Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Viena seniausių virtuvių pasaulyje – armėnų

2012-07-13
Опубликовать вашу статью

Egzotiškomis jos laikomos todėl, kad šioje šalyje maisto gaminimui skiriama daug laiko, naudojama daug vietoje augančių prieskonių ir žolelių. Armėnijos virtuvė yra viena seniausių pasaulyje, jos tradicijoms – tūkstančiai metų. Armėnų virtuvės tradicijų formavimosi laikotarpiu svarbų vaidmenį suvaidino aplinkinių šalių virtuvės.

Armėnų virtuvė – tai daug žalumos, sūriai, daržovės, mėsa ir, žinoma, lavašas. Neveltui armėnai nesako „pusryčiauti“, „pietauti“, „vakarieniauti“, jie sako „valgyti duoną“. Duonos šios šalies gyventojai valgo daug. Viena populiariausių jos rūšių – lavašas. Tai miltinis paplotėlis, dažnai valgomas prie įvairių patiekalų, tačiau populiarus ir vienas, pavyzdžiui, per pusryčius. Be šio paplotėlio armėnai savo virtuvės neįsivaizduoja. Dar ir šiandien lavašas Armėnijoje kepamas naudojant senovinę technologiją, lauko krosnyje. Lavašas taip pat būna džiovintas, toks jis išlaikomas iki pusės metų.

Armėnijoje populiarūs paplotėliai su įvairiais įdarais – sūrio, žolelių, mėsos. Be lavašo per pusryčius dažnai valgomas ir sūris, kuris šioje šalyje gaminamas iš karvės, ožkos pieno. Populiarus pieniškas produktas Armėnijoje yra vadinamas „macun“. Jis gaminamas užvirinant pieną ir vėl jį atšaldant iki reikiamos temperatūros. Iš „macun‘o“ gaminamas ir sviestas, kuris gali laikytis ilgiau nei įprastai.

Armėnijoje populiarios ir įvairios sriubos, kurios čia patiekiamos su mėsa, daržovėmis ir, žinoma, lavašu. Daugelis patiekalų (tiek sriubų, tiek antrųjų patiekalų) yra aštrūs. Taip yra todėl, kad kalnuose užauga gausus įvairių prieskoninių augalų derlius. Prieskoniai šios šalies patiekalams suteikia egzotiškumo, kuris, galbūt, neįprastas kitų šalių gyventojams.

Ypatingi Armėnijos patiekalai yra šašlykas iš įvairių gyvulių mėsos ir, žinoma, plovas, kuris čia gaminamas įvairiais būdais (su granatais, su žuvimi, su džiovintais vaisiais). Armėnijos virtuvėje populiariausi patiekalai yra iš daržovių ir mėsos, o jų įvairovė atsiranda minėtus produktus gaminant įvairiais būdais – kepant, troškinant, verdant. Dažnai karštieji patiekalai gardinami baklažanais, svogūnais, alyvuogėmis. Armėnija taip pat garsėja savo saldumynais, pirmiausia – mūsų šalyje labai populiaria chalva, o taip pat įvairių uogų bei vaisių uogienėmis, pyragėliais su džemais, įvairiais riešutais, įdarytais persikais.

Nacionalinis Armėnijos gėrimas yra konjakas, nes šioje šalyje yra puikiausios sąlygos augti konjakui reikalingoms vynuogių rūšims. Ir nors konjako gamybos tradicijos nesiekia šimto metų, šalis jau užsitarnavo konjako gamintojų tarpe gana solidų vardą. Nuo senų laikų armėnai mokėjo gaminti ir vyną, tačiau dabar ši gamyba sumažėjo dėl didelės konkurencijos ir neįprasto vakariečiams saldaus vynų skonio. Kava ir arbata taip pat įprasti gėrimai šioje šalyje, jais būsite pavaišinti kiekvienuose armėnų namuose.

Jeigu keliausite po šią šalį, teks pamiršti dietas, nes armėnai valgo daug ir skaniai, o be to, dažniausiai vakare. Pusryčiams armėnai geria arbatą ir valgo lavašą, pietums mėgaujasi sriubomis ir daržovių patiekalais, o kad nereikėtų skubėti, pagrindinius mėsos patiekalus armėnai valgo vakare.