Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Jaunystės eliksyras kolagenas: kuo jis naudingas sveikatai ir kokiuose produktuose jo rasti?

2018-05-16
Publicējiet savu rakstu

Žiniasklaidoje, televizijos reklamose ar draugų rate karts nuo karto išgirstame apie naują ypatingomis savybėmis pasižymintį produktą, kurį tiesiog nekantraujame išbandyti ir įsitikinti jo efektyvumu. Vienas iš tokių populiarių produktų yra kolagenas. Dabar jo galima įsigyti įvairiausiomis formomis, pradedant natūraliais produktais ir baigiant braškių skonio milteliais. Šiandien kalbame apie tai, ką mes iš tiesų apie jį žinome ir ar tikrai šis populiarumas ne iš piršto laužtas?

Kas yra kolagenas?

Kolagenas tai viena pagrindinių statybinių medžiagų mūsų išoriniuose kūno audiniuose, tokiuose kaip oda, nagai bei plaukai. Jis suteikia šiems audiniams struktūrą, elastingumą ir žavesį. Todėl visai nenuostabu, jog pastaruoju metu jį papildomai vartoti papildų formoje rekomenduoja ne tik grožio, bet ir sveikos mitybos pramonė. Tačiau ar tai iš tiesų gali būti būtinas papildas mūsų kasdienėje rutinoje?

Kuo kolagenas naudingas?

Naudingosios savybės, kurios supa kolageno vartojimą yra kelios. Pirmiausia, kolageno nauda turėtų susidomėti visi, kurie rūpinasi patrauklia savo išvaizda ir nori išlikti jaunatviški. Jis gali padėti palaikyti stangrią, sudrėkintą odą, sumažinti raukšlių formavimąsi ir apsaugoti nagus bei plaukus nuo lūžinėjimo. Be to, šis baltymas siejamas ne tik su gražia išore, o ir su vidinių audinių sveikata – jis gali sustiprinti sąnarius bei kaulus. Taip pat jo vartojimas gali būti neatskiriamas nuo širdies sveikatos ir efektyvaus raumenų darbo.

Įdomu, jog natūraliai organizme esančio kolageno gamyba laikui bėgant pradeda mažėti ir taip nutinka būnant vos dvidešimties metų. Negana, kad kolageno gaminimas prastėja su amžiumi, nereikėtų pamiršti, jog tokie aplinkos veiksniai kaip rūkymas, buvimas saulės kaitroje be apsauginio kremo gali dar labiau sumažinti kolageną audiniuose. Dar vienas neatskiriamas šių dienų gyvenimo būdo faktorius – stresas, taip pat neigiamai veikia kolageno gamybą. Visa tai verčia tik dar labiau susimąstyti iš kur tuomet gauti šios ne tik už išorinį grožį, bet ir vidinę sveikatą atsakingos medžiagos.

Kokiuose produktuose yra kolageno?

Kolageno galime gauti iš natūralių maisto produktų, o taip pat vartodami jį papildų pavidalu. Kolageno papildų forma itin reklamuojama pastaruoju metu ir beveik visose sveiko maisto parduotuvėse ar internetu įmanoma įsigyti buteliuką su kolageno kapsulėmis ar netgi įvairių skonių kolageno miltelių, kuriais galima pagardinti pusrytinius kokteilius, jogurtus ir kitus patiekalus. Papildai dažniausiai gaminami iš jautienoje, žuvyje esančio kolageno, tačiau prekyboje galima rasti ir vegetariškų kolageno atitikmenų.

Tačiau, papildų pramonė nėra itin griežtai reguliuojama, todėl norėdami būti tikri dėl to, iš kur kilo jūsų vartojamas kolagenas, gali būti naudinga rinktis natūralius produktus.  Be to, iki galo nėra aišku ar kolageno papildai išlieka nepakitę dėl virškinimo trakte esančių sulčių ir nepraranda savo pagrindinių savybių.

Todėl verta pagalvoti apie natūralias alternatyvas. Gausiausiai kolageno yra gyvulinės kilmės produktuose, tokiuose kaip vištienos šlaunelės su odelėmis, žuvis, šaltiena, želatinos desertai, sultinys virtas iš kaulų. Taip pat naudinga vartoti produktus, kuriuose gausu vitamino C, nes jis padeda natūraliai skatinti kolageno gamybą. Šio vitamino gausu citrusiniuose vaisiuose, paprikose, brokoliuose, kopūstuose, uogose.

***

Galbūt kolagenas išties vertas savo naujo populiarumo viršūnių. Juk visgi dauguma iš mūsų norime išlikti jaunatviški, palaikyti švytinčią odą ir žvilgančius plaukus, todėl kolageno savybės gali bent iš dalies padėti tai padaryti. Be to, kolagenas gali būti naudingas žmonėms turintiems problemų su sąnariais ar tiems, kurie nori greičiau atstatyti raumenis po sunkios treniruotės. Šios medžiagos gausite iš papildų arba iš gyvylinių produktų, tačiau nereikėtų tikėtis, kad tikrai staiga sulauksime magiškų rezultatų bent jau kolkas. Nors ir moksliškai patvirtinamos tam tikros gerosios kolageno savybės, tačiau patikimų mokslinių tyrimų apie kolageną šiuo metu yra tiesiog per mažai, kad daryti absoliučias išvadas. Na, bet žele desertas ar keptos vištienos šlaunelės juk tikrai vertos bandymų!

Lauryna Nelkinė @Meniu.lt