Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Sveika mityba: ką rekomenduoja specialistai?

2010-10-08
Опубликовать вашу статью

Sveikatos specialistai parengė naujas sveikos mitybos rekomendacijas. Svarbu, kad mityba būtų ne tik sveika, bet ir sveikatinanti.

Rekomendacijose pabrėžiama, kad Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, mūsų sveikata didžiąja dalimi priklauso nuo gyvensenos ir mitybos. Tačiau pastarųjų dešimtmečių mitybos tyrimų duomenys rodo, kad gyventojų mityba blogėja. Ji vis dažniau sukelia nutukimą, kraujotakos sistemos ir onkologines ligas, cukrinį diabetą.

Gyventojai dažnai renkasi pigesnius, biologiškai mažiau vertingus, greitai paruošiamus maisto produktus, o tai daro neigiamą įtaką jų sveikatai. Todėl Pasaulio sveikatos organizacijos priimtoje Pasaulinėje strategijoje dėl dietos, fizinio aktyvumo ir sveikatos valstybės narės skatinamos imtis visų priemonių, kad skatinti visuomenę sveikai maitintis ir sumažinti lėtinių neinfekcinių ligų ir jų rizikos veiksnių paplitimą. Jei žmogaus mityba atitiks organizmo fiziologinius poreikius, remsis sveikos mitybos principais ir pagrindinėmis taisyklėmis, jei bus laikomasi mitybos režimo, – ji bus ne tik sveika, bet ir sveikatinanti ir padės ne tik išsaugoti sveikatą, bet ir ją įtvirtinti bei stiprinti.

Siekiant sveikos mitybos būtina:

1. Valgyti maistingą, įvairų, dažniau augalinės nei gyvulinės kilmės maistą.

2. Kelis kartus per dieną valgyti grūdinių produktų ar bulvių, šviežių vietinių daržovių ir vaisių (nors 400 g per dieną).

3. Išlaikyti normalų kūno svorį (kūno masės indeksas: 18,5-25).

4. Mažinti riebalų vartojimą, gyvulinius riebalus, kuriuose yra daug sočiųjų riebalų rūgščių, keisti augaliniais aliejais ir minkštais margarinais, turinčiais nesočiųjų riebalų rūgščių.

5. Taip pat rekomenduojama riebią mėsą ir mėsos produktus pakeisti ankštinėmis daržovėmis, žuvimi, paukštiena ar liesa mėsa, vartoti liesą pieną, liesus ir nesūrius pieno produktus (rūgpienį, kefyrą, jogurtą, varškę, sūrį).

6. Rinktis maisto produktus, turinčius mažai cukraus, rečiau vartoti rafinuotą cukrų, saldžius gėrimus, saldumynus.         

7. Valgyti nesūrų maistą, bendras druskos kiekis maiste, įskaitant gaunamą su rūkytais, sūdytais, konservuotais produktais, duona, neturi būti didesnis kaip vienas arbatinis šaukštelis (5 g). Patariama vartoti juoduotą druską

8. Riboti alkoholio vartojimą bei skatinti išimtinį kūdikių žindymą iki 6 mėn. ir žindymą iki 2 metų bei ilgiau, užtikrinant tinkamą ir saugų papildomą kūdikių ir mažų vaikų maitinimą.

9. Valgyti reguliariai ir gerti pakankamai skysčių, ypač vandens.

10. Kasdien aktyviai judėti.

 „Sveikos mitybos rekomendacijas“ parengė Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėja dr. Roma Bartkevičiūtė, centro direktoriaus pavaduotojas Albertas Barzda, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto prof., dr. Rimantas Stukas, prof. dr. Algis Abaravičius, Kauno medicinos universiteto prof., dr. Janina Petkevičienė, prof., dr. Jūratė Klumbienė.

Nuotraukos: inmagine.com