Maldyvų kulinarija (pasaulio virtuvės)

Maldyvų kulinarija (pasaulio virtuvės)

Maldyvai – salų šalis, esanti centrinėje Indijos vandenyno dalyje. Artimiausia valstybė, esanti už kelių šimtų mylių, yra didžioji Indija. Maldyvų virtuvėje galima atrasti tiek Europos, tiek Azijos šalių virtuvių bruožų. Maldyvų virtuvėje patiekalai ruošiami gana paprastai, tačiau ingredientai parenkami labai kruopščiai.

Šalies tradiciniai patiekalai gana aštrūs, maistui gardinti naudojami įvairūs „čili“ pipirai, svogūnai, česnakai, tačiau pagrindą sudaro žuvis bei jūrų maistas, taip pat įvairios daržovės, vaisiai. Dėl drėgno dirvožemio Maldyvuose puikiai auga bananai, ananasai, kokoso riešutai, avokadai, mangai, apelsinai, rampos, citrinos, greipfrutai, o arbūzai yra pagrindinis Ramadano vaisius. Labai populiari šioje virtuvėje žuvis, ypač tunas. Iš jų verdamos sriubos, žuvis kepama, džiovinama, rūkoma ar valgoma šviežiai paruošta.

Maldyvų patiekalai
Mas huni – patiekalas, ruošiamas iš rūkyto tuno, svogūno, „čili“ pipirų, citrinos sulčių, kokoso drožlių. Gaminama labai paprastai: svogūnas sutrinamas su vyšniniais pipirais, supilamos citrinų sultys, įberiama šiek tiek druskos. Tuomet sudedamos kokoso drožlės ir riekelėmis pjaustytas tunas.

Miruhulee boava – su įvairiais ingredientais paruoštos juostelėmis pjaustytos aštuonkojo kojos. Patiekalui naudojami džiovinti „čili“ pipirai, svogūnai, česnakai, kmynai, kokosų aliejus... Viskas sumaišoma ir apie 20 minučių patroškinama.

Aluvi mas huni – patiekalas, ruošiamas iš bulvių, svogūnų, vyšninių pipirų, rūkyto tuno... Pirmiausia bulvės išverdamos ir nusausinamos. Svogūnai sutrinami su vyšniniais pomidorais, įpilama citrinų sulčių bei paskaninama druska. Sudedamas juostelėmis pjaustytas tunas, gerai išmaišoma, tuomet sudedamos bulvės, viskas sugrūdama, gerai išmaišoma ir patiekiama. Prie patiekalo siūloma kokoso grietinėlės.

Bashi riha – patiekalas, ruošiamas iš baklažanų, tuno, skaninama kalendra, svogūnais, česnakais, naudojama cukraus pudra, kokosų aliejus, kokoso pienas bei grietinė... Baklažanai pakepinami bei nusausinami. Tuomet į kitą keptuvę sudedami prieskoniai, viskas pakepinama, sudedami baklažanai, supilamas kokoso pienas bei viskas pakaitinama. Galiausiai suberiama cukraus pudra ir kokosų grietinė.

Parengė Jolanta Bagurskienė
Nuotrauka: www.handsoffcooking.com
Žemėlapis: www.thecommonwealth.org
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną