Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Vištienos buljonas stiprina imunitetą bei saugo širdį

2010-12-19
Опубликовать вашу статью
Vištienos buljonas (sriuba) - ne tik skanus patiekalas, bet ir naudingas sergant peršalimo bei kai kuriomis kitomis ligomis.

Stiprina imunitetą
Baltymų vištienoje yra daugiau nei jautienoje ar neriebioje kiaulienoje. Joje taip pat daugiau ir nesočiųjų riebalų rūgščių. Dėl to ši mėsa lengvai pasisavinama, gali būti vartojama išemijos, infarkto, insulto, hipertenzijos profilaktikai, imuniteto stiprinimui.

Vitaminai ir mineralai
Vištienoje yra daug vitamino B2 (reguliuoja angliavandenių ir riebalų apykaitą, teigiamai veikia nervų sistemą, odos ir nagų būklę), vitamino B6 (stiprina nervų sistemą, gerina odos būklę), vitamino B9 (didina organizmo atsparumą neigiamiems aplinkos faktoriams, reikalingas nėštumo metu), vitamino B12 (stiprina imunitetą, normalizuoja kraujo spaudimą, reikalingas reprodukcinei sveikatai užtikrinti, užkerta kelią depresijai ir nemigai).
Vištienos buljone yra daug lengvai pasisavinamos geležies, sieros, fosforo, seleno, kalcio, magnio ir vario. O štai cholesterolio buljone, kuris išvirtas iš vištienos krūtinėlės (be odos!), beveik tiek pat mažai kaip ir žuvyje.

Sveika širdis
Neseniai atlikti tyrimai patvirtino mokslininkų hipotezę, kad vištienos buljonas teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemos darbą. Net ir nedidelis puodelis buljono, kurį ilgą laiką vartoja suaugęs vyras, gali normalizuoti širdies rimą. Tokį efektą mokslininkai aiškina tuo, kad šviežioje vištų mėsoje yra specifinio baltymo - peptido. Be to, vištienos buljonas skystina kraują ir mažina trombų susidarymo riziką.

Nauda skrandžiui
“Sustreikavo” skrandis? Išsivirkite vištienos buljono. Minkštos mėsos skaidulos sutraukia rūgščių perteklių, sergant gastritu, dvylikapirštės žarnos opa.

Prieš uždegimą
Vištienos buljonas arba sriuba joje esančio fermento lizocimo, kuris mažina virusų ir bakterijų aktyvumą, dėka palengvina peršalimo ligų eigą.

Nuotraukos: inmagine.com
www.lsveikata.lt

2010 12 19