Lietuvoje pristatytas romas „Plantation Rum“ ir džinas „Citadelle Gin“

Lietuvoje pristatytas romas „Plantation Rum“ ir džinas „Citadelle Gin“

Kovo 5 d. Vilniuje kokteilių bare „Shooters“ buvo pristatytas pasaulyje plačiai žinomas autentiškas romas „Plantation Rum“ iš Karibų salų bei geriausiu išrinktas super premium džinas „Citadelle Gin“. Gėrimus pristatė „Cognac Ferrand“ atstovė Anais Breham, o Lietuvoje šiais gėrimais prekiaus „Liviko“ kompanija.

„Plantation Rum“ kolekcija yra retas, unikalus Karibų lobis. Ją sudaro 8 skirtingos romo rūšys, atspindinčios Karibų salų tradicijas. Dauguma šių retų romo rūšių yra aukščiausios klasės, todėl jų kiekis dažnai ribotas.

Romas – stiprus alkoholinis gėrimas, gaminamas iš cukranendrių spirito, kuris yra neatsiejama Karibų salų ir Pietų Amerikos įvaizdžio dalis. Būtent šiuose kraštuose, anot 1667 metų rašytinių šaltinių, prasidėjo romo istorija.

„Plantation Rum“ gaminamas laikantis tradicijų ir perteikiant kiekvienos iš Karibų salų bei Pietų Amerikos vertybes. Jamaika, Barbadosas, Venesuela, Trinidadas, Nikaraguva, Gajana, Panama, Granada – tai šalys, kuriose netoli cukraus plantacijų yra įsikūrusios mažos spirito varyklos, gaminančios ir karštoje saulėje lėtai brandinančios romą. Skirtingi skoniai atspindi kiekvienos vietovės savitumą. Kai kurie romai yra išskirtinės kokybės bei turi tokią aromatų ir skonių gamą, kad drąsiai galėtų varžytis su geriausiu brendžiu ar konjaku.

„Plantation Rum“ gaminamas iš ką tik nupjautų cukranendrių. Iš jų presu išspaudžiamos sultys, kurias lėtai kaitinant, išgaunamas saldus sirupas, dar vadinamas melasa. Gautas skystis supilamas į tradicinius distiliacijos aparatus, o panaudotos cukranendrės pagal tradicinį gamybos metodą naudojamos kaip kuras melasai kaitinti. Romo gamyba gali skirtis priklausomai nuo plantacijos ir šalies. Jam gaminti gali būti naudojami du distiliacijos būdai: „Pot still“ ir „Distillation columns“. „Pot still“ metodas naudojamas jau daugiau nei 700 metų, juo išgaunamas švelnus ir labai kvapnus romas. „Distillation columns“ metodas buvo išrastas XIX amžiuje, šis būdas leidžia išgauti lengvo skonio elegantišką romą.

Švelniai kaitinant melasą, alkoholio garai kyla į viršų, kol pasiekia šaltą vamzdelio metalą ir pradeda kondensuotis ištekėdami į kitą indą. Tokiu būdu gaunamas švarus, labai kvapnus skystis, kuris ir vadinamas romu. Supilstytas į nedideles burbono, konjako ar chereso gamyboje naudojamas ąžuolines statines, „Plantation Rum“ brandinamas keletą metų senoviniuose rūsiuose, šildomuose tropikų saulės. Maždaug 12% romo per metus natūraliai išgaruoja, tačiau tokiu būdu pagreitinamas romo brendimas. Šis natūralus gamybos būdas sudaro puikias sąlygas atsiskleisti gėrimo aromato ir skonio savybėms. Daugeliui šių romo rūšių gamybos data suteikiama pagal panaudoto cukranendrių derliaus metus, o tokio romo kiekis dažnai būna ribotas.

Džinas „Citadelle Gin“ – autentiškas prancūziškas gėrimas, kurio receptą 1771 metais išrado „Dunkirk“ spirito varykla. Dunkirko miestas buvo vienas pirmųjų Europoje, į kurį nuolat užsukdavo iš Rytų grįžtantys tyrinėtojų laivai, pakrauti įvairių egzotiškų žolelių ir prieskonių. Įvairūs bandymai panaudoti šias žoleles džino recepto kūrime davė rezultatų – buvo išrastas žolelių derinys džino gamybai. Taip atsirado „Citadelle Gin“, kuris ir šiandien gaminamas pagal originalų receptą, naudojant tas pačias sudedamąsias žoleles, vežamas iš tolimųjų kraštų.

„Citadelle Gin“ - vienintelis pasaulyje džinas, į kurio sudėtį įeina net 19 skirtingų žolelių, suteikiančių gėrimui unikalų, puikiai subalansuotą skonį. Norint išlaikyti tokį pat skonį bei aromatą, koks buvo XVIII amžiuje, gėrimo gamyboje naudojami tik patys geriausi prieskoniai ir žolelės.

„Citadelle Gin“ gamyboje naudojami tik natūralūs produktai. Spiritas gaminamas iš kviečių ir šaltinio vandens, naudojant trigubos distiliacijos metodą. Žolelės kruopščiai atrenkamos ir panardinamos į gautą spiritą. Vėliau šis užpilas distiliuojamas, ir tokiu būdu iš kiekvienos žolelės išgaunami aromatai. Paslaptingą džino receptą žino tik vyriausias spirito varyklos technologas.

Džinas pasižymi ypatingu citrusinių vaisių ir kadagio uogų aromatų deriniu, taip pat elegantišku, švelniu ir tolygiu skoniu su ilgai išliekančiu poskoniu. Džinas yra 44% stiprumo, tad išlaiko nepriekaištingą pusiausvyrą tarp gėrimo stiprumo ir skonio švelnumo. Kadangi šsiskiria grynumu ir skonio subtilumu, „Citadelle Gin“ puikiai tinka ruošti įvairius kokteilius.

„Liviko“ informacija
Nuotraukos: „Liviko“ ir Andriaus Zeigio

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną