Įspūdžiai iš XXII virėjų olimpiados

Įspūdžiai iš XXII virėjų olimpiados

2008 m. spalio 19–22 dienomis Vokietijoje, Erfurte, viešbučių ir gastronomijos parodos „Inoga“ metu, įvyko kulinarinio meno Meka vadinama XXII virėjų olimpiada IKA (International Culinary Exhibition). Pirmą kartą pasaulinėje virėjų olimpiadoje regioninių komandų kategorijoje rungėsi LRVVKA rinktinė „Gintarinis aljansas“, kurią atlydėjo LRVVK asociacijos suorganizuota didelė Lietuvos virėjų grupė.

Virėjų olimpiadą IKA organizuoja viena didžiausių ir labiausiai patyrusių Pasaulinės šefų draugijos WACS narių – Vokietijos šefų draugija VKD, įsikūrusi 1896 metais ir šiuo metu vienijanti 14000 narių. Įspūdingi renginiai organizuojami kas 4 m., išskyrus pertrauką nuo 1930 iki 1948 m., kuomet dėl II Pasaulinio karo VKD nutraukė savo veiklą.

Pasak VKD prezidento Ctefano Wohlfeilo, asociacijos ir olimpiados tikslas – mokyti žmones mėgautis maistu už prieinamą kainą, o ne tiesiog vartoti maistą, kuo sparčiau tobulėti maisto gamybos srityje. 2008 m. virėjų olimpiadoje jėgas išbandė rekordinis dalyvių skaičius – 1600 dalyvių iš 50 šalių (2004 m. dalyvavo 1200 virėjų ir konditerių iš 40 šalių). Varžybas stebėjo daugiau nei 23000 lankytojų ir 350 žurnalistų. Olimpiados prizininkai buvo apdovanoti 134 aukso, 203 sidabro ir 231 bronzos medaliais.

Olimpiadoje buvo varžomasi šešiose kategorijose: nacionalinių komandų (dalyvavo 32 šalių komandos), jaunimo nacionalinių komandų (20 šalių komandos), karinių pajėgų nacionalinių komandų (10 šalių komandos), visuomeninio maitinimo komandų (8 šalių komandos), regioninių komandų (65 regioninės komandos) ir individualių dalyvių kategorijose (dalyvavo 560 dalyvių). Visose rungtyse, surinkus atitinkamą balų skaičių, dalyviai apdovanojami aukso, sidabro, bronzos medaliais bei diplomais. Tik nacionalinių komandų rungtyje yra skelbiamas olimpiados nugalėtojas. Nacionalinėms komandoms, kurias sudaro kapitonas, 4 virėjai ir konditeris, tenka didžiausias išbandymas. Vieną dieną komanda dalyvauja kategorijoje R (tautinis restoranas) – per 5 valandas turi paruošti 3 patiekalų meniu 110 žmonių. 80 % maisto gali būti paruošta iš anksto, kiti 20 % nuo pat pradžių gaminami olimpiadoje įrengtose stiklinėse virtuvėse, akylai stebint teisėjams ir žiūrovams. Paruoštus patiekalus ragauja teisėjai ir žiūrovai. Vertinamas darbo organizavimas ringe (10 taškų), profesionalus patiekalų paruošimas (30 taškų), patiekalų pateikimas, novatoriškumas (20 taškų) ir, žinoma, skonis (40 taškų), už vėlavimą skiriami baudos taškai. Kitą dieną komanda privalo paruošti teminį 12 m2 stalą ir ant jo eksponuoti 3 rūšių patiekalus 3 kategorijose: A kategorija (kulinarijos menas) – 4 karštieji ir 4 šaltieji užkandžių kąsneliai, banketinis patiekalas 8 asmenims, 4 skirtingi užkandžiai; B kategorija (kulinarijos menas) – vegetarinis patiekalas 4 asmenims, 3 patiekalų meniu, 4 skirtingi pagrindiniai patiekalai; C kategorija (konditerija) – 1 ne žemesnė nei 60 cm skulptūra iš valgomų produktų, 5 skirtingų rūšių maži pyragėliai 6 asmenims ir 4 skirtingi desertai. Vertinamas šiuolaikiškas pateikimas (25 taškai), kompozicija (25 taškai), teisingas profesionalus paruošimas (25 taškai), išdėstymas lėkštėje (25 taškai). 2008 m. olimpiadoje daugiausiai taškų (380,336) surinko, 4 aukso medalius laimėjo ir olimpiados IKA 2008 nugalėtojo vardą iškovojo Norvegijos komanda (Sven Erik Renaa, Gunnar Havrnes, Geir Skeie, Kjartan Skjelde, Andreas Myhrvold ir Espen Larsen), 2004 metų olimpiadoje užėmusi 9-ąją vietą. Vokietijos komanda, surinkusi 372,73 taškus ir laimėjusi 4 aukso medalius, užėmė 2-ąją vietą. IKA 2008 rezultatai (spausti čia >>).

Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos komanda „Gintarinis aljansas“ dalyvavo regioninių komandų rungtyje. Šioje rungtyje komandą sudaro kapitonas, 3 virėjai ir 1 konditeris. Komanda turi paruošti 9 m2 dydžio teminį stalą. Patiekalų kategorijos ir vertinimo kriterijai yra tie patys, kaip ir nacionalinių komandų, tik patiekalų šiek tiek mažiau, nes kiekvienoje kategorijoje A, B ir C galima rinktis 2 rūšių patiekalus iš 3 galimų. Lietuvai 2008 metų pasaulinėje virėjų olimpiadoje atstovavo: komandos kapitonė Aldona Gečienė (restoranas „Medininkai“), virėjai Honorata Lyndo (restoranas „La Mama“), Miroslavas Styčinskij (restoranas „Riviera“), Liucija Makovska (laisvalaikio centras „Grand Casino World“) ir konditerė Vaida Valikonytė (viešbutis „Le Meridien Vilnius“). Lietuvos komanda pelnė diplomą ir 49 vietą iš 62 dalyvavusių komandų. Apmaudu, kad tik vieno taško Lietuvos komandai pritrūko iki bronzos medalio, tačiau įgytos žinios ir patirtis neabejotinai padės siekiant geresnių rezultatų ateityje.

Olimpiadoje dalyvaujančių regioninių komandų ir individualių dalyvių patiekalai nėra ragaujami, tačiau nacionalinių komandų, jaunimo nacionalinių komandų, karinių pajėgų nacionalinių komandų ir visuomeninio maitinimo komandų dalyviai rungiasi įrengtose stiklinėse virtuvėse – ringuose, o varžybų žiūrovai turi galimybę nusipirkti ir paragauti patikusios komandos patiekalų. Trijose parodų rūmų salėse 4 dienoms įrengiami restoranai, kuriuose yra maždaug 2000 vietų ir svečius aptarnauja apie 200 padavėjų. Nacionalinės komandos 3 patiekalų meniu kainuoja 39 eurus (apie 135 litus). Norintiems užkąsti pigiau, siūloma paragauti karinių pajėgų komandų 3 patiekalų meniu, kuris kainuoja 21 eurą (apie 73 litus) arba paskanauti jaunimo nacionalinės komandos patiekalą už 12 eurų (apie 42 litus), arba 4 visuomeninio maitinimo komandų patiekalus tik už 9 eurus (apie 31 litą). Prieš pasirenkant patiekalus degustacijai, galima juos pamatyti eksponuojamus stiklinėse vitrinose renginio vietoje. Yra galimybė patikusių komandų patiekalų užsisakyti iš anksto internetu; tai labai paranku, nes dažniausiai elitinių komandų patiekalai išperkami žaibiškai.

Šių metų pasaulinėje virėjų olimpiadoje buvo ryškios 3 gastronomijos vystymosi tendencijos – minimalizmas, molekulinės kulinarijos metodų panaudojimas ir sveikos mitybos principų paisymas.

Šioje virėjų olimpiadoje dalyviai ir žiūrovai pamatė daug naujo, įgijo naudingos patirties ir pasisėmė puikių idėjų. Šiandien galime tik spėlioti, kokie pasikeitimai įvyks kulinarijos srityje per ateinančius 4 metus. O gal, kolegos, būtų naudingiau ne tik diskutuoti, stebėti ir laukti kulinarijos naujovių, bet aktyviai dalyvauti jų kūrime ir nulemti šį intriguojantį procesą?

Žiūrėkite virėjų olimpiados nuotraukų galeriją >>

LRVVKA informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną