Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

„Eric Rodez“ - nauji šampano namai „Vyno klubo“ parduotuvėse.

2011-04-04
Paskelbk savo straipsnį

„Vyno klubas“ plečia šampano lentyną ir greta visame pasaulyje pripažintų šampano namų „Louis Roederer“, „Jacquesson“, „Duval- Leroy“ ir kt. - pristato dar vieną šio kilmingo gėrimo gamintoją. Tai -„Eric Rodez“.

Ericas Rodezas – aštuntosios kartos vynuogių augintojas, įsikūręs juodųjų vynuogių karalystėje –  Ambonė (Ambonnay) miestelyje. Jis turi vos 6 ha ganėtinai brandžių vynuogynų, kurių uogas lengvai galėtų parduoti didiesiems šampano namams ir gyventi be vargo. Tačiau jo tikslas – padaryti geriausią šampaną regione. Žinant vyndario užimtumą ir gausybę visuomeninių pareigų (mat Ericas – Ambonė miestelio meras), tai atrodo sunkiai įgyvendinama. Bet turėdamas aiškią viziją ir aistringai mylėdamas savo darbą, Erikas jau dešimtmetį geba išpildyti savo norus. Ilgą laiką fermentavimo ąžuolo statinėse subtilybių mokęsis Burgundijoje, Ronos slėnyje ir „Krug“ namuose Šampanėje, pagaliau Ericas ėmėsi savo vyninės tobulinimo. Šiuo metu bevei 80 proc. jo vynų pirminė fermentacija vyksta burgundiškojo ąžuolo statinėse, kur kontroliuojamas malolaktinės fermentacijos virsmas. Jo vyninės rezervinių vynų (geriausių senų derlių vynai) kolekcijoje saugoma apie 60 skirtingų pavyzdžių. „Iš tokių vynų negalime daryti šampano, nes jie yra itin išraiškingi. Juos naudojame tarsi prieskonius galutiniam mišiniui sukurti“, – pasakoja vyndarys. Ericas visiškai nenaudoja herbicidų, pesticidų, tad jį drąsiai galima pavadinti ekologiniu vyndariu, nors tokio apibūdinimo „Rodez“ vyninės šeimininkai nemėgsta. „Kam pilti vynmedžių parazitus naikinančius chemikalus, jei tų parazitų dar nėra?“ – retoriškai klausia ponas Rodezas. Šampano kūrimas jam prilygsta muzikos kūrimui. Anot jo, kūrybai svarbūs 5 komponentai: vynuogė, vynuogės kilmė, derliaus metai, gamybos būdas ir žmogus.

„Eric Rodez“ namai tepagamina 40 tūkstančių butelių per metus, tačiau asortimente yra 13 šampano rūšių. Kiekvienas šampanas išskirtinis, tarsi atskiras Erico kuriamos simfonijos komponentas. Tai ir nepriekaištingos kompleksijos kelių derliaus metų (non-vintage) šampanai, ir tobulas Montracheto stiliaus vienų metų derliaus (vintage) „Empreinte de Terroir“, padarytas iš vienos vynuogių veislės, sunokusios atskirame vynuogyno plote. Tad ar reikia pridurti, kad „Eric Rodez“ šampanai visuomet būna iš anksto nuperkami šampano entuziastų ir kolekcininkų?!

Jolanta Smičienė šampano žinovė