Mėsa, užauginta laboratorijoje (įdomybės)

Mėsa, užauginta laboratorijoje (įdomybės)

Vegetarai ir veganai negali nusileisti savo principams – jie tikrai nieku gyvu nesuvalgys mėsos kepsnio... dėl etinių sumetimų. Atrodo, ši problema ateityje bus išspręsta.

Prieš kelis mėnesius Nyderlandų mokslininkai laboratorijoje užaugino kiaulienos „gabalą“, šiuo metu vyksta tolesni tyrimai. Mokslininkai siekia pagerinti raumenų audinį ir tikisi, kad žmonės vieną dieną norės šią mėsą valgyti. Projektą remia Olandų vyriausybė ir vienas iš dešrelių gamintojų.

Kaip tikra mėsa

Kol kas niekas neragavo laboratorijoje užaugintos mėsos, tačiau tikimąsi, kad jos galima bus rasti parduotuvių lentynose jau po penkerių metų. Vegetarų grupės pasveikino šią idėją, nes ir jie galėtų valgyti šią mėsą, atsižvelgiant į tai, jog ji nėra paskersto gyvūno dalis: „Ši mėsa nekenkia aplinkai bei padės sumažinti gyvūnų kančią. Jos išvaizda bei skonis – kaip tikros gyvulio mėsos. Žmonės ją pirks. Galima paimti mėsą iš vieno gyvulio ir „užauginti“ tokį mėsos kiekį, kuriam prireikia paskersti milijoną gyvūnų“, - komentavo vienas mokslininkas.

Padės sumažinti šiltnamio efektą

Prognozuojama, kad iki 2050 metų mėsos ir pieno produktų suvartojimas padvigubės. Gyvuliai išskiria metaną, kuris yra 18 procentų šiltnamio efektą sukeliančių dujų priežastis. Jei žmonės pradėtų vartoti dirbtinę mėsą, būtų sumažintos anglies dvideginio emisijos ir tai prisidėtų prie aplinkos tausojimo.

Užauginta iš gyvulio raumens ląstelių

Kaip gi mokslininkams pavyko užauginti mėsą laboratorijoje? Pirmiausia jie išgavo ląsteles iš gyvų kiaulių raumenų, o vėliau įkėlė į gyvulinės kilmės produktų sultinį. Ląstelės pasidaugino ir sukūrė raumenų audinį. Prieš tai buvo įgyvendintas panašus projektas – mokslininkai sukūrė dirbtinę žuvies filė iš auksinės žuvelės raumens ląstelių.

Nors tyrėjai nusiteikę optimistiškai, Vegetarų Asociacija komentavo, jog sunku bus atskirti dirbtinę mėsą nuo paskersto gyvulio mėsos taip, jog žmonės pasitikėtų šiuo žymėjimu. Vis dėlto akivaizdu, jog dirbtinė mėsa turi perspektyvą, ir ne menką. Matyt ir vegetarizmas tuomet įgaus visai kitokį atspalvį.

Elena Germanovič
Šaltinis: telegraph.co.uk
Nuotrauka: gizmag.com
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną