Jei pobūvį planuojate rengti gamtoje...

Jei pobūvį planuojate rengti gamtoje...

Pobūvis gamtoje dar yra vadinamas pikniku. Piknikų (pranc. piquenique: piquer – durti, nique – mažmožis) būna įvairių – nuo didelių pokylių parke iki kuklių vaišių pievoje. Valgiaraštis gali būti labai įvairus. Jame gali nebūti karštojo patiekalo, tik įvairūs šalti užkandžiai, salotos, vaisiai, uogos, pyragas, tačiau labai dažnai tokių pobūvių metu valgomi ant grotelių kepti kepsniai, šonkauliukai, dešrelės, mėsainiai, jūrų gėrybės, daržovės. Patiekalų įvairovė priklauso nuo sukviestų svečių skaičiaus.

Patarimai ketinantiems pobūvį rengti gamtoje:
* Kad svečiai tinkamai apsirengtų, nepamirškite jiems pranešti, jog pobūvis rengiamas gamtoje. Taip pat informuokite ir apie pobūvio oficialumą.

* Kad būtų lengviau sudaryti valgiaraštį, parinkti indus ir kitus dekoro elementus, sugalvokite vakarėlio temą.

* Gamtoje gali būti rengiami tiek prabangūs pobūviai su geros kokybės indais ir staltiesėmis, tiek draugų iškyla su vienkartiniais indais, išlankstomais stalais, kėdėmis, suolais ar staltiese ant žemės.

* Jeigu diena karšta, nepamirškite pastatyti pavėsinių ar skėčių nuo saulės.

* Jei nusimato lietingas ar labai vėjuotas oras, būtina pasistatyti nuo nepalankaus oro apsaugantį paviljoną, patartina su nustumiamomis „sienelėmis“.

* Kad vėjas nekilnotų staltiesių, pasirūpinkite kuo jas pritvirtinti prie stalo.

* Tiek dėl stalų, tiek svečių patogumui pobūviui išsirinkite lygią vietą.

* Gamtoje stalai atrodys puikiai, jei juos dekoruosite pievų gėlėmis pintuose krepšeliuose ar ąsočiuose, javų puokštėmis, daržovėmis ar vaisiais.

* Rekomenduojama turėti drėgnų higieninių servetėlių rankoms nusivalyti (jeigu pobūvis vyksta toliau nuo patalpų su san. mazgais).

* Jeigu nepatiekiama visa serviruotė su visu aptarnavimu, pobūvio metu galima valgyti rankomis ir nepaisyti etiketo.

* Rinkitės geresnės kokybės ir sunkesnius vienkartinius indus, kad nepersisunktų padažas ar jų neišnešiotų vėjas.

* Jeigu kavą siūlysite iš vienkartinių puodelių, rinkitės tik su ąselėmis.

* Pobūvis gali užsitęsti, todėl iš anksto pasirūpinkite priemonėmis nuo uodų ir apšvietimu.

* Iškylai gamtoje netinka greitai gendantis maistas, pvz. sumuštiniai su daržovėmis, nes jie greitai praranda savo prekinę išvaizdą.

* Jeigu pobūvis vyksta stovint, neužmirškite pasirūpinti vienkartiniais smeigtukais maistui pasmeigti ar kitais tam pritaikytais įrankiais.

* Tinkamiausi gėrimai iškyloms – alus, prabangiai šventei – vynas, šampanas. Nepamirškite ir nealkoholinių gaivinančiųjų gėrimų, mineralinio vandens.

* Pasirūpinkite tinkama maisto ir gėrimų temperatūra.

* Gamtoje ypač tinka ruošti maistą kepsninėje. Kepsninės pasirinkimą nulems sąlygos (elektra, laiko sąnaudos), tačiau pirmenybė teikiama anglimi kūrenamoms kepsninėms, patiekalui suteikiančioms dūmo skonį. Tokią kepsninę reikėtų statyti nuošaliau.

* Kad dūmas būtų kvapnesnis, ant anglių užberkite natūralių prieskonių (lauro lapų, čiobrelių, cinamono).

* Jei mėsą kepsite ant medinių iešmų, prieš tai palaikykite juos vandenyje.

* Virš karštų anglių (virš grotelių rankas galima išlaikyti 3-4 s) kepama mėsa, virš vidutinio karštumo (rankas galima išlaikyti 4-5 s) – žuvis, ant vėsių anglių (7 s) – daržovės ar vaisiai.

* Nepamirškite karščiui atsparių pirštinių, kepsninės įrankių, bekvapio uždegimo skysčio.

* Iškylaujant gamtoje tinka žaisti lauko žaidimus (badmintoną, kamuoliu ir kt.), rengti konkursus.

* Turėkite svečiams pledų, jei vakaras bus vėsus, lietaus apsiaustų ar skėčių, jei užeis lietus.

* Lauko pobūvio metu reikia pasirūpinti tualetu, šiūkšliadėžėmis.

* Jei svečiai atvyks nuosavu transportu, numatykite kur jis bus statomas. Chaotiškai ar ne vietoje sustatyti automobiliai tikrai nepapuoš pobūvio vietą supančios gamtos. 

 „Pobūvių gido“ informacija
www.sxc.hu nuotrauka

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną