Maisto turgus – geriausia vieta pažinti vietinę virtuvę

Maisto turgus – geriausia vieta pažinti vietinę virtuvę

Dažnai keliaujantys patvirtins, kad geriausias būdas pažinti šalies virtuvę – apsilankyti vietiniame maisto turguje. Tik jame rasite geriausius mėsininkus, žuvų ir jūros gėrybių  pardavėjus, savo užaugintus vaisius ir daržoves parduodančius ūkininkus. Ir tik vietiniame turguje galėsite paragauti šviežiai pagamintų regiono firminių patiekalų, pabendrauti su prekeiviais ir pajusti vietinę kultūrą.

Įvairios maisto turgavietės, mugės egzistuoja turbūt bet kurioje pasaulio šalyje nuo Europos iki Afrikos ir nuo Pietų Amerikos iki Azijos. Tačiau kai kurios iš jų yra tokios išskirtinės ir įdomios, kad jau savaime yra tapusios turistiniais traukos objektais.

Taigi, kokios yra garsiausios maisto turgavietės pasaulyje ir ko verta įsigyti jose apsilankius?

La Boqueria. Barselona, Ispanija.

San José de la Boquería turgus, žinomas kaip tiesiog La Boqueria, Barselonoje egzistuoja dar nuo 1217 m. Čia rasite šimtus prekystalių su įvairiais delikatesais: jūros gėrybėmis, žuvimi, alyvuogėmis, šviežiomis daržovėmis, vaisiais bei mėsa, įskaitant ir žymųjį jamon ibérico – Iberijos kumpį.

Šalia prekystalių įsikūrę jaukūs bariukai, siūlantys gėrimus ir tapas – ispaniškus užkandžius. Tapų pasirinkimas Ispanijoje yra be galo didelis: tai gali būti ir šalti užkandžiai, tokie kaip alyvuogės, sūris, ar maži sumuštinukai, ir karšti – mėsos kukuliukai ar skrudintas kalmaras.

Žymiausias baras La Boqueria turguje – Bar Pinotxo, kuriame šalia putojančio vyno galėsite paragauti marinuotų avinžirnių ir botifarra dešros, gaminamos iš žalios kiaulienos ir prieskonių.

Tsukiji žuvies turgus. Tokijas, Japonija.

Japonai yra garsūs žuvies mėgėjai, tad nenuostabu, jog būtent Tokijuje galima rasti vieną didžiausių ir geriausių žuvies turgų pasaulyje. Tsukiji turgus garsus savo kasrytiniu 5:00 val. vykstančiu tuno aukcionu ir apskritai dideliu jūros gėrybių pasirinkimu.

Čia galite paragauti šviežiausio pasaulyje sušio bei nusipirkti tikro wasabio – aštraus skonio augalo, kurio šaknys ir lapai plačiai naudojami kaip pagardas Japonijos virtuvėje. Wasabis lietuviškai vadinamas japoniniu pipirkrieniu, mat savo skoniu primena krienus.

Į Tsukiji turgų užsuka ne tik paprasti japonai ar smalsaujantys turistai: žuvis čia renkasi ir geriausių restoranų šefai, ir žuvų perpardavėjai.

Or Tor Kor turgus. Bankokas, Tailandas.

Vienas iš seniausių ir švariausių Bankoko turgų, Or Tor Kor siūlo šviežias jūros gėrybes, mėsą, daržoves ir egzotinius vaisius, kurių pavadinimų į lietuvių kalbą gali ir nepavykti išsiversti. Čia taip pat rasite ir saldumynų, jau paruoštų pastų ir nam prik – aštrių tailandietiškų padažų, gaminamų iš čili pipirų, svogūnėlių, česnakų, krevečių pastos, žuvies padažo ir aliejaus. Nam prik padažai puikiai tiks lauktuvėms arba jeigu norėsite grįžę pamaloninti namiškius tailandietiškais patiekalais.

Šalia prekystalių įkurta ir atskira erdvė, kur galima paragauti jau paruoštų patiekalų. Populiariausi iš jų – tailandietiški kariai ir aštrios žalių papajų salotos.

Borough turgus. Londonas, Anglija.

Vienas seniausių Londone, Borough turgus per pastarąjį šimtmetį tapo patrauklia ir stilinga prekyviete, kurią mėgsta tiek vietiniai, tiek turistai. Čia rasite šviežių daržovių, puikių angliškų sūrių ar mėsos gaminių, taip pat prekystalių su daugelio pasaulio virtuvių patiekalais.

Iš įdomesnių prekystalių, galite pabandyti New Forest Cider, kuris siūlo tradicinį midų ir sidrą, Jumi Cheese – šveicariškų sūrių specialistai, o štai Greedy Goat gamina ledus iš ožkos pieno. Borough turgus yra atviras, o esant geram orui, galima pasidaryti pikniką šalia esančiuose Southwark Katedros soduose.

Spice Bazaar. Stambulas, Turkija.

Uždaras prieskonių turgus Stambule veikia dar nuo 1664 m. Tiesa, nors prieskoniai ir yra pagrindinė prekė, turguje siūlomi ir kiti maisto produktai, pradedant arbata, chalva ir baigiant įvairiausiais sūriais. Čia rasite tokių delikatesų kaip riešutais kimštos datulės, pul biber – džiovintas ir smulkintas raudonasis pipiras ar knafeh – ožkos sūrio delikatesas, mirkytas cukraus sirupe.

Turguje galima ne tik pasižvalgyti ir paragauti įvairių gėrybių, bet ir paieškoti namiškiams lauktuvių. O jeigu norite pasimėgauti turkiškais pusryčiais, čia galite įsigyti pagrindinių ingredientų: pleištą ožkos sūrio, alyvuogių ir vietinio medaus.

Machane Yehuda. Jeruzalė, Izraelis.

Machane Yehuda, didžiausias ir žymiausias turgus Izraelyje, yra uždaras, o jame įsikūrę daugybė prekystalių. Čia rasite viską nuo vaisių ir daržovių, mėsos, žuvies, iki priekonių, kavos, arbatos ir įvairiausių saldumynų. Vienas iš vertų paragauti delikatesų yra chalva, kurios būna įvairiausių skonių. Žymiausias chalvos pardavėjas turguje – Mamlechet HaHalva (Chalvos karalystė).

Be maisto prekystalių, Machane Yehuda įsikūrę ir nemažai kavinių, barų ir restoranų, kur galite ir pavalgyti, ir tiesiog išgerti puodelį kavos ar bokalą alaus. Gera mintis į turgų eiti penktadienio rytą – iki Šabo pradžios prekeiviai stengiasi išparduoti produktus, todėl lengvai derasi ir siūlo nuolaidas.

Mercado de la Merced. Meksiko miestas, Meksika.

Meksiko miestas yra milžiniškas – čia kiekviename rajone rasite po turgelį, tačiau didžiausias yra centre esantis Mercado de la Merced. Šis turgus toks didelis, kad kai kurie turistai net samdosi gidą padėti susigaudyti. Tačiau neišsigąskite – pradėję vaikščioti čia rasite tiek gėrybių, kad tikrai nesigailėsite.

Mercado de la Merced siūlo viską pradedant daržovėmis ir vaisiais, ir baigiant gruzdintais vabzdžiais. Jeigu pastarieji nesudomins, visada galite paragauti šviežiai pagamintų meksikietiškų delikatesų: tacos, quesadillas ar kepsnio su ypatingu mole padažu, gaminamu iš įvairių vaisių, riešutų, sėklų, čili pipirų, cinamono ar kmynų, o kartais ir šokolado.

***

Apsilankyti vietiniame turguje keliaujant po įvairias šalis – visada gera mintis. Turguje rasite ne tik šviežiausių produktų ir tradicinių delikatesų, bet ir galėsite paieškoti lauktuvių namiškiams, pabendrauti su prekeiviais ir pajusti vietinę kultūrą. Paprastai turguje galima laisvai derėtis, tačiau gerbkite prekeivius ir laikykitės pagrindinės taisyklės: derėtis galima tik dėl tų prekių, kurios tikrai domina!

Akvile Ben Haim @Meniu.lt

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną