Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Madeiros salos virtuvė (pasaulio virtuvės)

2008-02-15
Paskelbk savo straipsnį

Madeira (portug. Ilhas do Madeira) - salynas Atlanto vandenyne, priklauso Portugalijai. Tai kurortas, garsus savo Madeiros vynu, naujųjų metų šventimu su įspūdingais fejerverkais, švelniu klimatu, stulbinančiais kraštovaizdžiais ir siuvinėjimo amatininkais.

Atlanto vandenyne esanti ir Portugalijai priklausanti Madeiros sala, pagrindinė Madeiros salyno sala, – tikras rojus žuvies ir jūrų gėrybių mėgėjams. Gausybė patiekalų saloje ruošiama iš žuvies, įvairių moliuskų, o daugiausia – apie 350 – iš Portugalijos virtuvės skanėsto – menkės. Patiekalas vadinamas „Bacalhau“. „Bacalhau“ ruošiama pačiais įvairiausiais būdais, tačiau pagrindinis ingredientas yra sūdyta džiovinta menkė. Tradiciškiausias šio patiekalo variantas gaminamas iš minėtos žuvies, bulvių ir svogūnų.

Caldeirada – žuvies sriuba/troškinys.
Espetada – ant iešmo kepta mėsa.
Cebola – svogūnų su pomidorais sriuba.
Carne de vinho e alho – marinuota kiauliena su vynu ir česnakais.
Bolo de caco – tradicinė Madeiros duona.
Bolo de mel – tamsus medaus pyragas.

Pasak vietinių, besilankydami Madeiroje privalote paragauti portugališko alaus „Coral“ ir tradicinio kokteilio „Nikita“, kuris plakamas iš baltojo vyno, alaus ir ledų. Kokteilis taip pat gali būti ruošiamas iš šampano, konjako, apelsino žievelės arba iš degtinės, apelsinų likerio ir šviežių citrinų sulčių. Paskanaukite ir vyšnių brendžio „Ginja“, kuris laikomas ypatingu salos gėrimu ir paprastai geriamas kaip aperityvas. Saloje galima pagurkšnoti ir vynų. Madeiroje buvo pagamintos pirmosios „Madeiros“ vyno rūšys, saloje yra įkurtas vyno muziejus.

Nepamirškite paskanauti subtropiniame klimate sirpstančių vaisių: įprastų bananų, avokadų, pasijų, vadinamų aistros vaisiais.

Jolanta Bagurskienė
Nuotraukose: bacalhau ir pasijos
Meniu.lt informacija