Genetiškai modifikuotos karvės „duoda motinos pieną“

Genetiškai modifikuotos karvės „duoda motinos pieną“

Kovo mėnesį Kinija pasauliui pristatė savo pasiektus mokslinius ir technologinius tikslus išsikeltus „penkmečio plane“ (2006-2010). Vienas iš pristatytų pasiekimų - genetiškai modifikuotos karvės gebančios duoti „žmogaus pieną“.


„Mokslininkai sukūrė daugiau nei 200 karvių bandą, galinčių duoti pieno, kuris savo savybėmis nenusileidžia  žmogaus pienui“, – teigia Li Ningas, Kinijos žemės ūkio universiteto valstybinių agrobiotechnologijų laboratorijų vadovas.


Žinoma pienas nėra pilnai analogiškas motinos pienui, tačiau kinų mokslininkai teigia, jog dauguma naujojo karvių pieno charakteristikų sutampa su tokio pieno, kurį geria naujagimiai. Pasak tų pačių mokslininkų pasiekimai karvių genų inžinerijoje negalutiniai, o minėtas pieno produktas per artimiausią dešimt metų bus prieinamas bet kuriam maisto prekių parduotuvės lankytojui.


Motinos pienas pasižymi mažesniu proteinų kiekiu, o imunitetą stiprinančios savybės remiasi į jame esančias anti mikrobines, prieš uždegimines medžiagas, hormonus ir enzimus. Kinijos žemės ūkio universiteto valstybinių agrobiotechnologijų laboratorijų vadovo Li Ningo teigimu, „GMO karvių pienas leis aprūpinti masinę prekybos rinką produktu galinčiu padėti formuoti kūdykių imuninę bei nervinę sistemas“.

Kas žino, gal netolimoje ateityje nebereikės ir pieno produktų gamyklų, o sviestą, varškę, rūgpienį ar šokoladinį pieną bus galima bus gauti tiesiai iš karvės.

Parengė: Andrius Kužulis
Šaltinis: theweek.com
Nuotrauka: macrobiotic.org

2011 03 29

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną