Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Indija – vegetarų rojus

2017-10-20
Publicējiet savu rakstu

Šiuo metu, kai vegetarizmas plačiai plinta po pasaulį ir daugėja žmonių, kurie pereina prie vegetariškos mitybos, beveik kiekvienoje viešojo maitinimo įstaigoje galima rasti patiekalų, skirtų nevalgantiems mėsos. Tačiau kartais trūksta įvairovės, siūlomos sriubos ir salotos, kurios greitai pabosta. Tuomet dažnas vegetaras pradeda ieškoti idėjų svetur ir tam puikiai tinka Indija ir indiška virtuvė, neveltui sakoma, kad Mumbajus – vegetarų rojus.

Indiška virtuvė gali pasigirti neįprastais skoniais ir daugybė patiekalų, kuriuose nėra mėsos. Visų pirma, Indijoje karvė laikoma šventu gyvuliu, todėl jautienos čia išvis nerasite. Šalyje yra daugiau nei pusė milijardo vegetarų, taigi, normalu, kad esant tokiai didelei paklausai, sukuriama įvairių vegetariškų receptų.

Pusryčiai

Vienas populiariausių patiekalų pusryčiams, ypač pietinėje Indijos dalyje yra „idli“. Tai sūrūs pyragėliai pagaminti iš fermentuotų lęšių ir ryžių.  Centrinėje šalies dalyje pusryčiams valgomo „aloo paratha“, tai tešlos blyneliai, kurie gali būti įdaryti bulvėmis ar sūriu, įvairiais prieskoniais. Sekmadieniais indai mėgaujasi ne tokiais sveikais pusryčiais ir valgo „aloo puri“, tai indiška duonelė pagaminama verdant aliejuje ir valgoma su daržovėmis ar mango minkštimu. Dažnai pusryčiaujantiems patiekiamas gėrimas „lassi“, kuris primena geriamo jogurto skonį. Šis gėrimas ypač patinka vaikams, o ir jo paragauti siūlo dauguma indiškų restoranų Lietuvoje.

Pietūs

Jei norisi kažko skanaus ir sotaus, bet nėra laiko prisėsti ir pasimėgauti pietumis, puikus variantas yra „samosos“. Tai pyragėliai, su įvairiais įdarais, kuriais galima greitai pasisotinti. Naminio sūrio „panyro“ troškinys su raudonuoju ar žaliuoju kariu bei ryžiais, taip pat puikiai tiks pietums. Jei norisi kažko lengvesnio, reiktų paragauti „chana masala“, bulvių ir avinžirnių troškinio. Reiktų nepamiršti paminėti ir užsieniečių pamėgto „biriyani“, tai ryžiai pagaminti su daugybė įvairių prieskonių ir daržovėmis.

Vakarienė

Vakarinė Indijos dalis populiari savo „thali“ tai padėklas, kuriame galima rasti įvairius patiekalus. Pagal indų įsitikinimus, kiekviename patiekale privalo derėti šeši skoniai: saldus, rūgštus, aitrus, sūrus, kartus ir aštrus. Todėl „thali“ padėkle patiekiama ryžiai, „dal“ (ankštinių daržovių troškinys), daržovės, „roti“ (plona duonelė primenanti lavašą), „papadum“ (traškūs lęšiu ar avinžirnių paplotėliai), jogurto, šiek tiek marinuotų daržovių ir kažko saldaus. Toks pasirinkimas puikus didesnei kompanijai. Taip pat labai populiaru „rajma“, tai juodųjų pupelių troškinys patiekiamas su ryžiais, dažniausiai valgomas žiemą. Moterys, kurios rūpinasi kūno formomis, gali rinktis „baigan bharta“, tai trintas baklažanas su įvairiomis daržovėmis ir valgomas su indiška duonele. 

Indiška duona

Nors indiška duonelė dažniausiai valgoma prie maisto, ji tokia skani, kad galima valgyti ir ją vieną. Tradicinė duona vadinama „naan“, tai paplotėlis keptas „tandoor“ krosnyje. Šie paplotėliai gali būti paprasti su sviestu,  arba su įdarais: naminiu indišku sūrių, bulvėmis.

Gatvės maistas

Greitas maistas Indijoje daug įdomesnis nei mums įprasti dešrainiai ar mėsainiai ir daug „draugiškesnis“ vegetarams, nei Lietuvoje, ar daugumoje kitų pasaulio šalių. „Vada pav“, tai iš bulvių pagaminta spurga patiekiama bandelėje, ypač populiaru Mumbajaus stotyse. „Kerala“ populiarūs, ploni kokosų ir ryžių blyneliai. Taip pat, gatvėse galima įsigyti įvairių troškinių, skrudintų daržovių, ryžių patiekalų. Indijoje galima užeiti net į „Mcdonald's“, nes būtent šioje šalyje jie turi specialius pasiūlymus vegetarams. Vietoj įprasto mėsos paplotėlio galima rinktis sūrį arba daržovių paplotėlį.

***

Lietuvoje yra įsikūręs ne vienas indiškas restoranas, taigi, nebūtina toli keliauti, kad paragauti nuostabaus maisto. Tiesa, nepamirškite, kad dažniausiai indiški patiekalai yra aštraus skonio, todėl, jei mėgstate švelnesnį maistą, perspėkite padavėją iš anksto. Na, o jei nuspręsite keliauti į Indiją, tikiu, jog grįžus tikrai turėsite daug idėjų kaip paįvairinti kasdienę savo ir šeimos mitybą. Juk Indija, tai tikras vegetarų rojus.


Radvilė Mikalčiūtė @Meniu.lt