Aplink pasaulį: kaip skiriasi kalėdinis stalas įvairiose šalyse?

Aplink pasaulį: kaip skiriasi kalėdinis stalas įvairiose šalyse?

Net 160 pasaulio šalių švenčia Kalėdas: ir ne tik krikščionys, kurių šiuo metu skaičiuojama virš dviejų milijardų, bet ir tie, kurie tiesiog mėgsta gerą maistą, dovanas ir šventinę nuotaiką. Kiekviena šalis turi skirtingas šventines tradicijas, tačiau sotūs kalėdiniai pietūs ar vakarienė yra privalomi visur.

Tiesa, šventiniai patiekalai gali skirtis: kalėdinis stalas atspindi kiekvienos šalies nacionalinės virtuvės tradicijas, ir yra veikiamas sezono bei gamtinių sąlygų. Juk kai Europoje per Kalėdas tikimės sniego, Australijoje ar Naujojoje Zelandijoje tai – pats vasaros atostogų įkarštis.

Taigi, kokie kalėdiniai patiekalai valgomi skirtingose pasaulio šalyse?

1. ŠVEDIJA

Kaip ir Lietuvoje, Švedijoje dauguma šeimų susirenka šventinės vakarienės Kalėdų išvakarėse. Tačiau Švedijoje ant šventinio stalo rasite ne tik žuvies, bet ir mėsos: čia ypač populiarus kalėdinis kumpis, vadinamas julshinka. Virtas kumpis voliojamas kiaušinyje, džiūvėsėliuose ir garstyčiose, o tuomet pakepinamas orkaitėje ir gali būti valgomas tiek karštas, tiek atvėsintas.

Šalia kumpio patiekiama įvairių kitų mėsos ir žuvies užkandžių: kukulių, dešrelių, šonkauliukų, įvairiai paruoštos silkės, saldžiame sirupe troškintų kopūstų, o pietinėje šalies dalyje mėgstamas rūkytas ungurys.

Iš saldumynų, labai populiarus ryžių pudingas, vadinamas Risgrynsgröt, kuris patiekiamas mažuose indeliuose. Viename iš pudingo indelių būna panardintas migdolo riešutas – sakoma, kad tas, kuris gaus šį indelį, bus lydimas laimės ir sėkmes visus ateinančius metus.

2. PORTUGALIJA

Portugalijoje tradicinis kalėdinis valgis yra vadinamas Consonada, kuri susideda iš įvairių virtų ingridientų: menkės, bulvių, kiaušinio, avinžirnių, svogūnų, kopūstų ir įvairių žalumynų, o viskas gausiai šlakstoma alyvuogių aliejumi. Kitas populiarus patiekalas – ant grotelių keptas aštuonkojis (polvo à lagareiro), patiekiamas su orkaitėje keptomis bulvėmis.

Didžiausias portugališkų Kalėdų išskirtinumas – gausiai saldumynais nukrautas stalas. Šioje šalyje tradiciškai patiekiami įvairūs kepti sausainiai, riešutai ir tam tikri aliejuje kepami pyragėliai, vadinami filhos.

Tačiau svarbiausias kalėdinis saldumynas yra Bolo Rei: išvertus iš portugalų kalbos tai reiškia „pyragas-karalius“. Šis apvalus kepinys savo forma primena karūną ir yra kepamas iš šviesios tešlos kartu su razinomis ir kitais džiovintais vaisiais bei riešutais.

3. NAUJOJI ZELANDIJA

Naujojoje Zelandijoje, panašiai kaip ir Australijoje, Kalėdos yra švenčiamos visai kitaip, negu pas mus. Gruodžio mėnesį Naujosios Zelandijos gyventojai mėgaujasi gražia vasara, tad Kalėdos dažnai švenčiamos paplūdimyje ar kitur lauke, kepant įvairius patiekalus ant grotelių.

Šioje šalyje ant grotelių kepama viskas: įvairios jūros gėrybės, tokios kaip krevetės ir moliuskai, daržovės bei mėsa, kuri gali būti ir mums įprastesnė kiauliena, ir egzotiškesnė elniena.

Naujojoje Zelandijoje labai svarbūs saldumynai: paprastai per Kalėdas yra valgoma pavlova – desertas, panašus į mums žinomus morengus, kuris būna skaninamas plakta grietinėle ir įvairiais sezoniniais vaisiais. Taip pat dažnai valgomas vaisių pudingas, įvairių vaisių salotos ir ledai.

4. JAPONIJA

Japonijoje Kalėdos nėra nacionalinė šventė, mat krikščionių šioje šalyje – tik maždaug vienas procentas. Tačiau dėl 1974 m. surengtos sėkmingos reklaminės kampanijos, per Kalėdas japonai rikiuojasi į ilgas eiles tam, kad galėtų suvalgyti kibirą „Kentucky Fried Chicken“ (KFC) vištienos sparnelių ar šlaunelių.

Septintajame dešimtmetyje Japonijoje gyventiems vakariečiams buvo sunku gauti kalakuto ar kito įprastai per Kalėdas valgomo maisto, tad jie pradėjo pirkti vištieną iš KFC restorano. Tai išgirdę verslininkai surengė reklaminę kampaniją, po kurios vištiena per Kalėdas taip išpopuliarėjo, kad iki šių dienų net Kalėdų prasmės nežinantys japonai su visa šeima skuba mėgautis šventiniais pietumis KFC.

Kartu su vištiena dažnai mėgaujamasi šampanu ir kurisumasu keiki – biskvitiniu tortu, aplietu plakta grietinėle ir valgomu su braškėmis.

5. MEKSIKA

Dėl didelės krikščionių populiacijos, visoje Centrinėje ir Pietų Amerikoje Kalėdos yra didžiulė šventė. Kaip ir pas mus, Meksikoje yra įprasta šeimai susėsti prie vakarienės stalo Kalėdų išvakarėse, kurios vadinamos Noche Buena.

Vienas populiariausių kalėdinių patiekalų Meksikoje – tamales, kukurūzų miltų tešlos suktinukais, patiekiami su įvairiais įdarais ir verdami garuose susukti į kukurūzų lapus. Kadangi šio patiekalo gamyba reikalauja daug laiko, prie to prisideda visa šeima ir kartais net rengiami specialūs tamales gamybos vakarėliai, vadinami tamaladas.

Taip pat šventinei vakarienei dažnai kepamas kalakutas, ruošiama pozole – kiaulienos ir vištienos sriuba, ir geriamas Ponche Navideño – kalėdinis punčas, gaminamas iš įvairių sezoninių vaisių.

***

Per Kalėdas įvairiose šalyse valgomi labai skirtingi patiekalai: nuo mėsos ir jūros gėrybių, iki įvairių saldumynų ir sezoninių vaisių. Tačiau nors kalėdinės tradicijos įvairiuose pasaulio kampeliuose ir skiriasi, vienas dalykas vienija mus visus – tai gausus šventinis stalas, meilė maistui ir noras pabūti kartu su šeima ir artimaisiais.

Akvile Ben Haim @Meniu.lt

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną