Jemeno kulinarija (pasaulio virtuvės)

Jemeno kulinarija (pasaulio virtuvės)

Jemeno Respublika – valstybė Arabijos pusiasalyje, pietvakarių Azijoje. Jemenas ribojasi su Omanu, Saudo Arabija, Raudonąja jūra, Arabijos jūra ir Adeno įlanka. Jemene gyvena virš 20 milijonų gyventojų. Šalies kulinarija labai skiriasi nuo geriau žinomų Artimųjų Rytų virtuvių.

Jemeno virtuvėje populiari paukštiena bei ėriena, jautiena šalyje gana brangi. Žuvimi ir jos produktais daugiau mėgaujamasi pakrantėse. Mėgiami ir pieno produktai: sūris, sviestas, pienas, pasukos. Pasukos ypač populiarios kaimuose.

Haradha – patiekalas iš kapotos mėsos ir pipirų.

Marag lahm – mėsos sriuba.

Kabsa – ryžiai su aviena.

Halabi kebap – jautienos kebabas su „čili“ pipirais, grybais, česnakais ir kitais produktais.

Hawayil – prieskonių mišinys, ruošiamas iš pipirų, kmynų, šafrano, ciberžolės ir kardamono. Naudojamas įvairiems patiekalams pagardinti.

Yemenite zhug – aštrus padažas, ruošiamas iš serano aitriųjų paprikų, česnakų, kalendos, džiovintų raudonųjų „čili“ pipirų, kmynų, druskos ir alyvuogių aliejaus.

Saltah – nacionalinis šalies patiekalas. Tai troškinta ėriena, paukštiena arba jautiena ir įvairūs kiti ingredientai, kurių įvairovė priklauso nuo šeimininkės norų. Saltah gali būti gardinamas ryžiais, kiaušiniais, bulvėmis, daržovėmis, pupelėmis, o valgomas su tradiciniais arabiškais duonos papločiais. Šalyje kepama labai įvairių rūšių duona. Malooga – duona, valgoma su kiaušiniene, pupelėmis, pikantišku sviestu. Khubz – dideli duonos papločiai, kepami specialiose krosnyse. Taip pat populiarūs Pita, Roti duonos paplotėliai.

Nors kava itin populiari šalyje, dauguma šalies gyventojų renkasi juodą arbatą. Jemene galima pagurkšnoti arbatos su pienu, juodos arbatos, paskanintos gvazdikėliais, kardamonu arba mėtomis, pasimėgauti kava, šaltu razinų gėrimu Naqe'e Al Zabib.

Parengė Jolanta Bagurskienė
Nuotrauka – „Kabsa“ (http://farm1.static.flickr.com)
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną