Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Įdomiausios Europos vietovės kulinarams

2013-06-22
Paskelbk savo straipsnį


Parma: kumpis ir sūris

Vienas iš itališkosios virtuvės šedevrų – tai vytintas Parmos kumpis, pasižymintis išskirtiniu skoniu ir kvapu. Pirmą kartą rašytiniuose šaltiniuose Parmos kumpis paminėtas prieš daugiau nei 2000 metų. Kumpis gali vadintis Parmos vardu tik tuomet, kai yra pagamintas naudojant senovinę per amžius nesikeičiančią technologiją, be to, specialios veislės kiaules šiam kumpiui paruošti gali auginti vos kelios dešimtys ūkių Italijoje. Šiaurės Italijoje esanti Parma garsėja ne tik vienu seniausių universitetų Italijoje, bet ir kitu pasaulyje pripažintu produktu – Parmos sūriu, parmezanu arba tiesiog parmigiano reggiano. Šis kietasis karvės pieno sūris neretai kulinarų yra tituluojamas sūrių karaliumi ir jam yra sukurtas netgi specialus įstatymas.

Dižonas: garstyčios

Prancūzijos Burgundijos sostinę Dižoną pasaulyje išgarsino ne vynas, kaip galima būtų tikėtis iš sodraus raudonojo vyno krašto, o garstyčios. Prancūzų išrastos tik XIX amžiuje, Dižono garstyčios dabar yra gaminamos įvairiose šalyse, tačiau Dižono miestas tebelaikomas pasaulio garstyčių sostine. Gaminant Dižono garstyčias, be garstyčių grūdelių, druskos ir kitų prieskonių, vietoje acto naudojamas neprinokusių vynuogių sultys. Dižono senamiestis vilioja dailiais Viduramžių ir Renesanso epochų pastatais. Miestą puošia Burgundijos kunigaikščių rūmai (Palais Ducal) ir viduramžių bažnyčios.

Modena: actas

Po upės slėnyje įsikūrusi Modena garsėja ne tik šiame mieste gaminamais žymių automobilių kompanijų, tokių kaip Ferarri, Bugatti, Maserati ar Lamborghini, varikliais. Kulinarijos mėgėjai Modeną žino dėl balzaminio acto, kilusio iš šio Italijos miesto. Modenos balzaminis actas žinomas nuo XI amžiaus. Šiandien šį actą Italijoje gamina keliolika šeimų, receptūrą ir patirtį perduodančių iš kartos į kartą. Modenos acto gamybai imamos itin saldžios vynuogės, o pats tamsios spalvos actas kaip prieskonis naudojamas įvairiausiems patiekalams gardinti.

Frankfurtas: dešrelės


Frankfurtas, penktasis pagal dydį Vokietijos miestas, įsikūręs prie Maino, garsėja ne tik obuolių vynu (Apfelwein), kuris yra net specialiose stiklinėse patiekiamas. Dar viena kulinarinė šio miesto įžymybė – tai Frankfurto dešrelės, vadinamos tiesiog Frankfurter. Tai kiaulienos dešrelės, šiek tiek parūkytos, kimštos žarnose. Na, o pats Frankfurtas yra išties kontrastų miestas – nuo dangų remiančių dangoraižių iki istorinio Riomebergo kvartaliuko, nuo Europos finansų sostinės ir orių baltmarškinių bankininkų iki šurmuliuojančių blusturgių.

Jorkšyras: pudingas

Jorkšyro grafystė įsikūrusi šiaurinėje Anglijos dalyje. Bene labiausiai šį kraštą garsina tradicinis Jorkšyro pudingas – iš purios, traškios tešlos kepamas ir jautiena įdarytas patiekalas, populiarus visoje Anglijoje. Jorkšyro pudingas paprastai patiekiamas kaip užkandis prieš sočius angliškus pietus. Vienas didžiausių Jorkšyro grafystės miestų, Jorkas, įkurtas dar romėnų laikais, atvykėlius pasitinka dailiu istoriniu miesto centru ir įspūdinga katedra.  407084