Indonezijos virtuvė: 8 patiekalai, kurių verta paragauti

Indonezijos virtuvė: 8 patiekalai, kurių verta paragauti

Jeigu esate maisto gurmanas, Indonezija tikrai turėtų atsidurti jūsų kelionių krypčių sąrašo viršuje. Indonezietiška virtuvė nepalieka abejingų – čia susipynusios indiškos, kiniškos, europietiškos bei Artimųjų Rytų kulinarinės tradicijos, o patiekalams išskirtinumo suteikia ir vietoje užauginti, visame pasaulyje vertinami produktai – pipirai, žemės riešutai, muskatas.

Iš daugybės salų ir jose gyvenančių etninių grupių sudaryta Indonezija gali pasiūlyti ypač gausią patiekalų įvairovę. Nors Lietuvoje indonezietiška virtuvė dar nėra tokia populiari kaip kitos Azijos virtuvės, kai kuriuose azijietiško maisto restoranuose tikrai atrasite ir indonezietiškų keptų ryžių, ir kario, ir kitų tradicinių patiekalų.

Štai 8 pasiūlymai, ko verta paragauti pradedant pažintį su Indonezijos virtuve.

1. Nasi goreng

Dažnai vadinamas Indonezijos nacionaliniu patiekalu, nasi goreng yra paprastai paruošiami, tačiau nepaprasto skonio kepti ryžiai. Dažniausiai gardinami įvairiomis daržovėmis, čili pipirais, krevečių pasta, svogūnais, česnakais ir pomidorų padažu, nasi goreng iš kitų panašių azijietiškų patiekalų išsiskiria tuo, kad yra gaminami kartu su saldoku, tirštu sojų padažu, vadinamu kecap.

Pageidaujantiems ant ryžių porcijos taip pat užvožiamas ir keptas kiaušinis, o į vidų gali būti dedama vištiena, krevetės ar grybai. Nasi goreng yra gana sotus patiekalas, tinkamas pietums ar vakarienei, o vietiniai Indonezijos gyventojai jį mielai renkasi ir pusryčiams.

2. Rendang

Kilęs iš Padango regiono Vakarų Sumatros saloje, rendang – tai išskirtinio skonio karis, kurio gamyba reikalauja nemažai laiko ir pastangų. Rendang ruošiamas iš jautienos – mėsos gabaliukai net kelias valandas turi būti troškinami ypatingame kokosų ir prieskonių padaže. Svarbūs ingredientai čia – galangalo šaknis (panašus į imbierą šakniavaisis), citrinžolė, česnakai ir čili pipirai.

Rendang primena kitus azijietiškus karius, tačiau yra be galo tirštas ir sodrus. Kadangi patiekalo gamyba užtrunka, Indonezijoje rendang dažniausiai ruošiamas ypatingomis progomis.

3. Gado-gado

Vienas populiariausių vietinių patiekalų, gado-gado išvertus iš indoneziečių kalbos tiesiog reiškia maišalynę. Užsisakę lėkštę gado-gado tikrai suprasite pavadinimo prasmę: virtos kiniškos pupelės ir pupelių daigai čia maišosi su špinatais, bulvėmis, kukurūzais, kiaušiniu, agurku ir tofu, o viskas dar gardinama fermentuotomis sojų pupelėmis (tempe) bei žemės riešutų padažu. Skamba įdomiai, tiesa?

4. Satay

Daugelio šalių virtuvėse galima rasti įvairių ant iešmo suvertos, keptos mėsos variantų – Indonezijoje toks patiekalas yra vadinamas satay. Ar tai būtų vištiena, aviena ar triušiena, mėsos gabaliukai visų pirma yra marinuojami kartu su citrinžole, kepami virš karštų anglių, ir patiekiami kartu su tradiciniu žemės riešutų padažu. Satay Indonezijoje yra be galo populiarus gatvės maistas, kurį kadaise išpopuliarino arabų pirkliai.

5. Indomie

Greitai paruošiami makaronai, vadinami indomie, gal ir nėra tas patiekalas, dėl kurio privalote vykti į Indoneziją, tačiau be jo indonezietiška virtuvė yra tiesiog neįsivaizduojama. Nuo maisto prekių parduotuvių, gatvės prekeivių, iki užkandinių ir restoranų, greitai paruošiamų makaronų Indonezijoje rasite visur, o jų skonių įvairovė yra neaprėpiama.

Pačius makaronus indoneziečiai taip pat dar „patobulina“ – gardina juos kiniškais kopūstais, virtu ar keptu kiaušiniu, grybais, krevetėmis ar net mėsa.

6. Siomay

Siomay yra dar vienas Indonezijoje be galo paplitęs valgis – tai garuose virti žuvies koldūnai, panašūs į kiniškus shaomai. Kartu su koldūnais dažniausiai patiekiama ir virta bulvė, kopūstai ir kiaušiniai, o viskas mirkoma tradiciniame virtame žemės riešutų padaže. Siomay Indonezijoje dažniausiai parduoda gatvės prekeiviai – juos su dideliais garų puodais sutiksite beveik ant kiekvieno kampo. Jeigu siomay patiko – galite išbandyti ir bagator – tai tie patys koldūnai, tik ne garinti, o kepti aliejuje.

7. Martabak

Be gausybės šviežių vaisių, ieškantiems kažko saldaus Indonezijoje verta išbandyti martabak – vietinę lietinio blynelio versiją. Kiek storesnis nei įprasta, indonezietiškas blynelis gali būti patiekiamas su šokolado, žemės riešutų ar sūrio įdaru, ir dažniausiai parduodamas gatvės prekeivių vakarais ir naktimis. Egzistuoja ir sūri martabak versija – tuomet į blynelį vyniojama mėsa, o viskas patiekiama kartu su raugintais agurkėliais ir saldžiarūgščiu actu.

8. Kopi Luwak

Kalbant apie indonezietišką virtuvę, sunku nepaminėti ir kopi luwak – brangiausios pasaulyje kavos. Būtent Indonezijoje gaminama kava pasižymi neįprastu paruošimo būdu: ypatingą skonį ji įgauna, kai praeina pro nedidelio šalyje gyvenančio žvėrelio – palminio mustango – žarnyną. Mustango suėstos ir kiek apvirškintos pupelės yra surenkamos tiesiog iš gyvūno išmatų, tuomet nuplaunamos, džiovinamos, kepamos ir parduodamos gurmanams už nemažus pinigus. Tiesa, tikriausiai patys indoneziečiai šios kavos tiek nevertina, kiek ją perkantys užsieniečiai, tačiau jeigu norite išbandyti kažką neįprasto – kopi luwak bus puikus pasirinkimas.

***

Indonezijos virtuvė pasižymi gana paprastai paruošiamais, tačiau išskirtinio skonio valgiais, ir yra puikiai vertinama pasaulio gurmanų. Išbandykite indonezietiškų patiekalų artimiausiame azijietiškos virtuvės restorane – gal taip pasisemsite įkvėpimo keliauti ir į pačią Indoneziją?

 

Avilė Ben Haim @Meniu.lt

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną