„Natūralus“ ir „ekologiškas“ - ne vienas ir tas pats

„Natūralus“ ir „ekologiškas“ - ne vienas ir tas pats

Kaip paprastai ir patikimai pasirinkti tikrai ekologišką maistą ir kitus produktus prekybos vietose? Koks tokių produktų išskirtinumas rodo, kad jie tikrai švarūs ir sveiki?

Pataria specialistai, įmonės „La France“ vadovė Lina Zyzas ir leidinio „Ozonas“ leidėjas Artūras Nečejauskas

Pirmiausia reikia atkreipti dėmesį, ar ant pakuotės yra ekologišką produkciją patvirtinantys ženklai. Europoje yra nemažai ženklų, kurie patvirtina, kad tai sertifikuota ekologiška produkcija („Soil assosiation“, „Ecocert“, „Bio“, „AB“, „Eco“ ir kt., o nuo 2010 m. liepos mėn. yra įvestas bendras ženklas, kuris palaipsniui keičia skirtingų valstybių skirtingus ženklus.

Lietuvoje šie produktai buvo žymimi „Ecoagros“, o nuo 2010 m. liepos mėn. „Ekologinis žemės ūkis“). Be to, pakuotėje nurodomas gamintojas, jo sertifikato numeris, sertifikavimo darbus atlikusi įstaiga.

  

Prekyvetiese ir turgavietėse klauskite, ar ūkininkai turi ekologinį sertifikatą - paprastai ūkininkai, kurie ekologiškai augina daržoves, vaisius ar gamina ekologiškus produktus turi tai įrodantį dokumentą - sertifikatą. Tiesa - ne visi ūkininkai turi išsiėmę tokius sertifikatus, nors augina ar gamina išties ekologiškas gėrybes ir dažnai tikrai jų produkcija atitinka ekologiškuosius kriterijus, tačiau pasitikėjimo ar rizikos klausimas - tai jau pirkėjo reikalas.

Antra, studijuokite produkto sudėties aprašą. Jeigu išvardintos sudedamosios dalys pažymėtos žvaigždute, reiškia, kad ta kultūra auginta ekologiškai. Ekologiškais laikomi produktai, kurių sudėtyje yra ne mažiau kaip 95 proc. ekologiškų sudėtinių dalių. Paprastai produktus sudėtis vardinama iš eilės mažėjančia tvarka - pirmoje eilėje vardinamos sudėtinės dalys užima produkte didžiausią procentinę dalį.

Dar svarbu įvertinti, ar produktas valytas, ar nevalytas. Neišvalytuose ir ne ekologiškuose (ne „bio“) produktuose gali būti pesticidų. Tačiau nevalyto produkto privalumas - jame daugiau mineralų, kitų naudingų medžiagų. Yra žmonių, jautrių tam tikroms sudedamosioms natūralių kultūrų dalims, pavyzdžiui, gliutenui. Jį neretai sunkiai toleruoja maži vaikai. Baltymų, apibendrintai vadinamų gliutenu, randama kviečių, miežių, avižų ir rugių kruopose. Jautrūs žmonės ir mamos vaikų mitybai gali rinktis kruopas be gliuteno. Jiems valytas produktas bus naudingas.

„Natūralus“ ir „ekologiškas“ (užsienyje dažniau naudojamas terminas organic - angl.) - ne vienas ir tas pats. Tik terminas „ekologiškas“ yra įteisintas Europos Sąjungos Tarybos reglamentu.

Beje, Lietuvoje kiek kitaip nei daugelyje Europos šalių suprantama sąvoka „bioproduktas“ ir „ekologiškas produktas“. Maisto produktams, išaugintiems natūraliai, be chemikalų, žymėti priimta naudoti priešdėlį „bio“. Tuo tarpu ekologiškų produktų grupei priskiriami ne maisto produktai, pavyzdžiui, valymo priemonės, dantų pasta, skalbikliai ir pan. Tokios priemonės nekenkia gamtai, jų ir pakuotė suirs nedarydama aplinkai neigiamo poveikio.

www.lsveikata.lt ir www.ozonas.lt informacija

2010 09 09

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną