Kiaušinio „duomenys“... (I dalis)

Kiaušinio „duomenys“... (I dalis)

„Kiaušinis – aukštos kokybės maisto produktas, gyvybinė ląstelė, kurioje yra atitinkama koncentracija lengvai pasisavinamų aminorūgščių, riebalų, vitaminų, mikroelementų“ – taip trumpai apibūdinamas šis produktas. Ir kuo jis vertingas, jei, daugelio nuomone, valgyti jį tikrai nesveika. Valgyti reikia visko, bet saikingai, ypač tokių produktų, kuriuose daug cholesterolio ar kitų žmogaus organizmui neigiamą poveikį darančių medžiagų.

Kiaušinio baltyme yra fermentų, kurie slopina virškinimo fermentų veiklą, todėl, vartojant žalią kiaušinio baltymą, dalis jo neįsisavinama. Kiaušinio trynyje yra gana daug cholesterolio, tačiau jame yra daug aminorūgšties cholino, kuris trukdo cholesteroliui kauptis kraujagyslių sienelėse. Trynio riebaluose yra daug nepakeičiamų nesočiųjų riebalų rūgščių, jas organizmas gerai įsisavina. Be to, juose yra daug riebaluose tirpstančių vitaminų. Mineralinių medžiagų kiaušinio trynyje randama apie 1 %, t. y. dvigubai daugiau, negu baltyme, tačiau kiaušinio baltyme daug natrio, sieros, chloro, kalio, o trynyje – fosforo, sieros, kalcio. Kiaušiniuose, ypač trynyje, gana daug vitaminų A, E, D, tiamino, riboflavino ir kt. O štai specialistai pateikia visą vidinį kiaušinio „grožį“: energetinė vertė – 659 kJ, 157 kcal.

100 g produkto valgomosios dalies maistinė vertė
Vandens – 74,1 g, sausųjų medžiagų – 25,9 g, baltymų – 12,3 g (iš jų gyvūninių – 17,05 g, augalinių – 12,3 g), riebalų – 11,7 g (iš jų sočiųjų riebalų rūgščių – 2,8 g, mononesočiųjų riebalų rūgščių – 4,52 g, polinesočiųjų riebalų rūgščių – 1,41 g), cholesterolio – 438 mg, angliavandenių – 0,7 g (iš jų krakmolo – 0,0 g, cukrų (mono- ir disacharidų) – 0,0 g, skaidulinių medžiagų – 0,0 g).

Vitaminų:
Vitamino A – 180 mg
Vitamino D – 4,11 mg
Vitamino E – 1,56 mg
Vitamino B1 – 0,09 mg
Vitamino B2 – 0,33 mg
Niacino (vitamino PP) – 0,1 mg
Niacino ekv. – 3 mg
Folio rūgšties – 47 mg
Vitamino B6 – 0,14 mg
Vitamino B12 – 2 mg
Vitamino C – 0,0 mg

Mineralinių medžiagų – 1,0 g
Natrio – 144 mg
Magnio – 262 mg
Fosforo – 143 mg
Kalio – 59 mg
Kalcio – 59 mg
Geležies – 2 mg
Cinko – 1,43 mg
Seleno – 24 mg
Jodo – 20 mg

Pasak medicinos specialistų, kiaušinius valgyti naudinga, bet saikingai, nes kiaušinio maistinės medžiagos įsisavinamos beveik 96-98 %, o vieno vištos kiaušinio maistinė vertė prilygsta 40 g mėsos arba 200 g pieno (350 kJ). Suvalgęs vieną kiaušinį, suaugęs žmogus pagrindinių aminorūgščių poreikį patenkina nuo 40 iki 65 %, mineralinių medžiagų – nuo 2,5 iki 17 %, vitaminų – nuo 1 iki 43 %.

Vertėtų įsidėmėti:
* Pirkite tik ženklintus kiaušinius.
* Perkant kiaušinius atkreipkite dėmesį į galiojimo datą (kiaušinių galiojimo terminas – 28 dienos).
* Kiaušinius laikykite šaldytuve. Neplaukite.
* Kiaušinius plaukite tik prieš vartojimą, nes nuplovę pirktus kiaušinius labai sutrumpinsite galiojimo terminą.
* Kiaušinio vidus yra sterilus, todėl atminkite, kad skilę, dužę kiaušiniai kelia pavojų, į juos patenka įvairių mikrobų, todėl juos reikia virti ilgiau (iki 7 min.).
* Kuo didesnis kiaušinis, tuo senesnė višta jį padėjo.
* Jaunos vištos kiaušinyje yra daugiau baltymų.
* Senos vištos kiaušinyje yra mažiau cholesterolio.

Pagal interneto spaudą parengė Jolanta Bagurskienė
Maistinės medžiagos: vitamin.lt
Nuotraukos: all-foods-natural.com; eatingwa.com.au, startcooking.com
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną