Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Nauja tendencija: ekologiškas vynas (2)

2008-02-23
Paskelbk savo straipsnį

Su teiginiu, jog susidomėjimas ekologišku vynu auga, sutinka tiek vartotojai, tiek vyndariai. Ispanijoje, La Mancha, Rioja, Penedes ir Levant regionuose, ekologiškų vynuogynų plotai vis auga: šiuo metu jie užima apie 15 tūkst. hektarų. Daugiausia šio vyno eksportuojama statinėse. Ekologiško vyno gamintojai pabrėžia, jog tai puiki žaliava aukščiausios kokybės vyno gamybai. Tai patvirtina ir faktas, jog vynuogių plantacijos šiuose regionuose paskutiniais metais buvo vis plečiamos, siekiant patenkinti padidėjusią rinkos paklausą vynams, kurie kainuoja daugiau, nei 10 eurų.

Tuo tarpu vienas Austrijos vyndarys, Peter Veyder-Malberg, tikina, jog bio-dinaminė vyndarystės mada vyrauja nuo 2005 metų. Jo teigimu, šios naujos idėjos rinkodara nepaaiškina, kadangi šiam vynui nereikia papildomos reklamos. Peteris tikina, kad laimi šio vyno kokybės stabilumas ir pastovumas.

Vokietijoje situacija ekologinio vyno gamybai taip pat gana palanki. Šiuo metu tokie vynuogynai užima 2 tūkst. hektarų plotą. Viena iš proceso varomųjų jėgų yra Verein Deutscher Pradikatsweinguter (VDP) – asociacija, jungianti 15 vyndarių. Pastarųjų ūkiai sudaro 12 proc. visų ekologiškai auginamų vynuogynų Vokietijoje. Dauguma jų propaguoja bio-dinaminės vyndarystės metodą. Pasak asociacijos prezidento, šis vynas – greitai plintanti tendencija, kuria susidomi vis daugiau vyndarių. Jau dabar dar 5 vyndariai svarsto galimybę gaminti ekologišką vyną.

Prancūzija pagal natūraliai auginamų vynuogynų plotą neatsilieka nuo Ispanijos, kurios ekologiški vynuogynai užima 15 tūkst. hektarų. Prancūzijoje ekologiško vyno gamyba užsiima ne tik privatūs vyndariai, bet ir kooperatyvai, esantys Šiaurė Prancūzijoje: Langedoko ir Rono/Provanso regionuose. Natūraliai auginami vynuogynai užima apie vieną trečdalį visų vynuogynų ploto.

Langedoko vyndariai, gamindami ekologišką vyną, bando pagerinti savo įvaizdį: šis regionas garsėja masinių vynų gamyba. Tuo tarpu Burgundijos ir Elzaso regionai išlaiko stiprią poziciją ekologinių vynų gamyboje.

Italija vis dar absoliuti lyderė ekologiško vyno gamyboje. Natūraliai auginamų vynuogynų plotai šalyje siekia apie 30 tūkst. hektarų. XX amžiaus paskutinio dešimtmečio pradžioje šių vynuogynų plotas siekė vos 3,7 tūks. hektarų, o 2001 metais jau sudarė apie 44 tūkst. hektarų. Ekologiškų vynuogynų ploto mažėjimą lėmė Šiaurės Italijos vyndarių sugrįžimas prie pigesnio vynuogių auginimo. Tokį sprendimą lėmė rinkos veiksniai: šiaurinėje šalies dalyje neatsirado pakankamai brangesnio ekologiško vyno vartotojų bei sumažėjo valstybės subsidijos ekologiško vyno gamybai.

Toskanos ir Veneto regionų situacija kur kas optimistiškesnė: daugiausia vynuogių plantacijų šiuose regionuose priklauso privatiems vyndariams, kurie gali ir sugeba didesnę dalį ekologiško vyno produkcijos realizuoti užsienyje.

Anot Carlo Petrini, Lėto maisto organizacijos direktoriaus Italijoje, ekologinė vyndarystė yra Italijos vyndarių ateitis. „Lėtas maistas“ (angl. Slow Food) yra ne pelno siekianti decentralizuota organizacija, veikianti daugelyje šalių, kurių pagrindinis tikslas yra užtikrinti ir palaikyti šalių virtuvių įvairovę – išlaikyti tradicijas. Jos prezidentas Italijoje vykdo įvairias kampanijas, skatinančias vyndarius pereiti prie ekologinio vyno gamybos.

Parengė Elena Germanovič
Šaltinis: biofach.de;
Nuotrauka: theindigoearth.com
Meniu.lt informacija