Palaima tikrų rusiškų valgių mėgėjams laukia „Ferdinande“ (Klaipėda)

Palaima tikrų rusiškų valgių mėgėjams laukia „Ferdinande“ (Klaipėda)

Pavadinimas likęs dar nuo senų laikų, kai Ferdinandu vadinosi gatvė, kurioje šiandien įsikūręs restoranas. Tuo pat taip vardu buvo vadinamas ir šalia esantis skveras.

Rusiška virtuvė nuo kitų tautų skiriasi savita istorija ir vystimusi, maisto ruošimo bei gamybos technologija, patiekalų skoninėmis savybėmis, demokratišku charakteriu, kai tie patys valgiai buvo gaminami bei valgomi ir caro rūmuose, ir varguolių lūšnose.

Rusiškai virtuvei daug įtakos turėjo pravoslaviška religija, net 200 dienų metuose draudusi valgyti mėsiškus ir pieniškus valgius. Tačiau per mėsėdį rusai duoda valią savo skrandžiams. Na, o šventinis rusų stalas būtinai turi lūžti nuo valgių ir gėrimų gausos…

Valgyti rusai pradeda užkandžiaudami žuvies, grybų, daržovių, rečiau mėsos sūdiniais, kad sužadinti apetitą. Po to valgomos sriubos su specifiniais pyragais. Paskui ant stalo nešami įvairūs mėsos ir žuvies kepsniai; turtingieji rusai ant stalo dedasi buženiną, įdarytą paršiuką ir būtinai „dičj“ – keptą laukinį paukštį.

Už stalo rusai sėdi ilgai, nes žino, kad po to reikės paragauti troškinių ir tada, kai atrodo burnon nebetilptų ir aguonos grūdas, atnešami blynai, be kurių rusams puota – ne puota, valgymas – nepavalgymas. Ir yra dėl ko – kartą paragavęs nebegali sustoti… O kur dar įvairūs kepiniai, saldumynai ir arbata iš samovaro!..

„Ferdinande“ gaminame ekskliuzyvinius, originalius rusiškus valgius, kurių ne tik Baltijos šalyse, bet ir Rusijoje sunku būtų rasti. Jie yra atgaminti iš rusų sentikių užrašų, (sentikiai, persekiojami už tikybą caro Aleksejaus Michailovičiaus, 1650 metais atsikėlė gyventi į Lietuvą), ir garsaus gurmano grafo Piotro Stolypino receptų. Grafas P. Stolypinas, kai Lietuva buvo okupuota Rusijos imperijos, gyveno Lietuvoje, buvo Kauno gubernijos bajorų vadovu, vėliau – Gardino, Saratovo gubernatoriumi, galiausiai ir Rusijos Ministrų tarybos pirmininku.

Rankų darbo koldūnai, virtinukai su įvairiais įdarais, pyragai ir pyragėliai. Mielai kviečiame užsukti!

Nuo šiol penktadieniais, šeštadieniais restoranas kviečia į „Gyvos muzikos vakarus“!


„Ferdinando“ informacija

2010 11 24

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną