Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Tailando virtuvės ypatumai (svetur)

2012-07-16
Опубликовать вашу статью

Tailandiečiai valgo dažnai ir skaniai, restoranai ir užkandinės visada pilnos klientų, nenuobodžiauja ir gatvės maisto prekeiviai. Sakoma, jei sutikai tailandietį, tai jis arba valgo, arba paskubomis svarsto, ką jam užkandus.

Netoli Bankoko, šalies sostinės, įsikūręs populiarus turgus, dar vadinamas „plaukiančiuoju turgumi“, į kurį kiekvieną dieną nuo anstyvo ryto suplaukia galybė prekeivių, stebinančių egzotinių vaisių įvairove bei įvairiais gaminiais.

Šalies virtuvės ypatumus lėmė šalies istorija. Glaudūs ryšiai su Kinija bei Indija šalyje išpopuliarino ryžius. Ryžiai – vienas pagrindinių produktų šalyje. Jų paplitimas skiriasi atskiruose šalies regionuose, pavyzdžiui, Tailando centriniuose ir pietiniuose rajonuose populiarūs vienos rūšies ryžiai, o šiaurėje bei šiaurės rytuose – kitų rūšių, pavyzdžiui, klijingi ryžiai. Europiečiai vertina keptus ryžius, kurie sumaišomi su mėsa, krabais, daržovėmis bei kiaušiniais. Regioninių virtuvų skirtumams turėjo įtakos atvykėliai iš skirtingų tautų.

Mėgstamos daržovės – paprikos, pomidorai, agurkai, svogūnai. Labai daug tradicinių ir egzotinių vaisių, kuriuos sunku įvardinti europiečiui suprantama kalba. Pavyzdžiui, populiarūs duonos medžio vaisiai, prieš keletą amžių atgabenti iš Indonezijos salynų. Naudojamas imbieras, mangai, citrininė melisa. Iš Europos atkeliavo petražolės, svogūnų laiškai, citrinos. Patiekalai skaninami bazilikais, mėtomis, kokosų pienu. Maistui naudojami ir egzotiniai gyviai, pavyzdžiui, valgomi kepti tarakonai.

Tailande naudojama labai daug įvairių ryškiaspalvių prieskonių. Kario pastos gaminamos ir namuose pagal senovinius šeimų receptus. Šių pastų, žinoma, labai daug rūšių, jos dažniausiai yra labai aštraus skonio. Mėgstami rūgštaus ir saldaus skonio patiekalai.

Kaip ir Kinijoje, minimoje šalyje populiariausia kiauliena ir vištiena, aštrūs patiekalai nusižiūrėti iš Indijos virtuvės. Mėgstami sojų daigai, sojų varškė tofu. Desertui patiekiami vaisiai arba melionų, papajų ir kitų vaisių kompotas, kartais paskaninamas jazminų vandeniu.

Tailandiečiai – labai svetinga ir smalsi tauta. Jų gyvenimo džiaugsmo dvasia sanduk jaučiama ir virtuvėje. Kaip minėta, pagrindinis nacionalinis produktas – ryžiai. Paprastam tailandiečiui valgymas reiškia kxao – ryžiai, o visa kita – kap kxao, t. y. kas valgoma su ryžiais. Dar prieš kelis amžius tailandiečiai taip įvardindavo savo turtus – „vandenyje – žuvys, laukuose – ryžiai“. Siamo įlankoje sugaunama daug žuvų, krevečių, kalmarų, krabų, bet visgi labiau vertinamos gėlavandenės žuvys, kurių daug upėse, ežeruose ir netgi ryžių laukuose lietaus sezono metu. Kadangi tai valstybė prie vandenų, vyrauja jūrų ir upių gėrybės. Mėsa daugiau prabangos produktas, patiekiamas dažniau švenčių metu.

Tailando virtuvėje nežinomi mums įprasti pieno produktai, naudojamas kokosų pienas bei kokosų grietinėlė.

Tailandiečiai valgydami nesinaudoja lazdelėmis, nereikalingas ir peilis, nes produktai iš anksto susmulkinti. Valgoma sėdint ant pagalvėlių aplink žemą staliuką. Tradiciškai pirmiausia dideliame dubenyje patiekiami ryžiai, ir tik po to aplink jį likę įvairios konsistencijos ir skonio patiekalai, tradiciškai – minkšti troškinti patiekalai ir kontrastingi kepti, traškūs užkandžiai. Aštrūs patiekalai patiekiami šalia švelnesnių. Tailandietiška virtuvė neįsivaizduojama be ryžių, skaidrių sriubų, virtų ir keptų patiekalų, salotų, aštraus padažo, skystų ir sausų desertų, vaisių. Užgeriama tik nealkoholiniais gėrimais.

Tailandiečių virtuvė – tarsi didelis katilas, į kurį pateko įvairių šalių – Malaizijos, Kinijos, Birmos, Laoso, Indijos virtuvių „perliukai“. To rezultatas – originalūs, aromatingi, aštrūs patiekalai. Kartą pabandęs šios virtuvės patiekalų, ilgam įsimins cirtusinių vaisių, ananasų, koriandro, kokoso pieno, česnakų bei aitriųjų paprikų aromatų puokštė.

Pabandykime pagaminti tailandietiškų patiekalų, pritaikant juos savo skoniui. Juk juos gaminant galima šiek tiek pakeisti sudėtines dalis, kartu prisilaikant gamybos principų. Prisiminkime, kad pagrindinis tailandiečių prieskonis – šypsena ir gyvenimo džiaugsmas, padedantys įveikti visas kliūtis.

Von tonai su įvairiais įdarais


4 porcijoms reikės:
225 g vištienos filė,
žiupsnelio cukraus,
šlakelio aliejaus,
8 vontonų (plonos tešlos), supjaustytos kvadratėliais,
vienos smulkiai supjaustytos svogūnų ropelės,
225 g virtų bulvių, supjaustytų kubeliais,
aliejaus gruzdintuvei,
raudonos arba žalios kario pastos.

Šiaudeliais supjaustytą vištieną su svogūnais 3 min. apkepti „vok“ keptuvėje, sudėti bulves, kario pastą ir cukrų. Dar šiek tiek pakepinti. Mišinį sudėti į lėkštę. Von ton tešlos kvadratėlius sudėti ant drėgno patiesalo, kad neperdžiūtų. Į kiekvieno kvadratėlio vidurį įdėti šiek tiek įdaro, tešlos kraštus sudrėkinti, suspausti, suformuoti „ryšulėlius“ su įdaru. Švarioje „vok“ keptuvėje įkaitinti aliejų ir gruzdinti „ryšulėlius“ kelias minutes, kol apskrus. Iškeptus gaminukus nusausinti, patiekti karštus. Galima papuošti šviežių agurkų griežinėliais, patiekti su saldžiarūgščiu padažu. Vietoj vištienos galima naudoti kalakutieną.

Ona Jurkšienė, LRVVKA