Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Australijos virtuvėje – visos maisto kultūros...

2005-12-06
Paskelbk savo straipsnį

Šiandien Australija diktuoja maisto ruošimo madas: ant stalo rasite nuo tradicinių iki pačių naujausių patiekalų, susipažinsite su įvairiausiais skoniais bei ruošimo stiliais...

Australija – kontrastų šalis. Tropinis klimatas ir geografinės ypatybės sudaro sąlygas vešėti įvairiausiems augalams ištisus metus. Anksčiau daugiausia dėmesio skyrę užsienio šalių produktams, jų derinimui, australai tik pastaraisiais dešimtmečiais po truputį atranda juos supančią gamtą. Formuojasi nuomonė, kad vietiniai produktai nė kiek nenusileidžia importuojamiems: vis daugiau virtuvės meistrų naudoja vietinius produktus ir taip stiprina australiškos virtuvės išskirtinumą bei traukia daugybę turistų iš kitų šalių.

Australijos žemynas pasižymi stulbinančiu gamtos dosnumu, įvairiausių maisto produktų gausumu: puiki mėsa, jūros gėrybės, daržovės, vaisiai, aliejai. Viršutinėje žemyno dalyje auga tropiniai vaisiai: mangai, papajai, ananasai, o žemutinėje – obuoliai, persikai, pomidorai, melionai ir kiti vaisiai bei daržovės.

Žemyne gausu kengūrų, krokodilų, stručių, iš kurių mėsos ruošiami patiekalai jau tapo daugelio restoranų pasididžiavimu. Šių gyvūnų mėsa pasižymi dideliu proteino kiekiu, energine verte ir mažu riebalų kiekiu. Kengūros ar krokodilo uodegos sriuba laikoma vienu iš nacionalinių Australijos patiekalų, o pačių gyvūnų auginimas – atskira verslo šaka.

Tikima, kad Australijoje galima paragauti geriausio skonio jautienos bei avienos, nes viso auginimo metu gyvuliai auga žmogaus nepaveiktoje gamtoje. Jūros gėrybių skonis toks, kokį joms suteikia jūra, o daržovių ir vaisių – toks, kokį įgauna iš neužterštos žemės.

Patys australai, nerodydami daug pagarbos kitoms virtuvėms, tiesiog nusikopijavo geriausius jų elementus. Tai buvo receptai, kurie išliko populiarūs per amžių amžius: iš Japonijos perėmė saulėje džiovintus pomidorus bei minkštą sūrį suši gamybai, iš prancūzų išmoko aliejuje marinuoti sraiges ir lauke ant grotelių kepti mėsą, iš italų – makaronų ruošimo subtilybių.

Tai iš dalies paaiškina, kodėl australai įkvėpimo vis dar ieško ne nacionalinėje, bet užsienio virtuvėse. Žaliajame žemyne bene kiekvieno restorano valgiaraštyje galima rasti daugybę azijietiškų bei europietiškų patiekalų – tai tapo tradicija. Jau keletą pastarųjų dešimtmečių azijietiški ingredientai, aromatai ir ruošimo technika derinami prie Vakarų patiekalų – todėl visiškai pagrįstai australai savo šalies virtuvę sieja su vieta, kur Rytai susitinka su Vakarais. Ir ne tik – tai vieta, kur susitinka praėjusių amžių sukaupta patirtis su pačiais naujausiais maisto ruošimo būdais. Tuo garsūs australų virtuvės meistrai, nes sugeba sujungti skirtingus laiko bei šalių elementus ir juos patiekti aukščiausiu lygiu.

Šalyje ypač garsūs „Vegemite“ sumuštinis ir „Pavlova“ pyragaitis. Pirmasis „Vegemite“ sumuštinis pagamintas 1922 metais, kai norėta sukurti naują užtepimą ant duonos vietoj sviesto. Saliero, svogūno bei druskos mišinys buvo pavadintas „Vegemite“. Sumuštinis ypač išpopuliarėjo Antrojo pasaulinio karo metais, kai kareiviai gaudavo maisto davinių su šiuo užtepimu.

„Pavlova“ pyragaitis pavadintas Rusijos balerinos Anos Pavlovos vardu. Balerina taip sužavėjo Australijos viešbučio savininką Herbertą Sahsesą, jog jis nutarė pagaminti skanėstą jos vardu. Laikui bėgant, „Pavlova“ tapo nacionaliniu patiekalu.

Meniu.lt informacija