Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Sveiki valgiai širdininkams

2010-11-22
Опубликовать вашу статью

MARINUOTŲ BUROKĖLIŲ UŽKANDIS
180 g porcijos energinė vertė -  384 kcal/1606 kJ,
angliavandenių – 18,06 g,
baltymų – 8,6 g,
riebalų – 18,4 g

LIETUVIŠKAS ŽALIŲ BUROKĖLIŲ RAUGINIMAS

Reikia:
500 g burokėlių,
3 litrų vandens,
30 g medaus,
50 g  juodos ruginės duonos plutelės.

Gamyba:
Burokėlius nuplaukite, nulupkite, supjaustykite plonais  griežinėliais ir sudėkite į didelį indą. Šaltame nevirintame vandenyje ištirpinkite medų ir užpilkite ant burokėlių, įdėkite juodos duonos plutelių, kad geriau rūgtų. Kambario temperatūroje rauginama 4-5 dienas, kol viršuje susidarys putos. Jas reikia laikas nuo laiko nugraibyti. Burokėlių skystį perkošti per marlę. Gautas skystis yra tikroji lietuviška  burokėlių gira, tinkama kasdieniam gėrimui, sutrikusio žarnyno veiklai gerinti bei imunitetui stiprinti. Burokėlių girą supilstyti į švarius butelius  ir laikyti šaldytuve. Iš jos galima gaminti ir garsiuosius lietuviškus barštelius su baravykais įdarytomis auselėmis.

MARINUOTI BUROKĖLIAI SU OŽKOS PIENO SŪRIU, SPANGUOLĖMIS, SVOGŪNŲ LAIŠKAIS IR ALYVUOGIŲ ALIEJUMI

Reikia:
100 g raugintų burokėlių,
40 g ožkų pieno sūrio,
20 g svogūnų laiškų,
10 g spanguolių,
10 g alyvų aliejaus

Gamyba:
Marinuotų burokėlių griežinėlius susukti tūtelėmis ir sudėti lėkštėn. Ožkos pieno sūrį sutrupinti, sudėti į burokėlių tūteles bei apibarstyti aplinkui. Svogūnų laiškus smulkiai supjaustyti, jais ir spanguolėmis apibarstyti burokėlius, apšlakstyti alyvuogių aliejumi.

Burokėlių nauda:
Burokėlių sultys – pati vertingiausia natūrali kraujo gerinimo priemonė. Burokėlių sultys naudingos, jei yra sutirštėjęs kraujas, padidėjęs kraujo spaudimas, venų išsiplėtimas ar yra kitų širdies bei kraujagyslių veiklos sutrikimų.

Burokėlių ir morkų sulčių mišinys – geriausia natūrali kraujo ląstelių atnaujinimo priemonė. Skatina eritrocitų gamybą, plečia kraujagysles. gerina atmintį, Tai viena geriausių gamtos priemonių hipertoninei ligai gydyti, nepakeičiama esant mažakraujystei, organizmo išsekimui. Labai naudingos moterims, tik reikia išgerti ne mažiau kaip 0,5 l per dieną (sumaišius su morkų sultimis).

Nuo grynų burokėlių sulčių gali imti pykinti, svaigti galva. Jos intensyviai valo organizmą. Todėl bent jau pradžioje geriau gerkite burokėlių ir morkų sulčių mišinį, kuriame morkų sulčių daugiau nei burokėlių. Vėliau burokėlių sulčių kiekį po truputį didinkite. Paprastai pakanka išgerti po 1–1,5 stiklinės sulčių 2 kartus per dieną. Mėnesinių metu gerkite po pusę stiklinės burokėlių sulčių 2–3 kartus per dieną. Burokėlių sultys nepaprastai naudingos klimakteriniu periodu.

Virti burokėliai tinka sergantiems hipertonija, nes magnis mažina padidėjusį arterinį kraujospūdį, ramina nervų sistemą. Burokėliuose yra beveik visų žmogaus organizmui reikalingų medžiagų: fosforo, kalio, kalcio, magnio, geležies, gausu mikroelementų ir vitaminų.
Burokėliuose yra biologiškai aktyvių organinių medžiagų betanino ir betaino, todėl jie vartojami kaip vaistas ir dietinis maisto produktas sergant kepenų ligomis. Kone daugiausiai iš visų daržovių turėdami jodo, burokėliai tinka sergantiems skydliaukės ligomis. Sergantiems širdies vainikinių arterijų ateroskleroze šviežių burokėlių nereiktų vartoti.

Liaudies medicinoje burokėliai vartojami nuo inkstų ir kepenų ligų, taip pat esant prastai medžiagų apykaitai. Bu­rokėlių sultys, sumaišytos su medumi, naudingos sergant hiper­tonija, o nuoviras — sergant skrandžio ir žarnyno ligomis. Be to, burokėlių sultys gydo slogą.
Geriant burokėlių sultis, palaikomos visos fiziologinės organizmo funkcijos, valomos kepenys, inkstai ir tulžies pūslė, skatinama limfinė sistema.

Užkietėjusiems viduriams padeda virti burokėliai: jų ląsteliena ir organinės rūgštys intensyvina žarnyno peristaltiką. Žalių bu­rokėlių tyrelė ir lapai slopina uždegiminius procesus.
Burokėliai gali netikti vyresniems žmonėms, kurių padidėjęs kraujo krešumas, kai yra išsiplėtusių venų arba ryškių, smulkių kraujagyslių veido odoje. Ne tik burokėliai, bet ir visos tamsios daržovės bei vaisiai netinka ir tuomet, kai trūksta baltųjų kraujo kūnelių — leukocitų.

ORKAITĖJE KEPTA LAŠIŠA,
100g energinė vertė -  206 kcal/860 kJ
Angliavandenių – lašišoje nėra, bet rasite garnyre
Baltymų – 22,10 g
Riebalų – 12,32 g

Reikia:
2 kg Baltijos lašišos,
20 g  jūros druskos,
20 g medaus,
50 g citrinų sulčių,
100 g vandens

Gamyba:
Tai yra paprasčiausias receptas ir šitaip paruošti žuvį gali net niekada nieko negaminusi panelė ar mėgstantis šeimininkauti vyriškis.

Pirmiausiai vaistinėje nusipirkite švirkštą su storesne adata. Šviežią lašišą nuskuskite, gerai nuplaukite, dar geriau nusausinkite ir dėkite skardon ant skardoje saulėgrąžų aliejumi patepto kepimo popieriaus arba folijos.

Paruoškite tirpalą, kuriuo prišvirkšite žuvį: paprastą vandenį pagardinkite citrinos sultimis, jūros druska ir medumi, jei turite, - krapų arba peletrūnų esencijos lašeliu.

Švirkštu šiuo tirpalu per odą prišvirkškite lašišą ir kepkite orkaitėje 150 laipsnių temperatūroje apie valandą. Žuvį išimkite, padėkite ant padėklo, aštriu peiliu įpjaukite dalį odos ir ją atknokite. Likusią odą aptepkite saulėgrąžų aliejumi, kad gražiai blizgėtų.

Ir viskas. Tolesnis dar skanesnis vaizdas jau priklauso nuo Jūsų fantazijos. Taip keptą lašišą galima patiekti ir karštą, ir šaltą.

Natūralios lašišos nauda:
Ne dirbtiniu būdu su cheminiais augimo stimuliatoriais ir raudonais dažais šerti auginti belyčiai lašišiniai upėtakiai, kurių pilna maisto prekių parduotuvėse, o natūrali Baltijos lašiša arba Lietuvos upių šalvis saugo žmogų nuo širdies bei kraujagyslių ligų.

Lašiša – ypač naudingų omega-3 rūgščių šaltinis. Šios rūgštys teigiamai veikia kraują, mažina „blogojo“ cholesterolio susidarymą, užkerta kelią aterosklerozei.

Įrodyta, kad žmonėms, kurie nors keletą kartų per savaitę valgo riebios žuvies, tikimybė patirti mirtiną širdies priepuolį sumažėja net 68%.

SPANGUOLIŲ PUTĖSIAI (MOUSSE)
300 g porcijos energinė vertė -  174 kcal /727 kJ,
angliavandenių – 67,12 g,
baltymų – 2,66 g,
riebalų – 0,34 g

Reikia:
200 g laukinių pelkių spanguolių,
150 g miško medaus,
60 g manų kruopų,
450 ml vandens

Gamyba:
450g vandens užvirinkite, visą laiką maišant plona srovele pilkite manų kruopas, sumažinkite ugnį ir pavirkite 12 minučių. Nuplautas ir nuvarvintas spanguoles blenderiu (plakikliu) suplakite su medumi ir perkoškite. Puodą nukelkite nuo ugnies, supilkite į manus spanguolių sultis ir plakite mikseriu (maišytuvu, bet ne blenderiu) tol, kol susidarys rausvi putėsiai. Kuo ilgiau palengva mikseriu plaksite, tuo putėsis didės, darysis šviesesnis ir puresnis. Sudėkite į vazeles ir laikykite šaldytuve

Spanguolių putėsio nauda:
Tyrimai taip pat rodo, kad kasdieninė spanguolių dozė mažina kraujyje mažo tankio „blogąjį cholesteriną“ ir didiną „gerąjį“. Be to, spanguolių sultys užkerta kelią pūslės infekcijoms, neleidžia joms nusėsti ant pūslės sienelių. O reguliarus spanguolių vartojimas naikina virškinamojo trakto Helikobakter pylori bakterijas, kurios gali sukelti skrandžio opą arba net skrandžio vėžį.

Tačiau svarbiausia yra tai, kad spanguolės stabdo arba net neleidžia vystytis vėžio augliams. Nėra ko stebėtis, kad mūsų bočiai, reguliariai vartodami spanguoles savo mityboje, mažiau sirgdavo ir nežinojo vėžinių susirgimų. Lietuviško spanguolių putėsio ypatumai buvo tame, kad Lietuvoje pelkėse natūraliai augančios spanguolės yra rūgštesnės, nei dirbtiniai auginamos. Lietuvoje nuo seniausių laikų saldinimui naudojamas tik medus.

Spanguolių sultyse yra proantocianidas, neleidžiantis susidaryti dantų akmenims, todėl šiandien jau kuriamos dantų priežiūros priemonės, galėsiančios apsaugoti nuo paradantozės.

LIETUVIŠKA SENOVINĖ SPANGUOLIŲ GAIVA
100 g energinė vertė -  107 kcal /447 kJ,
angliavandenių – 20,3 g,
baltymų – 0,7 g,
riebalų – 1,54 g

Reikia:
1000 g laukinių pelkių spanguolių,
300 g miško medaus,
5 litrų vandens

Gamyba:
1000 g perrinktas, gerai nuplautas spanguoles sumeskite 2-3 minutėms į 5 litrus verdančio vandens, išgriebkite ir ištrinkite per sietą. Gautas sultis atidėkite, o tirščius supilkite atgal į vandenį ir dar 5-10 min  pavirinkite. Paskui iškoškite per dvigubą marlę, ataušinkite iki kambario temperatūros, supilkite išspaustas spanguolių sultis ir sumaišykite su miško medumi.

Spanguolių gaivos nauda:
Spanguolių sultys gali pakeisti antibiotikus, skirtus kovai prieš gausybę skirtingų rūšių bakterijų, su kuriomis kovoja daugelis šiuolaikinių medicininių preparatų. Tai įrodo tyrimo rezultatai, pristatyti kasmetiniame Amerikos chemikų draugijos posėdyje San Franciske.
Mokslininkai spanguolių sultyse rado augalinės kilmės taninų – fenolinių junginių, kurie stabdo organizmo ligas sukeliančių bakterijų dauginimąsi.

2003 metais žurnale „Science News“ buvo publikuojami tyrimo rezultatai, įrodę, kad spanguolių sultys labai naudingos širdžiai.

Melnragė,
Nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas
A.Vincentas Sakas
Tel. +37046 35 02 92. Mob. tel. +370617 24 338
El.paštas: vincentas.sakas@takas.lt

Tai yra asmeninė autoriaus nuomonė, už straipsnio turinį ir kalbą Meniu.lt portalas neatsako.