Latvijos ir Estijos virtuvės: kažkas naujo, bet pažįstamo

Latvijos ir Estijos virtuvės: kažkas naujo, bet pažįstamo

Ar kada ragavote pudingą primenančio deserto, pagaminto iš juodos ruginės duonos? O šaltsriubės, kurios pagrindiniai ingredientai – daržovės, kiaušiniai, gira ir dešrelės? Tai – ne kokio išprotėjusio virtuvės meistro eksperimentai, o mūsų kaimynų latvių ir estų nacionaliniai patiekalai.

Baltijos šalių virtuvės turi nemažai panašumų. Bulvės, juoda duona, grybai, žuvis, kiauliena, alus – tai pagrindiniai produktai, kuriuos rasite tiek Lietuvos, tiek Latvijos ir Estijos virtuvėse. Tačiau net ir naudodamos panašius ingredientus, šios tautos per amžius išmoko gaminti patiekalus, kurie nustebins savo išradingumu. Jeigu svarstote, ko paragauti apsilankius kaimyninėse Baltijos šalyse arba tiesiog ieškote kulinarinio įkvėpimo, štai keletas idėjų iš Latvijos ir Estijos virtuvių.

Juoda duona tinka viskam

Panašiai kaip ir lietuviai, latviai ir estai be galo mėgsta savo juodą ruginę duoną. Ji gali būti valgoma kaip užkandis prie sriubos, salotų ir kitų patiekalų, iš jos gaminami sumuštiniai ir net desertai. Įvairiausių rūšių juodos duonos galima įsigyti parduotuvėse, jos visada bus patiekiama ir restoranuose, tačiau gardžiausia ruginė duona latvių ir estų yra gaminama namuose.

Vienas iš nacionalinių Latvijos patiekalų yra maizes zupa – saldi duonos sriuba, kuri gaminama ruginę duoną maišant su cukrumi, džiovintais obuoliais, razinomis, spanguolėmis, cinamonu ir plakta grietinėle. Šiam patiekalui ruginė duona iš pradžių džiovinama, o po to verdama kartu su kitais ingredientais – tai suteikia sriubai tirštą tekstūrą, kiek primenančią pudingą. Tokia duonos sriuba populiari ir Estijoje – čia ji vadinama leivasupp.

Estija taip pat garsėja savo juodos duonos sumuštiniais. Turbūt populiariausias – kiluvõileib, arba tiesiog šprotų sumuštinis. Receptas paprastas: ruginė duona, šprotai, kietai virtas kiaušinis ir šiek tiek padažo. Estams tai nėra vien tik paprastas užkandis – šis sumuštinis svečiams patiekiamas ir per vestuves, gimtadienius ar Naujuosius Metus.

Baltijos virtuvėse – sezoniniai ingrediendai

Lietuvių, latvių ir estų nacionalinėse virtuvėse naudojami panašūs sezoniniai ingredientai. Vasaros metu – įvairios šviežiai užaugintos daržovės ir vaisiai, miško uogos, pieno produktai, rudenį miškuose renkami grybai. Šaltuoju metų laiku valgomi sunkesni patiekalai iš mėsos, žuvies ir per vasarą užaugintų bei surinktų gėrybių, kurios žiemai ruošiamos džiovinant, rauginant ar marinuojant.

Dauguma Baltijos šalių nacionalinių patiekalų yra gana paprasti, tačiau be galo gardūs. Štai Latvijoje tradiciškai valgomi piragi – mažyčiai koldūnai su maltos mėsos, kumpio ir svogūnų, rečiau – daržovių ar sūrio įdarais. Kai kas sako, kad tai ne visai latviškas patiekalas – panašių koldūnų galima rasti ir kaimyninėse šalyse, tačiau latviai dėl to tikrai nesijaudina. Tradiciniai piragi gali būti patiekiami sultinyje arba apkepti aliejuje, o valgant juos neužmirškite užsidrėbti didelio šaukšto grietinės.

Kitas tradicinis latviškas patiekalas – Pelēkie zirņi ar speķi – tai tiesiog žirnių troškinys, gaminamas su keptais svogūnais ir spirgais. Latviai sako, kad žirniai atneša laimę ir namuose juos dažniausiai gamina Kalėdoms. Tačiau žirnių su spirgais rasite ir daugelyje barų Latvijoje – jie yra puikus užkandis prie alaus.

Genialumas slypi paprastume

Estai savo virtuvėje taip pat neišradinėja dviračio. Vienas iš tradicinių Estijos patiekalų yra mulgipuder – tarkuotų bulvių ir perlinių kruopų košė, patiekiama kartu su lydytu sviestu, kiaulienos kumpiu ir marinuotais agurkėliais. Kažkada tai buvo laikoma gana prašmatniu patiekalu, gamintu tik ypatingomis progomis, tačiau šiandien mulgipuder galima rasti daugelyje Estijos užkandinių.

Šiauriniai mūsų kaimynai taip pat labai mėgsta žuvį. Be jau minėtų šprotų, Estijoje populiari įvairi rūkyta žuvis, o nacionaliniu patiekalu laikoma räim – Baltijos silkė. Žuvis čia kažkada buvo laikoma labai paprastu ir pigiu maisto pasirinkimu, tačiau šiandien Estijos šefų išradingai patiekiama geriausiuose restoranuose.

Kaip ir Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje gana populiarios sriubos, kurioms taip pat naudojami paprasti sezoniniai ingredientai. Be įvairių daržovių, burokėlių, kopūstų ar kruopų sriubų, latviai vasaros metu gamina ir šaltibarščius, o štai estai yra sugalvoję gana įdomų šaltsriubės variantą. Lüübnitsa külm suvesupp – tai šalta vasariška sriuba, gaminama iš žalumynų, dešrelių, kietai virtų kiaušinių, agurkų, ridikėlių, giros ir grietinės. Skamba įdomiai, tiesa?

Tradiciniai Baltijos šalių gėrimai

Visos trys Baltijos šalys be galo didžiuojasi savo vietiniu alumi, tačiau turbūt unikaliausias gėrimas, randamas tik mūsų regione, yra gira. Latvijoje vadinama kvass, o Estijoje – kali, gira yra saldokas gėrimas, gaminamas iš ne ko kito, o fermentuotos duonos.

Latvijoje pavasarį labai populiari beržo sula, kuri dažnai gardinama juodaisiais serbentais ir citrinos žievelėmis. Šalies virtuvė neįsivaizduojama ir be latviško balzamo – iš įvairių žolelių, pipirų, imbiero ir uogų gaminamo likerio. Šis gėrimas kažkada pradėtas gaminti kaip vaistas, tačiau šiandien be galo mėgstamas tiek pačių latvių, tiek turistų. Estai didžiuojasi Vana Tallin – panašiu į latvišką, tik kiek saldesniu, romą primenančiu likeriu. Natūraliais prieskoniais, vanile ir cinamonu gardinamas likeris yra laikomas Estijos nacionaliniu gėrimu.

***

Baltijos šalių – Lietuvos, Latvijos ir Estijos – virtuvės turi daug panašumų. Gyvendami panašiomis klimato ir gamtinėmis sąlygomis, mes naudojame panašius sezoninius ingredientus ir mėgaujamės panašiais patiekalais. Tačiau kartu kiekviena tauta turi savitumo – tad jeigu norite pagaminti kažką naujo, bet pažįstamo – ieškokite įkvėpimo mūsų kaimynų virtuvėse.

Akvile Ben Haim @Meniu.lt

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną