„Ekologiškas piknikas“ – protestas prieš greitąjį ir nesveiką maistą (Vilnius)

„Ekologiškas piknikas“ – protestas prieš greitąjį ir nesveiką maistą (Vilnius)

Šiandien, gegužės 22 d., nuo 13 val., „Ozono“ ir „Eko kartos“ organizatoriai visus vilniečius ir miesto svečius kviečia į Sereikiškių parke vyksiantį „Ekologišką pikniką“. Vaikų kūrybos festivalio metu vyksiantis renginys „Ekologiškas piknikas“ skirtas atkreipti visuomenės dėmesį į jaunimo įprotį maitintis prastu maistu. Šis įprotis jaunimo tarpe vis dar gajus ar net madingas, be to, nevykdomos efektyvios visuomenės informavimo akcijos, neorganizuojami renginiai, kuriais būtų ugdomi jaunimo mitybos įpročiai. Įvairiausių energinių ir gazuotų gėrimų, traškučių, batonėlių gamintojai bei importuotojai brukte bruka vaikams chemines medžiagas, užauginančias antsvorį bei sukeliančias ligas.

Nesveikas maistas – kiekvieno asmeninė problema ar visuomenės reikalas?
Jaunimo iškylų meniu įprastai sudaro gazuoti gėrimai, traškučiai, saldėsiai ir keli „nekalti“ užkandžiai (lenkiški obuoliai ar olandiški pomidorai, ispaniški apelsinai...). Jų iki šiol nesiryžtama pakeisti „tikrais“ produktais – lietuviška ekologinių ūkių ir gamintojų tiekiama produkcija ar tiesiog natūraliu obuoliu, sūriu su duona, „neprifarširuota“ konservantų. Kas tai? Mada, neribojamos reklamos padariniai, ar vis tik šeimos dėmesio savo atžaloms stoka?

Daugumoje šeimų vaikai ir jaunimas jau pradeda domėtis ekologija. Aišku, jaunajai kartai pažintis su ekologija prasideda dar nuo gana siauros aplinkos apsaugos veiklos – šiukšlių surinkimo ir rūšiavimo, todėl „Eko kartos“ projekto „Ekologiškas piknikas“ tikslas yra praplėsti jaunimo akiratį bei požiūrį į ekologiškumą plačiąja prasme. Įvairių apklausų ir tyrimų, atliktų Lietuvoje per pastaruosius kelerius metus, duomenys parodė, kad nesveiko maisto suvartojimas vis dar auga. Daugiausia tokio maisto yra suvartojama šiltuoju metu gamtoje, kai jauni žmonės maistu apsirūpina savarankiškai, t. y. renkasi, ką valgyti, vadovaudamiesi reklama arba mada. Šviežių, lietuviškų daržovių ir vaisių nėra daug arba jie yra dar gana brangūs, o nesveiko maisto reklamos įtaka yra milžiniška. Šios aplinkybės, ribotos finansinės galimybės ir informacijos stoka skatina jaunimą puoselėti nesveiko maisto vartojimo įpročius bei po žiemos išsekusį organizmą nuodyti konservantais, kancerogenais ir cheminiais elementais. Šiuo metu kaip tik yra būtina rinktis kuo natūralesnius, šviežesnius produktus.

Siekiant atkreipti visuomenės ir maisto gamintojų bei importuotojų dėmesį į neigiamas jaunimo maitinimosi tendencijas, renginio metu jaunimui bus suteikta galimybė paragauti įvairių natūralių ir švarių skanėstų bei palyginti juos su „parduotuviniais“ ar atvežtiniais produktais, įvertinti skonio bei išvaizdos skirtumus. Kad jauni žmonės galėtų suprasti ir kokybės bei turinio skirtumus, bus pravestas ekologiškų produktų atpažinimo seminaras, kurio metu ekologiškų produktų žinovė Jolanta Baužienė suteiks bazines žinias apie ekologiškus produktus. Seminaro metu jaunimas taip pat bus mokomas skaityti ir suprasti etikečių turinį, atpažinti kenksmingas sudedamąsias dalis arba įsitikinti deklaruojamu ar tikru produktų ekologiškumu.

Žaliasis virusas plinta
„Ekologiškas piknikas“ yra vienas iš daugelio respublikinio ekologinio švietimo projekto „Eko karta“ renginių. „Projekto pradžia – intensyvi. Susipažįstame su dalyviais ir jų iniciatyvomis, kaupiame medžiagą, kuri dienos šviesą išvys projektui skirtame interneto puslapyje“, – teigia projekto iniciatyvinės grupės narys Justinas Jautžemis. Šiuo metu projektą palaiko ir jame dalyvauja beveik 50 mokyklų iš visų Lietuvos apskričių bei daugiau nei 2000 asmenų.

„Eko kartos“ iniciatyvinės grupės narys Justinas Jautžemis
El. p. culture@ozonas.lt
Mob. tel. 8 625 49024
„Eko kartos“ ir Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną