Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Svogūnai – alternatyva dirbtiniams maisto konservantams

2010-05-27
Опубликовать вашу статью

Tai lietuviams puikiai pažįstama daržovė, pasižyminti antioksidancinėmis ir antibakterinėmis savybėmis. Ispanijos mokslininkai teigia, kad svogūnų komponentai gali būti naudojami kaip natūralūs maisto konservantai.

Tyrėjai iš Katalonijos politechnikos instituto bei Barselonos universiteto tikrino antibakterines flavanoidų, esančių kai kuriose svogūnų rūšyse, savybes. Pasirodė, kad šie junginiai stabdo bakterijų dauginimąsi, dėl kurių genda maistas.

Flavanoidai yra natūralūs organiniai junginiai, kurie suteikia augalui ne tik spalvą, tačiau ir skonį bei kvapą. Flavanodai teigiamai veikia sveikatą, kadangi slopina uždegiminius procesus ir pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, kurios vaidina svarbų vaidmenį užkertant kelią širdies ir kraujagyslių ligoms bei kai kurioms vėžio formoms. Šiomis savybėmis taip pat pasižymi flavanoidai, esantys svogūnuose.

Ispanijos mokslininkai teigia, kad svogūnų komponentai gali tapti alternatyva dirbtiniams maisto konservantams, kurie naudojami maisto pramonėje. Dėl anksčiau minėtų savybių, jie galėtų atidėti riebalų oksidacijos procesą emulsijose, pavyzdžiui margarine ir majoneze. Svarbu ir tai, kad svogūnuose esantys flavanoidai patvaresni nei sieros rūgštys, kurioms irgi priskiriamos antibakterinės ir sveikatinimo savybės. Sieros junginiai yra nepastovūs, suteikia svogūnui būdingą skonį ir aromatą – pjaunant svogūną būtent dėl jų ašaroja akys. Straipsnis publikuotas žurnale „International Journal of Food Science and Technology“.

Elena Germanovič
Šaltinis: onet.pl
Nuotrauka: inmagine.com
MENIU.LT informacija

2010 05 27