Kinijos virtuvė: 5 įdomios kulinarinės tradicijos

Kinijos virtuvė: 5 įdomios kulinarinės tradicijos

Kinijos virtuvė Lietuvoje jau gana seniai yra atradusi savo klientą. Kiniškų restoranų galima rasti visoje šalyje, o tokie patiekalai kaip saldžiarūgštė vištiena ar kiniškų grybų sriuba mums yra gerai pažįstami. Tačiau ar nuvykę į Kiniją tikrai rasite tų pačių pažįstamų patiekalų, kurių ragavote Lietuvoje?

Kinija yra be galo didelė šalis, turinti virš milijardo gyventojų, daugiau nei 30 skirtingų provincijų ir regionų, iš kurių kiekvienas puoselėja vis kitokias kulinarines tradicijas. Jas nulėmė skirtingas klimatas, gamtinės sąlygos, istorija, kultūra ir net skirtinga religija. Dažniausiai išskiriamos aštuonios pagrindinės, didžiosios, Kinijos virtuvės, bei daugybė mažesnių, populiarių mažesniuose šalies regionuose.

Štai keletas išskirtinių Kinijos regioninių virtuvių, kurios privers susimąstyti, kas iš tiesų yra kiniškas maistas.

  1. Sičuano (Sichuan)

Ši kulinarinė tradicija yra kilusi iš Sičuano – centrinio Kinijos regiono. Sičuano virtuvė yra viena populiarių Kinijoje, žinoma dėl savo sodrumo, aštrių skonių ir prieskonių gausos. Regionas ypač garsėja čia auginamais Sičuano pipirais (tai džiovintos laukinio krūmo uogos, turinčios išskirtinį aštrų skonį), taip pat patiekaluose naudojama ir daug įprastinio čili pipiro bei česnakų. Kaip ir kitur Kinijoje, Sičuano virtuvėje naudojama daug daržovių ir ryžių, o iš mėsos populiariausia kiauliena bei triušiena.

Verta paragauti:

Vontonai su čili padažu. Vontonai – tai kiniški koldūnai, gaminami iš paprastos miltų, kiaušinio, vandens ir druskos tešlos, dažniausiai patiekiami su mėsos ir žolelių įdaru. Sičuano provincijoje šie koldūnai yra išverdami ir patiekiami kartu su čili padažu, gaminamu iš čili pipirų ir acto.

Mapo tofu. Iš sojų gaminamas tofu sūris yra supjaustomas gabaliukais ir patiekiamas kartu su specialiu padažu, gaminamu iš pupelių pastos, fermentuotų juodųjų pupelių, Sičuano pipirų ir česnako laiškų.

Hot Pot. Tai tradicinė sriuba, patiekiama didžiuliame puode. Iš pradžių išverdamas sultinys, o įvairūs ingredientai – daržovės, mėsa, grybai, koldūnai, tofu – patiekiami šalia. Kiekvienas valgantysis gali pats pasirinkti mėgiamus ingredientus, merkti keliolikai sekundžių į verdantį sultinį ir čia pat suvalgyti.

  1. Kantoniečių (Guangdong)

Pietrytinis Kinijos regionas, kartu su autonominiu Hong Kongu garsėja savo išskirtine Guangdong virtuve. Dar žinoma kaip kantoniečių, ši virtuvė ypač garsėja savo natūraliais skoniais ir mažai apdirbtu maistu. Kantoniečių virtuvėje naudojama daug daržovių ir žalumynų, žuvis dažniausiai verdama garuose, o mėsa lėtai gruzdinama. Daugybė Vakaruose žinomų ir kiniškuose restoranuose siūlomų patiekalų yra atėję būtent iš kantoniečių virtuvės.

Verta paragauti:

Saldžiarūgštė kiauliena. Tai kiaulienos gabaliukai, patiekiami specialiame padaže, kuris gaminamas iš acto, konservuotų slyvų ir gudobelės vaisių. Vietoje mėsos gabaliukų gali būti patiekiami ir kiaulienos šonkauliukai. Šalia patiekalo visada bus valgomi ir ryžiai.

Dim Sum. Tai mažos įvairių patiekalų porcijos, patiekiamos specialiuose krepšeliuose arba lėkštutėse, dažniausiai valgomos vėlyviesiems pusryčiams kartu su arbata. Patiekalai gali būti patys įvairiausi: koldūnai su skirtingais įdarais, suktinukai (spring rolls), bandelės ir įvairūs saldumynai.

Ryžių makaronų suktinukai. Tai populiarus užkandis, kuris taip pat gali būti patiekiamas kaip dalis dim sum. Patiekalui naudojami specialūs stori ryžių makaronai, į kuriuos kemšami įvairūs įdarai: mėsa, daržovės, jūros gėrybės. Suktinukai gardinami sojų padažu.

  1. Fudžiano (Fujian)

Fudžianas – prie jūros esantis pietrytinis Kinijos regionas: nenuostabu, kad čia gausu žuvies ir jūros gėrybių. Regiono gyventojai nuo seno žinomi kaip jūrininkai ir keliautojai, kurie į savo virtuvę atvežė ir įvairių kulinarinių tradicijų iš Malaizijos ar Taivano. Fudžiano regione valgoma daug sriubos, o daugelis kitų patiekalų taip pat verdami sultinyje. Virtuvė taip pat neapsieina be krevečių pastos, žuvies padažo ir specialaus shacha padažo, gaminamo iš sojos pupelių aliejaus, česnako, čili pipirų, žuvies ir krevečių.

Verta paragauti:

Austrių blyneliai. Dar vadinamas austrių omletu, tai patiekalas, gaminamas iš austrių, kiaušinių, krakmolo, ir kepamas keptuvėje ant kiaulienos taukų. Austrių blyneliai yra labai populiarus gatvės maistas, valgomas kartu su čili padažu.

Ba Kuh Teh. Tai sodriame sultinyje verdami kiaulienos šonkauliukai. Sultinys gaminamas iš įvairių žolelių, anyžių, cinamono, gvazdikėlių ir česnako. Ba Kuh Teh šiandien yra išpopuliarėjęs ir Malaizijoje, Singapūre ir Tailande, tačiau manoma, kad patiekalo gimtinė yra būtent Fudžiano regionas Kinijoje.

  1. Sindžiango (Xinjiang)

Šiaurės vakaruose esanti Sindžiango valstija ribojasi net su aštuoniomis valstybėmis ir turi didelę musulmonų bendruomenę. Tad šio regiono virtuvė yra tikrai įdomi ir gerokai skiriasi nuo kitų Kinijos virtuvių. Sindžiango regione naudojama daug ryžių, avienos ir ėrienos bei daržovių. Iš Indijos yra atėjusi indiška duona naan, o dėl islamo tradicijų, dauguma vartojamos mėsos yra halal (t.y. gyvūnai skerdžiami pagal tam tikrus islamo ritualus).

Verta paragauti:

Kawaplar (kebabai). Tai ant iešmo kepami mėsos gabaliukai, gardinami čili prieskoniais, druska, pipirais, kuminu ir dažniausiai valgomi tiesiai nuo iešmo. Patiekalui naudojama aviena, ėriena arba vištiena.

Leghmen. Tai namų gamybos makaronai (noodles), gaminami iš miltų, vandens ir druskos, ir verdami tol, kol tampa visai minkšti. Išvirti makaronai gardinami skrudintos mėsos gabaliukais ir daržovėmis: paprikomis, čili pipirais, kopūstais, svogūnais, pomidorais.

  1. Tibetiečių

Tibeto autonominis regionas įsikūręs vakaruose, šalia sienos su Indija ir Nepalu. Atšiauriame klimate gyvenantys tibetiečiai augina jakus ir ožkas, kurias naudoja tiek mėsai, tiek pienui ir įvairiems pieno produktams gaminti. Vietoje ryžių čia valgomi makaronai (noodles). Tiesa, nors gyvulių auginimas populiarus, nemažai tibetiečių yra budistai, todėl mėsos ar pieno produktų apskritai nevalgo.

Verta paragauti:

Momo. Tai tibetietiški koldūnai, gaminami iš paprastos miltų ir vandens tešlos. Į juos dedami įvairiausi įdarai: dažniausiai vegetariški iš įvairių daržovių ar tofu, tačiau galima rasti ir su mėsos ar sūrio įdarų. Koldūnai yra verdami garuose ir patiekiami kartu su sojos ar čili padažu.

Tibetietiška jako mėsa. Jakas – tai jaučių šeimos gyvūnas, domestikuotas ir auginamas Tibete. Iš jako pieno gaminamas sūris, sviestas, o mėsa naudojama įvairiems patiekalams gaminti. Dažniausiai mėsa smulkiai suplėšoma ir valgoma paskaninus druska, česnakais, svogūnais ir imbieru.

***

Jeigu mėgstate kinišką maistą, tikrai verta pasidomėti Kinijos regionų virtuvėmis. Kiekviena iš jų yra savaip įdomi: naudoja skirtingus produktus ir gaminimo technikas, tad kiekvienas čia atras patiekalų pagal savo skonį. O ir kitą kartą apsilankę kiniškame restorane jau žinosite, kokio regiono patiekalą valgote. Skanaus!

Akvile Ben Haim @Meniu.lt

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną