Omano virtuvės patiekalai (pasaulio virtuvės)

Omano virtuvės patiekalai (pasaulio virtuvės)

Omano Sultonatas (Omanas) – valstybė pietvakarinėje Azijos dalyje, Artimuosiuose Rytuose. Ribojasi su Jungtiniais Arabų Emiratais šiaurės vakaruose, Saudo Arabija vakaruose, Jemenu pietvakariuose, taip pat su Arabijos jūra pietuose ir rytuose bei Persijos įlanka šiaurės rytuose.

Islamiškame Omane, kuris ribojasi su Saudo Arabija, Jemenu ir JAE, yra uždraustas alkoholio vartojimas, tačiau daugelis barų ir restoranų, įsigiję licenzijas, lankytojus juo vaišina.

Šalies virtuvėje dominuoja vištiena, žuvis ir aviena, patiekalai dažniausiai gardinami įvairiomis žolelėmis, svogūnais, česnakais. Šalyje mėgiamos sriubos, pavyzdžiui, žirnių, rūkyti baklažanai, šviežios daržovės, džiovinta mėsa.

Omane populiarus gėrimas laban (sūrios pasukos), gardžiuojamasi chalva. Stipri ir kardamonu paskaninta kava (kahwa) laikoma nacionaliniu gėrimu. Prie jos dažniausiai patiekiama chalva arba lokhemat. Lokhemat – miltiniai kukuliai, paskaninti kardamonu ir iškepti aliejuje. Jie patiekiami kaip kava – su saldžiąja citrina bei kardamono sirupu.

Shuwa – tipiškas Omano virtuvės delikatesas, ruošiamas gana ilgai, sudėtingai ir tik tam tikromis progomis. Patiekalui naudojama karvės arba ožkos mėsa, kuri marinuojama su pipirais, ciberžole, česnakais, kardamonu, kalendra ir vyno actu. Pamarinuota mėsa įvyniojama į maišus, padarytus iš palmių arba bananų lapų, ir kepama apie parą, o geriausiai – dvi požeminėje molio krosnyje.

Mashuai – ant iešmo kepta karališka žuvis, patiekiama su citrininiais ryžiais.

Magbous – patiekalas iš ryžių, virtų su šafranu bei mėsa.

Parengė Jolanta Bagurskienė
Nuotraukoje:
Marinuota žuvis su vynuogių lapais. Vynuogių lapais apvyniojamos tik žuvies galvos tam, kad nesimatytų negyvos žuvies akių (www.sagoman.net)
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną