Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Tikrojo chačiapuri nėra

2014-07-08
Опубликовать вашу статью

Taigi nėra vienintelio recepto, pagal kurį būtų gaminamas šis miltų ir sūrio paplotėlis/pyragas. Skiriasi tiek patiekalo sudedamosios dalys, tiek išvaizda ar pateikimas. Pavyzdžiui, Imeretijos chačapuriai – apvalūs, su sūriu viduje, Megrelijos – panašūs į mažas picas, su sūriu (suluguni) paviršiuje, o Adžarijos chačapuriai – tarsi laiveliai, prieš patiekiant užliejami žaliu kiaušiniu ir sotinami gabalėliu sviesto, Abchazijos chačapurius sudaro keletas sluoksnių, jie panašūs į lazaniją, Osetijos regiono chačapuriams įdaras ruošiamas iš sūrio ir bulvių mišinio, Račinų chačiapuri – apvalūs su pupelių įdaru. Kepami chačiapuri taip pat skirtingai: orkaitėje, keptuvėje, ant žarijų.

Tačiau yra ir bendrų taisyklių. Įprasta chačapuriams naudoti vietinį imeretinų sūrį (neturint galima keisti feta ir mocarela arba brinza).

Žurnalas „Economist“ nuo 1986-ųjų realų valiutų kursą nustato lygindamas mėsainių kainas skirtingose valstybėse pagal vadinamąjį „Mėsainio indeksą“ (angl. „Big Mac Index“). O Tbilisio universiteto Tarptautinės ekonomikos mokyklos iniciatyva pragyvenimo lygį įvairiuose Gruzijos regionuose ir miestuose siūloma skaičiuoti chačapurio indeksu (Kh-Index), įvertinant šiems paplotėliams gaminti naudojamų sudedamųjų dalių — miltų, sūrio, mielių, kiaušinių, sviesto, taip pat dujų ir elektros kainų pokyčius.

Imeretijos chačapuri receptu dalinas „Tiflisi dukani“ direktorius

4 paplotėliai
Tešlai reikės:
0,5 kg miltų
0,25 l vandens
80 ml pieno
15 g alyvuogių aliejaus
15 g druskos
15 g cukraus
5 g mielių

Įdarui reikės:
400 g picarelos sūrio
200 g varškės (9% riebumo)
druskos

chaciapuri
Į miltus suberkite druską, mieles ir cukrų. Išmaišę birius produktus, supilkite alyvuogių aliejų, vandenį ir pieną. Viską dar kartą gerai išmaišykite, užminkykite tešlą ir maždaug dviem valandom palikite šiltesniame virtuvės kampelyje.
Įdarui geriausiai tiktų sūrus Imeretijos arba kitas gruziniškas sūris, bet galima keisti ir recepte pateika kombinacija ar brinza (į įdarą galima įmušti kiaušinį, paskaninti prieskoniais ar šviežiomis žolelėmis, eksperimentuoti su sūriais, derinti varškę su apvirtais špinatais, įspausti česnako ar net sūrį keisti mėsa.)
Padalinkite pakilusią tešlą į keturis rutuliukus, ant stalviršio pabarstykite miltų ir imkite kočioti, kol išeis dailus, apvalus blynas. Į blynelio vidurį dėkite ketvirtadalį įdaro, išsklaidykite ir suėmę tešlos kraštus suspauskite juos viduryje lyg rištumėte ryšulį. Įsitikinę, kad gerai užspaudėte, apverskite chačapurį, ir atsargiai kočiokite tol, kol jis vėl įgaus blynelio formą. Įkaitinkite sausą keptuvę, sumažinkite ugnį ir maždaug 10 minučių kepkite chačapurį iš abiejų pusių ant silpnos ugnies. Baigę kepti aptepkite chačapurį sviestu.

Adžarijos chačapuri receptas

Reikės:

1 arbat. š. druskos
1 arbat. š. cukraus
1 valg. š. sausų mielių
1 st. pieno
1 st. aliejaus
1 kg miltų
1 kg sūrio
8 vnt. kiaušinių
100 g  sviesto

Išsijokite miltus, įpilkite aliejaus, 0,5 litro šilto vandens, sumaišyto su pienu, suberkite mieles, cukrų, druską. Suminkykite minkštą tešlą. Dubenį su tešla apklokite rankšluosčiu ir palaikykite šiltai pusantros-dvi valandas. Paskui išimkite iš dubens ir dar palaikykite šiltai valandą-pusantros.
Sūrį susmulkinkite ar sutarkuokite, įpilkite pusę stiklinės virinto ataušinto vandens, išmaišykite.
Tešlą padalinkite į maždaug 200 g sveriančius gabalėlius, iškočiokite apskritimus, jų kraštus iš šonų susukite į ritinėlius iki centro, suspauskite ir suformuokite taip, kad išeitų laivelio forma.
Į kiekvieno „laivelio“ vidurį supilkite sūrio masę ir pašaukite 15 minučių į orkaitę, įkaitintą iki 250 laipsnių.
Kai chačapurių krašteliai parus, ištraukite skardą ir į kiekvieną paplotėlį įmuškite po 1 kiaušinį. Po to porai minučių chačapurius dar kepkite orkaitėje. Patiekite ant kiekvieno uždėjus po gabaliuką sviesto.