Ekologiškas medus

Ekologiškas medus

Nevalgote cukraus? Kiekvieną rytą į arbatos puodelį įkrečiate šaukštelį sunkaus ir saldaus lietuviško medaus? Elgiatės teisingai, nes valgyti medų yra skanu ir naudinga, o ir bitynų Lietuvoje netrūksta – kiekviename kaime yra vietų, kur neatidesnis praeivis gali būti skaudžiai sugeltas. Jei bijodami bičių į kaimus nevažiuojate, tai bent jau parduotuvės lentynoje susirandate nedidelį stiklainį su geltonąja ambrozija. Bet ar tikrai medus toks jau sveikas?

Pasirodo, ne visai… Jei netoli avilio yra dirbamų ir įprastinėmis trąšomis maitinamų laukų, kenksmingos medžiagos kartu su augalų nektaru patenka ir į medų, o per jį – į jūsų organizmą. Pavojų kelia ne tik trąšos: kai kurie bitininkai per ilgai maitina brangiąsias bitelės cukrumi. Tada jos ir žiemai pasibaigus nebeskrenda į laukus rinkti nektaro, o gamina medų iš cukraus, kuris dažnai net nebūna ekologiškas. Tokią produkciją nesunku pažinti: medus pernelyg saldus, balkšvas. Kitaip sakant, cukringas.

Vis dėlto ekologiško medaus Lietuvoje esama. Ekologinių bitynų skaičiumi gerokai lenkiame Slovakiją, Čekiją ir beveik prilygstame Ispanijai. Bet dar ankstoka džiaugtis pirmavimu. Medus – tai ne kokia „Eurovizija“. Sąnaudos – didžiulės, o ir reikalavimai ekologiniams bitynams griežti.

Trijų kilometrų spinduliu aplink avilius negali būti jokių dirbamų laukų. Žiemai bitelėms turi būti duodamas tik ekologiškas cukrus, o aviliai turi būti padirbti iš nekenksmingų medžiagų. Bitininkai griebiasi už galvos ir prašo pirkti ekologišką medų, nes ekologinių bičių išlaikymas brangus ir kol kas nelabai pelningas.

Jei nemėgstate saldžiai, žinokite, kad medų galima ne tik valgyti. Kleopatriškų medaus ir pieno vonių atitikmuo šiandien – medaus masažai. Tiksliau – mišinys iš medaus, greipfrutų, levandų ir rozmarinų eterinių aliejų. Sukurtas naudoti pirtyje, tačiau, kaip sakoma, svarbu ne kur, bet su kuo. Turiu omenyje – su ekologija. Ekologiškas medus – nuo 8,50 Lt. Medus masažui – 15,50 Lt.

Ekologiskiproduktai.lt
Leidinio „Ozonas“ informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną