Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Nauja tendencija: ekologiškas vynas (1)

2008-02-21
Paskelbk savo straipsnį

Vartotojai tampa vis išrankesni, todėl tik aukščiausios kokybės produktai susilaukia pastovaus jų dėmesio bei įvertinimo. Būtent toks yra ekologiškas vynas.

Kyla klausimas, kuo jis skiriasi nuo įprasto vyno? Į jį labai lengva atsakyti: ar teko kada nors prekybos centre nusipirkti pomidorą, kuris atrodo kaip pomidoras, bet jo paragavus paaiškėja, kad jis kietas kaip obuolys ir beskonis? Jūs neapsirinkate, tai iš tikrųjų pomidoras, niekas negali paneigti šio fakto, tačiau jo skonis nepanašus į pomidoro, užauginto močiutės darže. Ar dar abejojate, jog vyno, pagaminto iš natūraliai užaugintų vynuogių, skonis skirtųsi nuo to, kurio gamybai buvo naudojamos pesticidais „paskanintos“ vynuogės? Skonis ir yra pagrindinis skirtumas. Po vyno degustavimo burnoje dažnai juntamas nemalonus poskonis, kuris atgraso vis daugiau žmonių vartoti šį alkoholinį gėrimą. Ragaudami ekologišką vyną nemalonaus poskonio nepajusite, todėl išliks tik malonūs potyriai.

Vyno gamybos paslaptis atrado senovės egiptiečiai. Jie negalėjo naudoti šiuolaikinių trąšų ar priemonių vabzdžiams naikinti, todėl jų gaminamas vynas buvo ekologiškas. Štai ir šiandien vyndariai vis dažniau atsigręžia į natūralias vynuogių auginimo tradicijas – nors derlius būna mažesnis, jo kokybė tikrai geresnė.

Yra dvi ekologiško vyno gaminimo kryptys, kurias kultivuoja gamintojai: biologinė-ekologinė ir biologinė-dinaminė. Pastaroji paremta Rudolf Steinerio doktrinomis ir dėmesys kreipiamas ne vien į medžiagas bei natūraliai vykstančius procesus, bet ir į mėnulio fazes, pavyzdžiui, perpilant vyną iš vienos statinės į kitą atsižvelgiama į astrologinį kalendorių. Nuo senų laikų mūsų protėviai žvelgdavo į dangaus kūnus, norėdami nustatyti momentą, kada geriau atlikti vienus ar kitus žemės ūkio darbus. Taigi nenuostabu, kad ir vyndariai pasitelkia tokius „mistinius“ metodus.

Lapkričio mėnesį daugiau nei 1000 JAV virtuvės šefų, priklausančių Amerikos kulinarijos federacijai, siekė išsiaiškinti ateinančių metų tendencijas. Atlikus apklausą paaiškėjo, jog ekologinis vynas yra viena iš 20 naujovių, vyrausiančių 2008 metais JAV restoranuose. Jau dabar aukščiausios klasės restoranuose siūlomi gurmaniško maisto ir ekologiško vyno deriniai. Šį vyną irgi galima pavadinti gurmanišku. Kaina atitinka kokybę.

Paprastai ekologiškas vynas yra brangesnis, tačiau didėjant paklausai, šio vyno sektorius plečiasi. Ekologiškas vynas gaminamas JAV, Australijoje, Naujoje Zelandijoje, Europos ir kitose šalyse. Nors jo pardavimai sudaro vos keletą procentų bendrų pasaulinių vyno pardavimų, tendencijos labai optimistiškos: 2006 metais pardavimai, palyginus su 2005 metais, padvigubėjo. Ekspertų teigimu, šie skaičiai augs.

Parengė Elena Germanovič
Šaltinis: biofach.de; organicwinejournal.com
Nuotrauka:
http://www.biofach.de/en/press/ars12/ars25/?arspageid=25.pm.3914
http://www.organicwinejournal.com/

Meniu.lt informacija