. Kita vertus, labiau keiksnojama visa Prancūzijos vyno klasifikacijos sistema. Ir prancūzai patys suprato, kad tai, jog jie nerašo vynuogių veislės etiketėje, pardavimų pasaulyje nedidina“, – sako p. Sužiedelienė.

„2002-2004 m. Prancūzijos vyno pardavimai pasaulyje krito apie 10%, Amerikoje – 25%. Nors, įdomu palyginti, grand cru vynų pardavimai nemažėja. Tai reiškia, jog klasifikacijos sistema veikia, o ir grand cru vartotojai yra kiti: jie labiau išprusę, arba vynuogės veislė jiems ir nerūpi. Pirkdami vyną daugiausia dėmesio jie kreipia į prekės ženklą, t. y. gamintoją, be to, grand cru vynas ant jų stalo nusako tam tikrą socialinį statusą“, – pritaria p. Starkus.

Plojimai vynui
Chateau D'Yquem pilyje priėmimas vyksta kasmet. Grand cru vakarienė, kaip minėta, šiemet skirta klasifikacijos 150 metų sukakčiai, taigi joje dalyvavo šį vyną gaminančių pilių savininkai, aristokratija, šalies valdžios atstovai. 500 svečių buvo vaišinami rinktiniais grand cru vynais, maistą pokyliui ruošė „Michelin“ gido geriausiai vertinami virėjai. „Reikėjo pamatyti, kaip jaudinosi rinktiniai padavėjai pilstydami vynus jų gamintojams“, – stebisi p. Sužiedelienė. Anot jos, tai nebuvo šou, o šilta šventė: susirinkusieji net atsistoję plojo išlaikytiems vynams, kuriuos skambant orkestro griežiamai muzikai nešė someljė.

„Tai buvo ne formalūs, o pagarbūs plojimai, ir buvo nesunku pajusti ypatingą atmosferą, suprasti, kodėl tie vynai yra tokie, pajusti juos supančią aurą“, – sakė p. Sužiedelienė. Anot jos, grand cru vynai nėra vien sėkmingas komercinis produktas, o gyva vyndarystės istorija, kuria prancūzai didžiuojasi ir kurią saugo.

Iškilmėse nustebino, anot p. Starkaus, maisto derinimas su vynu: prie prakilnių vynų buvo patiektas „Alpage Plan Pichu“ ir „Pain Rivoli“ maždaug 2 metus brandintas šveicariško tipo sūris ir plonytės riekelės skrudintos, su riešutais keptos duonos.

„Derinys buvo netikėtas, bet labai vykęs, padėjęs atsiskleisti vyno savybėms“, – sakė pašnekovas.

BOX:
Grand cru [gran kriū] – pažodžiui „didis, išskirtinis derlius“. Šis statusas, nurodantis aukščiausią vyno kokybę, suteikiamas vynuogynams Prancūzijoje. Grand Cru Classe (pr.) [gran kriū klasė] – 1. Antroji pagal rangą kategorija, suteikiama klasifikuotiems vyno ūkiams Bordo regiono Saint-Emiliono srityje. Už ją aukštesnė Premier Grand Cru Classe, kuri savo ruožtu dar dalijama į Premier Grand Cru Classe A ir B. Šiuo užrašu ženklinti savo vynus gali ūkiai Bordo regiono Medoko srityje bei Sauternes-Barsac vietovėje, taip pat klasifikuoti ūkiai Bordo regiono Graves srityje.

Beatričė Laurinavičienė
Verslo žinios, 2005 08 19
Skaityti kitus „Verslo žinių savaitgalio“ straipsnius>>