Nauja tendencija: ekologiškas vynas (4)

Nauja tendencija: ekologiškas vynas (4)

Ar esate ragavę ekologiško vyno? Galbūt esate, tik patys to nežinote. Anot vyno eksperto Jurgio Šliogerio, save gerbiantys vyndariai vyno etiketėse nepažymi, kad vynas yra ekologiškas.

Pirmiausia reikia atsakyti į klausimą, kodėl kai kurie vyndariai pasirenka tokią strategiją. Atsakymas nėra sudėtingas: augant vartotojų susidomėjimui ekologiškais maisto produktais ir gėrimais, pats žodis „ekologiškas“ tampa rinkodaros arba reklamos įrankiu. Pirkėjo pasąmonėje šis žodis asocijuojasi su žodžiu „sveikas“, todėl jo vartojimas gali veiksmingai padidinti pardavimus ir padaryti teigiamą reklamą. Kitas aspektas siejasi su pačiu vyno žymėjimu. Prancūzijoje, esant „terroir“ sąvokai, kai kurie vyndariai vyno butelių etiketėse kartais nurodo tik vyninės pavadinimą ir metus. Dažnai netgi nenurodoma, iš kokių vynuogių vynas pagamintas. Tuo labiau, ne visada galime rasti informacijos apie tai, ar vynas yra ekologiškas, ar ne. Dėl šių priežasčių tik vyno ekspertas gali patvirtinti, kad vienas ar kitas vynas, kuris neturi ekologiško vyno skiriamųjų ženklų etiketėje, iš tikrųjų yra ekologiškas.

Ar dabar pradėjote abejoti, kad ne taip lengva atskirti, o tuo labiau išsirinkti pageidaujamą ekologiško vyno butelį? Nusprendėme palengvinti jums šią užduotį ir pristatyti keletą ekologiškų vynų, kuriuos galite įsigyti Lietuvoje. Prieš pradedant apžvalgą verta paminėti, kad ekologiškų vynų kainos apytiksliai 15 proc. didesnės, nei neekologiškų.

„Wimmer Czerny Hefeabstich Gruner Veltliner 2005 Qualitatswein“ yra baltas sausas ekologiškas vynas. Jis gaminamas Austrijos Donauland regione, Weingut Wimmer Czerny vyno ūkyje. Šio vyno gamybai naudojamos vien Gruner Veltliner vynuogės – jų daugiausia auginama Austrijoje, taip pat Čekijoje bei Slovakijoje. Vynas yra lengvas, gaivus ir „trumpalaikis“. Jurgio Šliogerio teigimu, jis puikiai tinka prie lietuviškų cepelinų. Šio vyno butelio kaina siekia 37 Lt.

„Albet i Noya Lignum Negre 2004“ vynas yra raudonas sausas, gaminamas Albet i Noya ūkyje, Penedes regione, Ispanijoje. Įdomumo dėlei verta paminėti, kad Albet i Noya yra ekologinių vynų gamybos lyderis Ispanijoje. Šia veikla buvo susidomėta 1988 metais, o vynuogynų plotai siekia net 71 hektarą. Ūkyje auginama daug skirtingų vynuogių rūšių, o minėto vyno gamybai naudojamos šios: 22 % Cabernet Sauvignon vynuogių, 39 % Carinyena bei 39 % Garnatxa vynuogių. Mažiausiai 6 mėnesius brandinamas Tennessee American 225 litrų talpos ąžuolo statinėse, po to tiek pat laiko vynas brandinamas buteliuose. Vynas gali būti vartojamas iškart po įsigijimo arba brandinamas (geriausia 10-15 °C temperatūroje). Pateikti vertėtų 17 °C laipsnių temperatūros. Kvapų puokštėje aiškiausiai atsiskleidžia vaisių aromatas.

„Laibach The Ladybird Organic 2005“ irgi yra raudonasis sausas, ekologiškas, bet ne biodinaminis vynas. Gaminamas Pietų Afrikoje, Laibach Vineyards ūkyje, iš Merlot (47 %), Cabernet Franc (31 %) ir Cabernet Sauvignon (22 %) vynuogių rūšių. Intensyvūs uogų, prieskonių aromatai, juntami kavos, šokolado niuansai, sodrus uogų skonis. Butelio kaina siekia 59 Lt.

„Humbrecht Gewurztraminer Wintzenheim 2001 AOC “ yra baltasis sausas vynas, gaminamas Prancūzijos Elzaso regione, Domaine Zind – Humbrecht ūkyje. Šis ūkis pelnė geriausio Elzaso ūkio vardą, o jame gaminami ekologiški vynai pelnė pasaulinį bei žinomų vynų ekspertų ir vertintojų pripažinimą. Vynai skirti neeiliniam pirkėjui, o kainos labai svyruoja (nuo 72 iki virš 400 litų). Minėtasis vynas pagamintas vien iš Gewurztraminer vynuogių. Anot Jurgio Šliogerio, 9 iš 10 žmonių, įsigiję šio vyno, vėl grįžta jo nusipirkti. Šis vynas išties puikus. Patiekiamas 10-12 ºC temperatūroje. Pasižymi išskirtiniu skoniu, puikiai tinka prie rytietiškos virtuvės patiekalų bei minkštų sūrių. Butelio kaina – apie 92 Lt.

Šių bei kitų ekologiškų vynų galite įsigyti „Vyno klubo“ parduotuvėse Vilniuje, Radvilaitės g. 7 ir Savanorių pr. 22.

Parengė Elena Germanovič
Nuotrauka: www.go2africa.com
Meniu.lt ir leidinio OZONAS informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną