Gerard Bertrand vyno degustacija ir levandų žydėjimo šventė '17

Gerard Bertrand vyno degustacija ir levandų žydėjimo šventė '17

Nuo regbio prie vyno: Gerard Bertrand istorija

Šiltą rudens vakarą vyno ir maisto entuziastai susirinko neformalioje „Gerard Bertrand“ vyno degustacijoje. Žymiausios Pietų Prancūzijos vyninės asortimento paragauti atvyko daugybė svečių: vyno mylėtojų, restoranų ir viešbučių savininkų bei jų atstovų. Tarp svečių netrūko ir pažįstamų veidų iš Lietuvos garsenybių pasaulio, tokių kaip visuomenės veikėjas Saugirdas Vaitulionis, dainininkas Vaidas Baumila ar socialinių tinklų ikona Agnė Jegelavičiūtė.

Svečiai buvo pasitikti Gerard Bertrand putojančiu vynu Cremant iš Limoux miestelio, išsiskiriančiu itin vėsiu, netipišku Pietų Prancūzijai klimatu. Paties vakaro metu buvo ragaujamos net 5-ios, vadovaujantis skirtinga gamybos koncepcija pagamintos, vyno rūšys:

„Gerard Bertrand Solensis“  - gamtos ir saulės duoklė vynui. Vynas gaminamas Iš „Grenache“ ir „Syrah“ vynuogių rūšių, kurios auga ekologiškuose vynuogynuose ant ypač gerai saulės apšviestų šlaitų Langedoko regione. Rezultatas - intensyvios spalvos, kvapo ir skonio vynas. Jaučiamas prinokusių juodųjų vaisų charakteris, gervuogės, miško uogos, vyšnios, juodieji pipirai, saldūs prieskoniai: gvazdikėliai, kardamonas. Visa ši skonių paletė išgaunama tik saulės dėka, vynas nėra brandinamas ąžuolo statinėse.

Kiekvienas  „Gerard Bertrand Reserva Speciale“  linijos vynas pagamintas tik iš vienos vynuogių veislės, kas nėra tipiška Langedoko regionui, kur priimta vynuoges tarpusavyje maišyti. Misija – parodyti tipiškas Langedoko regiono vynuogių rūšių charakteristikas - buvo pavesta baltam Viogner ir raudonam Syrah vynams. Viogner užbūrė intensyviu tropinių vaisių žiedų aromatu,  jo skonis gan klampus, „aliejinės“ tekstūros su gaivinančiu citrusinių vaisių žievelės paskoniu. Syrah – intensyvaus, bet elegantiško aromato, jame jaučiami minkšti taninai, dominuoja gervuogės, juodieji serbentai ir žibuoklių natos.

 „Gerard Bertrand Tautavel“ vynuogių mišinio didžiąją dalį sudaro „Grenache“ bei „Syrah“ vynuogės, jis taip pat papildytas nedideliu procentu „Carignan“. Vynas atstovauja jauną, tvirtą ir ryškų stilių. Jame daug jėgos ir koncentracijos. Nors jo skonis glotnus, vynas turi tvirtų taninų.  Kvape jaučiami intensyvūs aviečių, gervuogių, prieskonių, vanilės ir šokolado aromatai.

 „Gerard Bertrand L'Hospitalet“ - tai vieno vynuogyno (Single vineyard) vynas. Šis vynuogynas turį ypatingą mikroklimatą ir dirvožemį, kuris yra tiek vertinamas paties Gerard‘o Bertrand‘o, kad čia jis įkūrė centrinę būstinę, bei svečių pasitikimo centrą. Vynas pagamintas  iš  „Syrah” ir „Mourvèdre” vynuogių rūšių. Brandus ir turtingas, intensyvaus aromato, jame dominuoja prieskoniai, juodosios uogos: gervuogės, juodieji serbentai, vanilės prieskonis. Gėrimas svaraus kūno, sultingas, prisirpusių uogų, po skonyje jaučiamos dūmų užuominos.

Vakarą vainikavo vynas, kurį svečiai prisimins dar ilgai: 1974 metų derliaus Riversaltes vynas iš „Legend Vintage“ linijos. Ilgi brandinimo metai vynui suteikė intensyvios gintaro spalvos, kakavos, kavos, karamelės,  džiovintų vaisių kvapus. Aromatas intensyvus, kompleksiškas ir sudėtingas, besikeičiantis taurėje.

Prie vynų buvo patiekti derantys karšti ir šalti užkandžiai: šukutės, ėrienos kukuliai bei Ile De France Camembert ir Jarlsberg sūriai, kuriuos paruošė ir pristatė vyno baras „In Vino“. Degustacijos metu renginio svečius linksmino puiki Jazz‘o muzika, gyvai atliekama žymaus virtuozo Pauliaus Zdanavičiaus ir kompozitoriaus bei trimitininko Vytauto Skudo.

 „Gerard Bertrand“ vyninę Langedoko regione pietinėje Prancūzijoje įkūrė buvęs regbio žaidėjas Gerard’as Bertrand’as, meilę vynui paveldėjęs iš savo tėvo Georgeso. Būdamas vos dešimties metų vyndarys pirmą kartą ėmėsi fermentacijos proceso. Perėmus vyno ūkį iš tėvo, kuris žuvo nelaimingo atsitikimo metu, Gerard’o laukė daugybė iššūkių – dar prieš 20 metų Langedoko regionas pasaulio vyno žemėlapyje buvo praktiškai nematomas.

Tačiau jaunosios, energingos, į naujoves linkusios vyndarių kartos dėka Langedoko regionas šiandien žinomas kaip aukštos kokybės ir puikaus kainos-kokybės santykio vyno šaltinis. Prie Langedoko regiono populiarinimo didele dalimi prisidėjo ir Gerard’as Bertrand’as – tiek jis pats, tiek jo vynai. Šį indėlį puikiai atspindi svarbiausių vyno pasaulio kritikų naudojami epitetai: „Langedoko ambasadorius“ ir „Langedoko princas“.

„Gerard Bertrand“ vyninė spėjo pelnyti visos Europos simpatijas, o įtakingiausias vyno žurnalas „Wine Spectator“ vyndarį Gerard’ą Bertrand’ą įvardija kaip geriausią ir daugiausiai apdovanojimų pelniusį Prancūzijos vyndarį.

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną