Nauja tendencija: ekologiškas vynas (3)

Nauja tendencija: ekologiškas vynas (3)

Ekologiško vyno ateitį ekspertai vertina teigiamai. JAV atsiranda vis daugiau ekologiško vyno mėgėjų. Juo mėgaujasi tiek paprasti vartotojai, tiek vynų žinovai. Taip pat sparčiai auga europiečių susidomėjimas amerikietiškais ekologiškais vynais: netgi 2006 metais didžiausios JAV ekologiškų vynų gamintojos „Bonterra Vineyards“ pardavimų apimtys Europoje nesumažėjo, o Vokietijoje netgi išaugo.

Europoje ekologiško vyno gamyba taip pat susidomi vis daugiau vyndarių. Ekologinė vyndarystė turi vieną didelį pliusą: natūraliai auginamos vynuogės sunoksta greičiau ir atrodo geriau – jos pasižymi mažesniu alkoholio kiekiu. Atšylant klimatui ir sudėtingėjant oro sąlygoms įprastai auginamos vynuogės sunoksta lėčiau, todėl alkoholio lygis jose didesnis, taigi pastaraisiais metais vynų alkoholio tūrio koncentracija nuolat auga. Šis procesas, anot žinovų ir gurmanų, nėra sveikintinas, todėl ekologiški vynai įgyja pranašumą prieš paprastuosius.

Neverta net aiškinti, kad ekologiškas vynas pasižymi geresnėmis skoninėmis savybėmis ir yra kur kas sveikesnis. Įprasto vyno gamybai naudojamos vynuogės, kurios tręšiamos ir laistomos pesticidais. Vyndariai neprivalo nurodyti, ar vyno sudėtyje yra bent vieno pesticido pėdsakų. Gaminant 8 tūkst. butelių burgundiško vyno, suvartojama viena tona sintetinių chemikalų. Taip pat gaminami ir kiti garsūs vynai.

Egzistuoja apie 240 cheminių junginių, kurių pėdsakų galima aptikti vyne, tačiau paprastas vartotojas, norėdamas juos nustatyti, į pagalbą turėtų pasitelkti specialų prietaisą chromatografą. Turbūt eidami rinktis vyno jo kartu nepasiimate? Nenuostabu, kad paragavus vyno burnoje dažnai lieka nemalonus poskonis. Štai kodėl vis didesnio dėmesio susilaukia ekologiškas vynas.

Vasario 21-24 dienomis Vokietijoje, Niurenbergo mieste, vyks pasaulinė ekologinės prekybos mugė „BioFach 2008“, kuri taip pat yra didžiausia ekologiško vyno paroda pasaulyje. Parodoje dalyvaus apie 2,6 tūkst. eksponentų. Remiantis preliminariais skaičiavimais, renginį turėtų aplankyti apie 45 tūkst. žmonių. Vyndariai iš viso pasaulio pristatys geriausius ekologiškus vynus.

Ryškėjant pasaulinėms tendencijoms, galima padaryti vieningą išvadą, kad ekologiškas vynas yra ateities vynas, kurį jau dabar renkasi ne vienas vyno mėgėjas ir gurmanas, o jo teigiamos savybės vis daugiau vyndarių vilioja pereiti prie ekologinės vyndarystės.

Parengė Elena Germanovič
Šaltinis: foe.co.uk;
Nuotrauka: paroda BioFach 2008 
Meniu.lt informacija ir nuotrauka

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną